csrf
NLvoorelkaar logo
NLvoorelkaar

Taalvrijwilliger

We zijn op zoek naar taalvrijwilligers in Woerden, Montfoort en Oudewater. Taalhuis Het Groene Hart is sinds 2016 actief in Woerden en Oudewater en per oktober 2020 ook voor Montfoort en Linschoten. De Consulent Taal en Rekenen helpt o.a. volwassenen die hulp willen hebben bij het leren van de Nederlandse taal. Dit kan in de vorm van doorverwijzing naar een cursus, opleiding of vrijwilligersinitiatief zijn, maar ook via matching taalvrager-taalvrijwilliger. Als taalvrijwilliger ondersteun je volwassenen vanaf 18 jaar bij het vaardiger worden in de Nederlandse taal. Dit kunnen anderstaligen zijn die hun beheersing van de Nederlandse taal willen vergroten, maar ook mensen die merken dat ze onvoldoende kunnen lezen en schrijven om mee te kunnen komen in de huidige maatschappij. In Nederland zijn er 2,5 miljoen laagtaalvaardige inwoners, waarvan tweederde van Nederlandse afkomst is. Als taalvrijwilliger help je alleen op het gebied van de Nederlandse taal, niet als tolk of sociaal-maatschappelijk werker. Afhankelijk van de activiteiten neemt dit minimaal 1 uur per week in beslag. De maximale begeleidingsduur is 1 jaar. Op dit moment bieden wij voornamelijk 1-op-1 begeleiding aan, maar wij zijn ook op zoek naar vrijwilligers die vanaf september 2024 taalgroepen willen begeleiden in ons taalcafé. Lees hieronder meer. WAT DOE JE ALS TAALVRIJWILLIGER? De activiteiten hangen af van het taalniveau en de behoefte van de taalvrager. De volgende zaken kunnen aan de orde komen: - oefenen met functionele opdrachten lezen en schrijven - begeleiden bij begrijpend lezen - hulp bij het begrijpen van tabellen, schema’s, digitale kloktijden, geldhoeveelheden, kortom oefenen met cijferen in context - oefenen van alledaagse gesprekssituaties - oefenen van grammaticale structuren; niet als doel op zich, maar als ondersteuning van correcte taaluitingen - inzicht geven in foutief gebruikte taaluitingen - samen eropuit trekken en de taalvrager stimuleren Nederlands in de praktijk toe te passen - ondersteuning bieden bij het maken van opdrachten WAT BIEDT HET TAALHUIS DE VRIJWILLIGER? - Taaltraining - Intervisie met andere taalhuisvrijwilligers - Deskundigheidsbevordering - Inloopspreekuur voor vragen - Hulp bij het kiezen van methodes en materiaal - Gratis Bibliotheek abonnement - Eindejaarsattentie

Lees meer

structureel

Montfoort, Oudewater, Woerden

Taal & lezen

Beschrijving

We zijn op zoek naar taalvrijwilligers in Woerden, Montfoort en Oudewater.

Taalhuis Het Groene Hart is sinds 2016 actief in Woerden en Oudewater en per oktober 2020 ook voor Montfoort en Linschoten. De Consulent Taal en Rekenen helpt o.a. volwassenen die hulp willen hebben bij het leren van de Nederlandse taal. Dit kan in de vorm van doorverwijzing naar een cursus, opleiding of vrijwilligersinitiatief zijn, maar ook via matching taalvrager-taalvrijwilliger.

Als taalvrijwilliger ondersteun je volwassenen vanaf 18 jaar bij het vaardiger worden in de Nederlandse taal. Dit kunnen anderstaligen zijn die hun beheersing van de Nederlandse taal willen vergroten, maar ook mensen die merken dat ze onvoldoende kunnen lezen en schrijven om mee te kunnen komen in de huidige maatschappij.

In Nederland zijn er 2,5 miljoen laagtaalvaardige inwoners, waarvan tweederde van Nederlandse afkomst is. Als taalvrijwilliger help je alleen op het gebied van de Nederlandse taal, niet als tolk of sociaal-maatschappelijk werker. Afhankelijk van de activiteiten neemt dit minimaal 1 uur per week in beslag. De maximale begeleidingsduur is 1 jaar. Op dit moment bieden wij voornamelijk 1-op-1 begeleiding aan, maar wij zijn ook op zoek naar vrijwilligers die vanaf september 2024 taalgroepen willen begeleiden in ons taalcafé. Lees hieronder meer.

