Handige tips

Handige tipsTips voor hulpvragers › De 10 beste vacature tips om een nieuwe vrijwilliger te werven

De 10 beste vacature tips om een nieuwe vrijwilliger te werven

Herken je dit? Je opent een vacaturebank, leest en na 10 seconden duizelt het je zo erg van de uitgebreide functie eisen, vakjargon, verwachtingen en beloftes dat je de ‘reageer’ knop helemaal niet meer kunt (of wilt) vinden.

In de vrijwilligerssector zijn er meer dan 22.000 openstaande vacatures – nog belangrijker dus dat je potentiële vrijwilligers wél nieuwsgierig en gemotiveerd krijgt om contact met jou op te nemen. Hoe voorkom je dat je nieuwe vrijwilligers afschrikt? Met het vermijden van jeukwoorden, vakjargon en functie kom je al een heel eind.

Leestijd: 6 minuten

 

quote1.JPG

 

Arbeidsmarktconcurrentie keer tien

Als gepassioneerd vrijwilligerswerk-matchmaker zien we dagelijks duizenden vacatures/vragen voor vrijwilligers langskomen. Letterlijk: want er staan op dit moment meer dan 10.000 vrijwilligersactiviteiten live. Als je op zoek bent naar een helpende hand (of andere mooi uitgedrukte lichaamsdelen als een meedenkend brein of warm hart), maak dan je borst dus maar nat. 

 

Creativiteit gevraagd

Je zou dus verwachten dat de creativiteit bij het werven van vrijwilligers je om de oren slaat. Hoe ga je anders opvallen tijdens het scrollen door de vacatures? Of de aandacht van de lezer langer dan 3 seconden vasthouden? Anders krijg je niet eens de kans om te vertellen op wat voor indrukwekkende manier jullie de wereld een beetje mooier maken…

Maar nee -niet echt. Scrollend door de vragen op NLvoorelkaar kom je al snel tot de conclusie dat creativiteit ver te zoeken is. Creativiteit wordt overigens wél ruim 1.200x gevraagd, misschien niet zo gek dus dat ie nu een beetje ontbreekt ;-).

 

quote2.JPG

 

Afschrikken

Naast missende creativiteit lijken sommige teksten er bijna op gericht om vooral géén nieuwe vrijwilliger te vinden. Generieke teksten en vacaturenummer, vakjargon waardoor je je zelf al bijna een bejaarde voelt en minimale deelnames die vereisen dat je geen werk of geen sociaal leven hebt. Persoonlijkheidsprofiel-eisenlijst gericht op de perfecte mens- die niet bestaat en waarbij je dus de normale mens met zijn eigen leven en tekortkomingen afschrikt. Zonde. Want het doel van een vrijwilligersvacature is nu juist om met elkaar in contact te komen. En dan samen uitvogelen of je iets moois voor elkaar kunt betekenen.

 

De 10 beste tips

Voor iedereen die wel eens vrijwilligers zoekt via een vrijwilligersvacature verzamelden we de 10 beste tips. Hoe val je op een positieve manier op tussen al die duizenden anderen? Hoe vind je nieuwe vrijwilligers voor die frisse wind? Lees verder en laat ons vooral jouw tips weten!

 
1. Titel en foto

Zorg voor een bondige, nieuwsgierig makende titel waardoor lezers willen doorlezen. De titel is heel vaak het enige wat een vacaturebank of zoekmachine toont. Onze favoriet: ‘harketing manager gezocht’ of  ‘Inbuschauffeur gezocht’ (bron: Gamma voor NLdoet).

Voor de foto geldt hetzelfde. Ja, een logo is lekker makkelijk en duidelijk maar ook lekker saai. Dus durf voor iets persoonlijks, grappigs of unieks te gaan. Zoals deze mevrouw, die met haar geweldige foto veel meer reacties krijgt.

beste-foto.jpg

 

2. Humor

Een positieve manier van opvallen is met humor. Denk aan de ‘Harketing manager’ in plaats van een tuinman voor je cliënt. Of omschrijf de activiteiten eens met een knipoog, bijvoorbeeld ‘Consumeer jij meer video’s dan voedsel? Haal je liever je gram op Insta? Of vind je dit te veel in je face(book)? Maar als we je aandacht nog hebben dan is dit misschien wel iets voor jou’ (Dedicon)

humor-harketing.jpg   humor-redactie-1.jpg

 

3. Clichés vermijden

Ben jij ook op zoek naar een flexibele, ondernemende, enthousiaste en communicatief vaardige vrijwilliger vol passie? Oeps – met jou nog zo’n 10.311 (echt waar!) anderen. Daarmee onderscheid je je dus niet.

En heb je je al afgevraagd wat dat met de lezer – de potentiële vrijwilliger- doet? Bij het woord flexibel in een reguliere vacaturetekst weet iedereen dat de werkgever doelt op overwerken. Ik ben nog nooit een niet-communicatief vaardig mens tegengekomen (praten en gebaren kunnen we allemaal), ondernemen doen we toch liever mét een financiële beloning en passie bewaar je beter voor de slaapkamer. Meer woorden die je liever niet wil gebruiken in je vrijwilligersvacature lees je hier.

Voorkom jeuk. Leg helder en duidelijk uit wat je van een ander verwacht. Makkelijkste trucje daarvoor: doe alsof je tegen een vriend of familielid praat!

 

4. Jargon vermijden

Deze lijkt op de vorige: heb jij affiniteit met cliënten met een matig verstandelijke beperking? Of heb je meer met een lichte verstandelijke beperking? Vasculaire dementie? Een Autisme spectrum stoornis of ervaring met het afbouwen van benzodiazepine? Zomaar een greep uit het vakjargon van de vrijwilligersvacatures die nu live staan.

Zelfs met mijn master psychologie heb ik de neiging om gillend weg te klikken en extra te genieten van .. iets anders, wat dan ook. Ik heb al werk, geen tijd voor enge ziektes (of opzoeken wat dit jargon nou eigenlijk betekent).

Gouden tip: houd het simpel. En vooral menselijk. Niet een cliënt, patiënt met moeilijke ziekte of mevrouw P zoekt een gratis chauffeur of tuinman, maar iemands opa/Ana die zo van kaarten houdt maar niet naar haar vriendin kan rollen/Liv die binnen 2 jaar bijna vloeiend Nederlands praat/ wordt heel gelukkig als je even/een keer helpt met … (vul in). Goede voorbeeldjes zijn Stichting Jarige Job en de VoorleesExpress.

Maatjes.png

 

5. Mis(s)ie

De missie (of impact – sorry voor dit jeukwoord) mist vaak. Waar offer je een vrijwilliger zijn kostbare vrije tijd voor op? Lijkt een dooddoener maar wordt in meer dan de helft van alle teksten vergeten!

Zet de missie/de impact -kort- bovenin je tekst. Mensen lezen nou eenmaal van boven naar onderen én vaak worden de eerste paar regels van een vrijwilligerswerkvacature getoond in de zoekresultaten (op Google, NLvoorelkaar etc). Naast een statement (bv: samen zorgen we ervoor dat elk kind zich jarig kan voelen) kun je ook denken aan indrukwekkende resultaten (bv: al 10.000 mensen geholpen). Of houdt het juist klein met een mooie quote wat de hulp voor iemand heeft betekend.

missie-voorleesexpress.jpg  missie-jarige-job.jpg

 

6. Voordelen: what's in it for them?

Schrijf je wervingstekst met de bril van een vrijwilliger op je neus. What’s in it for them? Beter nog – vraag een huidige vrijwilliger. Wordt het gelijk geloofwaardiger, want het team van WCeend vindt WCeend natuurlijk altijd het beste en leukste.