WAT DOE JE ALS TAALVRIJWILLIGER?
De activiteiten hangen af van het taalniveau en de behoefte van de taalvrager. De volgende zaken kunnen aan de orde komen:
- oefenen met functionele opdrachten lezen en schrijven
- begeleiden bij begrijpend lezen
- hulp bij het begrijpen van tabellen, schema’s, digitale kloktijden, geldhoeveelheden, kortom oefenen met cijferen in context
- oefenen van alledaagse gesprekssituaties
- oefenen van grammaticale structuren; niet als doel op zich, maar als ondersteuning van correcte taaluitingen
- inzicht geven in foutief gebruikte taaluitingen
- samen eropuit trekken en de taalvrager stimuleren Nederlands in de praktijk toe te passen
- ondersteuning bieden bij het maken van opdrachten

WAT BIEDT HET TAALHUIS DE VRIJWILLIGER?
- Taaltraining
- Intervisie met andere taalhuisvrijwilligers
- Deskundigheidsbevordering
- Inloopspreekuur voor vragen
- Hulp bij het kiezen van methodes en materiaal
- Gratis Bibliotheek abonnement
- Eindejaarsattentie

Praktische informatie

Wekelijks 1 tot 2 uur

Locatie

Montfoort, Oudewater, Woerden

Impact

Impactgebied

Onderwijs & educatie

Categorie

Taal & lezen
Delen:
Bewaar:
Print:

Bekijk meer van Bibliotheek Het Groene Hart

Woerden

Hulp bij digitale vragen

Bibliotheek Het Groene Hart

E-mailen, videobellen, zoeken op internet, WhatsApp-en en DigiD; internet wordt steeds belangrijker. Meer dan 90% van de Nederlanders heeft toegang tot internet. Maar dat betekent niet automatisch dat iedereen ook zonder problemen zijn/haar weg vindt op het internet. In verschillende vestigingen van Bibliotheek Het Groene Hart organiseren wij computer- en internetbegeleiding voor beginners. In Harmelen zijn wij op zoek naar vrijwilligers die mensen willen helpen bij hun eerste stappen in de digitale wereld. Hiermee kan je een grote impact hebben op iemand zijn leven. Je helpt iemand contact te houden met vrienden en familie, solliciteren, reizen met de trein of een busrit plannen. Kortom: je ondersteunt in het verbreden van iemands wereld. wat ga je doen Je begeleidt mensen een-op-een of tijdens een workshop bij gebruik van laptop, tablet of smartphone. Je probeert hierbij aan te sluiten bij de persoonlijke hulpvraag. Sommige mensen kunnen na een paar keer zelf al uit de voeten met hun laptop of smartphone, anderen komen voor een langere periode samen, meestal in de Bibliotheek. Vanuit de Bibliotheek ondersteunen wij met voldoende oefenmateriaal, zowel digitaal als op papier. Deelnemers kunnen bijvoorbeeld onder jouw begeleiding de cursus 'Klik & Tik' volgen. Hiermee worden ze computervaardig: van het aanzetten van de computer en het typen van tekst, tot het downloaden, opslaan en verzenden van bestanden. wij vragen Je kunt zelf overweg met computers en vindt gemakkelijk je weg op internet. Als voorbereiding werk je eventueel zelf het programma ‘Klik & Tik' door. Je bent sociaal vaardig, geduldig en je bent geïnteresseerd in mensen. Wij bieden Een prettige omgeving en een ontspannen sfeer, deelnemers beoordelen de begeleiding van vrijwilligers als zeer waardevol. Je krijgt een vrijwilligerscontract bij de Bibliotheek en natuurlijk een Bibliotheek abonnement. We handhaven een gedragscode en vragen een VOG aan voor vrijwilligers. Tijdsbesteding kunnen we in onderling overleg bepalen. Vaak komen deelnemers en begeleiders eens per week samen. We staan ook open voor mensen die incidenteel een workshop willen begeleiden.

Structureel

Anderen bekeken ook

Woerden, Montfoort, Oudewater, Amsterdam

Help de MaS markt tot een succes te maken!

Hart voor Woerden

Ontdek wat er bij de organisatie van de M.A.S. markt komt kijken! Ben jij een M.A.S stagiair? Dan zoeken we JOU! Zo krijgt de M.A.S. Markt op 5 juni 2024 nog meer bekendheid. Hoe maak je het aantrekkelijker voor leerlingen en ouders. Werk mee aan bijvoorbeeld: * content voor op de socials (van interview tot een insta post) * organisaties, leerlingen en ouders tof kunnen uitnodigen * het vinden van nieuwe stageplekken

Structureel
Jongeren
(kleine) groepen
Montfoort, Woerden

Help mee met de avondvierdaagse Linschoten!

A4D Linschoten

De Linschotense avondvierdaagse (A4D Linschoten) is van maandag 12 tot donderdag 15 mei 2025, en is een tof evenement om te organiseren! Elk jaar maken vrijwilligers en 4 #MaS stagiaires dit mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld helpen met PR, zoals facebook/insta/krantenberichten opstellen, posters maken en verspreiden. Maar ook met medailles in elkaar zetten, cursus verkeersregelaar (mag vanaf 16 jaar) volgen, etc. Verder ben je natuurlijk 4 avonden vrijwilliger, denk aan pleinaankleding, stempelposten, snack uitdelen, foto's maken, rolstoelbegeleiding en verkeersregelaar. Na afloop doen we een drankje in het dorpshuis. Samen met jou maken we van de vierdaagse een gezellig, veilig en vrolijk evenement van, zowel leuk om aan mee te werken als aan mee te doen!

12-05-2025 en 3 meer
Jongeren
Woerden

Nieuwsredacteur

RPL Woerden (lokale omroep)

RPL Woerden, de lokale radio- en televisie omroep, zoekt Nieuwsredacteuren. Ben je geïnteresseerd in nieuws uit Woerden en omgeving? Ben je kritisch op onderliggende politieke of ideologische boodschappen van nieuwsberichten? Heb je gevoel voor taal en kun je helder formuleren? Wil jij je een dagdeel per week inzetten als vrijwilliger? (< 4 uur per week) Als lid van de nieuwsredactie van RPL werk je mee aan één van de belangrijkste taken van de omroep: je informeert inwoners over het dagelijkse nieuws van Harmelen, Kamerik, Zegveld en Woerden. Je krijgt een interne opleiding en een workshop van de NLPO over nieuws schrijven en lezen. Interesse ? bel of stuur een berichtje en we maken een afspraak.

Structureel
Woerden

Tuincoach bij de aanleg van geveltuinen

IVN Woerden

Heb jij plezier in tuinieren, wil je meewerken aan de vergroening van onze straten en buurten en ben jij graag de groene buur, die met bewoners meedenkt bij de aanleg en het onderhoud van hun geveltuin? Dan is tuincoach misschien iets voor jou. Een geveltuin is een strookje groen tegen de voorgevel of schutting van je woning. Vaak niet meer dan 1,5 stoeptegel ‘diep’ en maximaal de breedte van de gevel. Ideaal voor huizen zonder voortuin. De tuintjes worden gevuld met allerlei groen. Denk aan planten, kruiden, klimop, struiken of bloemen. Hoe leg je dat aan? Kan dat zomaar langs de openbare weg? Welke planten zijn geschikt en hoe voorkom je, dat het onderhoud je boven het hoofd groeit? Dit zijn de vragen, waar veel bewoners tegenaan lopen. De tuincoach van het Biodiversiteitsteam Woerden gaat hiermee samen met de bewoner aan de slag. Als tuincoach heb je plezier in tuinieren en het is prettig als je al wat ervaring hebt. Je hebt coachende vaardigheden: luisteren, meedenken en, in aansluiting op de wensen en de situatie van de bewoner, je visie en kennis inbrengen. Het biodiversiteitsteam voorziet je van de informatie, die je nodig hebt en staat je met raad en daad terzijde. Het Biodiversiteitsteam is een samenwerking van IVN Woerden, KNNV Woerden en Duurzaam Woerden.