Zorg dat je met je taalgebruik, zinsbouw en aanbod aansluit bij de vrijwilliger die jij zoekt. Beschrijf/bevraag/bedenk/Google wat de voordelen van jouw vrijwilligerswerk zijn. Is wandelen met jullie ouderen een indrukwekkende mindful experience? Hebben jullie de lekkerste koffie? Het gezelligste team? Of liggen jullie regelmatig dubbel om de sterke verhalen of baldadige acties van jullie ouderen? Draag uit waar je trots op bent!

jon-tyson-82ZEOTntP8g-unsplash-e1565593075556-300x183.jpg

 

7. Eisen i.p.v. netjes vragen

Functie-eisen is een woord dat bij reguliere vacatures thuis hoort – en zelfs bij recruiters nostalgische 90’s gevoelens opwekt. En toch wordt het op dit moment in 21% van de vrijwilligersvacatures (4.130 stuks!) gebruikt. Maar de term ‘vrijwilligers’ zegt eigenlijk al genoeg. Eisen horen hier niet thuis.

Wat dan wel? We dagen je uit tot omdenken: ga bijvoorbeeld van eis naar ijs.. letterlijk! Die gedachte leverde ons 163 nieuwe vrijwilligers op 1 vacature op. Ben&Jerry’s zorgde in dit geval echt voor ijs, dus een beetje valsspelen is het natuurlijk wel. Maar ga eens uit van het talent dat ieder mens heeft en de tijd die hij/zij gratis voor jou beschikbaar stelt. Kijk of het klikt met iemand en waar die persoon blij van wordt. Daar kun je vast wel een creatieve plek voor vinden. En zo niet, dan weet je gesprekspartner misschien wel iemand anders. Via via werven is nog steeds de meest succesvolle manier van werven.

quote3.JPG

 

8. Kort (genoeg)

Hou het kort. Wie heeft er tijd én zin om een heel A4 met functiebeschrijvingen, VOG’s (wat? hallo jargon!), vergoedingsstructuren (alleen nodig om te weten dát het er is of niet), vrijwilligerscontracten (ieee verplichting!) of roosters door te akkeren? Vacatureteksten zijn een soort elevatorpitch: je moet er iemand binnen een minuut razend enthousiast mee kunnen maken. Dat betekent overigens ook dat het niet té kort moet zijn, over iets vaags of onduidelijks kun je maar moeilijk enthousiast worden.

Als je eenmaal contact met elkaar hebt, is er alle tijd om randvoorwaardelijke en inhoudelijke zaken te bespreken. Denk aan solliciteren: daar bespreek je dat soort dingen ook pas als je kennis hebt gemaakt en het klikt!

 

9. Vrijblijvend en laagdrempelig

Wat voor geweldig goed persoon je ook bent, zou jij je vrije tijd door een onbekende persoon, voor een onbekend doel en met onbekend resultaat willen vastleggen voor het komende jaar?

Ik niet. Maak daarom starten met iets goeds doen laagdrempelig. Natuurlijk wil je een vrijwilliger die elke week 4 uurtjes er is (of nog meer). Maar zo’n toewijding moet groeien. Je moet elkaar leuk vinden, er allebei plezier uit halen. Dus biedt ook kennismakingsactiviteiten aan.

Dat kan heel praktisch: een activiteit waar je naast je huidige vrijwilligers altijd wel extra mensen kunt laten meelopen. Of organiseer 1x per maand een meetup waarbij je kunt speeddaten met andere vrijwilligers en de coördinator. En denk dan ook na over een geschikt moment want dinsdag ochtend is voor jou misschien makkelijk, voor 60% van de mensen is dat de drukste dag van de week ;-).

Anders organiseren scheelt ook een hoop kennismakingsgesprekken én is veel gezelliger. Want dát is een van de belangrijkste redenen waarom mensen zich blijken in te zetten (bv onderzoek NLvoorelkaar 43% van de vrijwilligers wil nieuwe mensen leren kennen).

 

10. Koesteren

Tenslotte: koester en blijf doen wat werkt.  Verander niet om te veranderen. Koester je vrijwilligers. Deel de goede ervaringen met anderen (bijvoorbeeld ons) zodat we van elkaar kunnen blijven leren. En misschien vind je het leuk om daarnaast wat creatief te experimenteren met een van de tips in dit artikel. Een beetje afwisseling en diversiteit is altijd verfrissend want als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg.

 

 

Heeft dit artikel je vraag beantwoord?