Structureel
Woerden

Redacteur voor website en kabelkrant

RPL Woerden (lokale omroep)

RPL, de Lokale Omroep Woerden zoekt een Redacteur voor website en kabelkrant. Als redacteur verzorg je de opmaak en publicatie van één of meer edities van het regionieuws, sportnieuws en/of agendaberichten. Je krijgt van de nieuwsredactie berichten aangeleverd en plaatst deze op de kabelkrant en/of website. De berichten moeten worden opgemaakt en soms worden ingekort of worden voorzien van aangeleverde foto’s of illustraties. De techniek van RPL maakt het mogelijk om de werkzaamheden te doen vanuit de studio van RPL of direct online vanuit huis. Als je interesse hebt; word je eerst uitgenodigd voor een gesprek in de studio. Wij vragen: Affiniteit met nieuws uit Woerden en de regio -kunnen werken met computer -correcte spelling en gevoel voor taal. Circa 2 uur per dag op één of meer dagen per week beschikbaar zijn. Wat hebben wij de vrijwilliger te bieden? Meewerken aan een goed bekeken kabelkrant en website. Ervaring opdoen in het opmaken en schrijven van nieuwsberichten. Leuke collega's. Interesse ? stuur een bericht en we nodigen je uit voor een gesprek in onze studio.

Structureel
Montfoort

Begeleider taalcursus voor Oekrainers

Taalmaatjes Montfoort-Linschoten

Vanaf begin januari organiseren wij een Nederlandse taalcursus voor Oekraïners. Omdat de belangstelling erg groot is, zijn wij op zoek naar enkele nieuwe begeleiders. De deelnemers werken met een online taalprogramma thuis en op donderdagavond van 19.30 tot 21.00 uur oefenen zij in De Rank in Montfoort aan het verbeteren van hun Nederlands. Heb jij belangstelling om deze cursisten te helpen of wil je meer weten, stuur dan een bericht.

Structureel
Jongeren
Woerden

Verkeersregelaar bij de evenementen

Stichting Verkeersregelaars Woerden

Als verkeersregelaar is het jouw verantwoordelijkheid om verkeersstromen in goede banen te leiden. Dit doe je bij de leukste evenementen binnen de gemeente Woerden, maar eventueel ook daarbuiten. Je bent niet gebonden aan vaste tijden, maar je kan jezelf per evenement aanmelden. Zo kan je het goed combineren met andere werkzaamheden! Wij vragen een enthousiasme vrijwilliger die ten minste vijf keer per jaar inzetbaar is bij de verschillende evenementen waar de stichting verkeersregelaars levert. Daarnaast beheers je de Nederlandse taal in met name spraak. Daarnaast moet je minimaal 16 jaar zijn. Wij bieden jou een belastingvrije vrijwilligersvergoeding en reiskostenvergoeding naast een opleiding tot verkeersregelaar. Daarnaast werk je in een leuk team, en profiteer je tevens van een aantal leuke extraatjes die de stichting voor zijn vrijwilligers organiseert.

Structureel
Woerden

Wil je coach worden bij Coach4you?

Coach4you

Wil jij onze nieuwe coach worden voor brugklassers m.i.v. schooljaar 2024/25? De school voor voortgezet onderwijs is echt heel anders dan de basisschool. De brugklassers krijgen heel veel nieuwe impulsen. Grote school zonder speelkwartier, nieuwe vakken, heel vaak om de 50 minuten een andere leraar en nog een berg huiswerk op de koop toe. Maar het is ook wel weer spannend en erg leuk! Wij hebben echter gemerkt, dat sommige leerlingen individuele hulp nodig hebben, die scholen van het Voorgezet Onderwijs niet bieden. Coach4you Woerden probeert daar aandacht aan te besteden. Taakomschrijving In Woerden is in 2018 Coach4you gestart. Het is een landelijke vrijwilligersproject van Gilde Nederland. Het project is bedoeld voor leerlingen die door een aantal risicofactoren extra ondersteuning nodig hebben in de brugklas van het Voortgezet Onderwijs. Deze factoren kunnen zowel in de omgeving van het kind liggen als in het kind zelf. Doorgaans vallen deze leerlingen buiten de professionele hulpverlening. Als coach komt u een keer per schoolweek bij de leerling thuis (1-1,50 uur) en helpt hem/haar te wennen aan de nieuwe school, het bijhouden van de agenda, het plannen van het huiswerk, het zelfstandig werken, een effectieve manier voor het leren van toetsen en het voorbereiden van allerlei zaken. En natuurlijk antwoord geven op allerlei vragen die zo’n “brugpieper” heeft in de eerste weken. De coach zorgt voor “een steuntje in de rug” in de vorm van een persoonlijke coach. Aanmelding van een leerling loopt altijd via de basisscholen (leerkracht groep 8) uit de gemeente Woerden Wij vragen Wij zoeken vrijwilligers die het leuk vinden om kinderen van rond 12 jaar te begeleiden in de overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs. Voelt u er voor coach te worden en wilt u eerst meer informatie, dan kunt u die vinden op de volgende landelijke site: www.coach4you.org . Wilt u contact met de coördinator van Coach4you Woerden stuur dan een bericht. Je krijgt per omgaande een reactie van ons. Kijken op de facebookpagina van coach4you Woerden mag ook. Wat hebben wij de vrijwilliger te bieden? Onze coaches worden eerst getraind en regelmatig begeleid. De duur van de coaching varieert van enkele maanden tot anderhalf jaar. In de praktijk blijkt, dat de coaches veel voldoening krijgen van hun werk, waarbij zij proberen een leerling op een goede en prettige manier door de brugklas heen te komen en dus hem/haar uitzicht geven op een betere toekomst.

Structureel
Woerden

Steungezinnen gezocht

Buurtgezinnen

Buurtgezinnen zoekt steungezinnen in Woerden, Kamerik, Harmelen en Zegveld. Wat doet Buurtgezinnen? Buurtgezinnen zet zich in voor gezinnen die steun kunnen gebruiken. Zij worden gekoppeld aan een warm en stabiel gezin in de buurt. Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders even ontlast.  De hulp is laagdrempelig en vrijwillig. Samen met de coördinator van Buurtgezinnen maken gezinnen afspraken over de steun. Het kan bijvoorbeeld gaan om een wekelijkse speelafspraak of samen iets leuks ondernemen. Dat is iedere keer maatwerk. Bijvoorbeeld: • een dagdeel spelen na school • spelen op zaterdag of zondag • mee eten • hulp krijgen bij huiswerk Door wie? De steun wordt gegeven door een ander gezin uit de buurt of zelfde woonplaats. Dit kan een gezin met kinderen zijn, maar dat hoeft niet. Ook senioren met uitwonende kinderen en opa’s en oma’s bieden steun. We vinden het wel heel belangrijk dat steunouders ervaring hebben met kinderen. En ze ruimte in huis en hart hebben. Steungezinnen krijgen geen vergoeding voor hun ondersteuning; het is vrijwilligerswerk en geen hulpverlening. De coördinator screent of het een passend gezin is. We vragen ook een VOG aan. Voor wie? Buurtgezinnen is er voor alle gezinnen met kinderen in alle leeftijden, die behoefte hebben aan steun. Wanneer kan je hulp gebruiken? Als het soms even niet zo lekker loopt thuis of er behoefte is aan iets dat een eigen gezin niet kan bieden. Bijvoorbeeld: • Netwerk vergroten • Stress en zorgen hebben, overbelast zijn • Kind naar sport of zwemles brengen • Hulp bij huiswerk of taal oefenen Hoe kom je in contact? Je kan contact opnemen met de coördinator Mirjam voor meer informatie of een kennismakingsgesprek.

Structureel
Woerden

AutoMaatje zoekt vrijwillige chauffeurs

Stichting Thuishuis Woerden

Op dit moment zijn we alleen nog specifiek op zoek naar chauffeurs uit de wijk Staatsliedenkwartier, Kamerik, Zegveld en Harmelen. Voor de andere wijken hebben we op dit moment voldoende chauffeurs beschikbaar. De vrijwillige chauffeurs (woonachtig in gemeente Woerden) van AutoMaatje Woerden rijden minder mobiele buurtgenoten (vooral ouderen) van A naar B met hun eigen auto tegen een onkostenvergoeding van 0,35 cent per km. Veel ritjes binnen gemeente Woerden maar ook wel buiten Woerden. Flexibel vrijwilligerswerk. Beschikbaarheid kan de vrijwilliger zelf aangeven en mag per week verschillen.

Structureel