csrf
NLvoorelkaar logo
NLvoorelkaar

Home-Start: steuntje in de rug voor een gezin

Ben jij graag 'een steuntje in de rug' voor een gezin? Dan maakt Home Start Achterhoek graag kennis met jou! Wie zijn wij Elk gezin komt voor uitdagingen te staan. Meestal kunnen ouders dit zelf of met hulp van familie of vrienden oplossen. Maar wat als het niet lukt of als je maar een klein netwerk hebt? Dan kan een Home-Start vrijwilliger net dat steuntje in de rug zijn! Ervaren en getrainde vrijwilligers van Home-Start bieden gezinsondersteuning bij alledaagse, lichte (opvoed)vragen. Home Start gaat er vanuit dat je kinderen kunt helpen ontwikkelen door hun ouders te ondersteunen. Als vrijwilliger bied je een luisterend oor, praktische hulp, ontlasting en gelijkwaardig contact. Je maakt ouders duidelijk dat het niet ongewoon is dat opvoeden soms moeite kost en benadrukt de plezierige kanten van het gezinsleven. Je stimuleert ouders hun kracht te hervinden om moeilijke situaties het hoofd te bieden, waardoor ze weer grip op hun leven krijgen. Je moedigt ouders ook aan om sociale relaties op te bouwen of te versterken en gebruik te maken van bestaande ondersteuningsstructuren en diensten. Home-Start biedt gezinsondersteuning aan gezinnen met kinderen tot 14 jaar en aanstaande moeders. Wat vragen we van je Affiniteit met kinderen en bij voorkeur opvoedervaring. Je kunt je verplaatsen in andere mensen en je gebruikt je eigen levens en/of werkervaring als basis voor je ondersteuning. Bereidheid om dat op een gelijkwaardige manier te doen. Minimaal 1x per week 1-3 uur beschikbaar zijn. Beschikken over vervoer, bij voorkeur auto eventueel fiets. Wat bieden wij We bieden je begeleiding door een beroepskracht. Daarnaast is er een 2-3 maandelijkse terugkombijeenkomst met andere vrijwilligers. We bieden je reiskostenvergoeding en in de zomer en rond kerst wordt er iets gezelligs voor de vrijwilligers georganiseerd. Scholing Vooraf volg je een voorbereidende cursus van 4 dagdelen. De cursuslocatie is in de omgeving van Varsseveld.

Lees meer

structureel

Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Lochem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk

Maatje, buddy & gezelschap
Taal & lezen

Beschrijving

Ben jij graag 'een steuntje in de rug' voor een gezin?
Dan maakt Home Start Achterhoek graag kennis met jou!

Wie zijn wij
Elk gezin komt voor uitdagingen te staan. Meestal kunnen ouders dit zelf of met hulp van familie of vrienden oplossen. Maar wat als het niet lukt of als je maar een klein netwerk hebt? Dan kan een Home-Start vrijwilliger net dat steuntje in de rug zijn! Ervaren en getrainde vrijwilligers van Home-Start bieden gezinsondersteuning bij alledaagse, lichte (opvoed)vragen.

Home Start gaat er vanuit dat je kinderen kunt helpen ontwikkelen door hun ouders te ondersteunen. Als vrijwilliger bied je een luisterend oor, praktische hulp, ontlasting en gelijkwaardig contact. Je maakt ouders duidelijk dat het niet ongewoon is dat opvoeden soms moeite kost en benadrukt de plezierige kanten van het gezinsleven. Je stimuleert ouders hun kracht te hervinden om moeilijke situaties het hoofd te bieden, waardoor ze weer grip op hun leven krijgen. Je moedigt ouders ook aan om sociale relaties op te bouwen of te versterken en gebruik te maken van bestaande ondersteuningsstructuren en diensten. Home-Start biedt gezinsondersteuning aan gezinnen met kinderen tot 14 jaar en aanstaande moeders.

Wat vragen we van je

Affiniteit met kinderen en bij voorkeur opvoedervaring. Je kunt je verplaatsen in andere mensen en je gebruikt je eigen levens en/of werkervaring als basis voor je ondersteuning. Bereidheid om dat op een gelijkwaardige manier te doen. Minimaal 1x per week 1-3 uur beschikbaar zijn. Beschikken over vervoer, bij voorkeur auto eventueel fiets.

Wat bieden wij

We bieden je begeleiding door een beroepskracht. Daarnaast is er een 2-3 maandelijkse terugkombijeenkomst met andere vrijwilligers. We bieden je reiskostenvergoeding en in de zomer en rond kerst wordt er iets gezelligs voor de vrijwilligers georganiseerd.

Scholing

Vooraf volg je een voorbereidende cursus van 4 dagdelen. De cursuslocatie is in de omgeving van Varsseveld.

Praktische informatie

Wekelijks 1 tot 3 uur

Locatie

Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Lochem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk

Impact

Voor wie

Kinderen & jongeren

Impactgebied

Sociaal & welzijn

Categorie

Maatje, buddy & gezelschap
Taal & lezen
Delen:
Bewaar:
Print:

Anderen bekeken ook

Winterswijk, Aalten, Doetinchem, Berkelland, Oost Gelre, Bronckhorst

Humanitas Tandem: samen doe en durf je meer!

Humanitas Graafschap

‘Dankzij het Tandem traject staat de deelnemer weer volop in de maatschappij. Hij heeft een baan gekregen bij een restaurant, waar zijn collega's vol trots over hem praten. Ze hopen dat hij nog lang bij hen blijft werken, en die woorden laten de deelnemer van oor tot oor glunderen.’ - Vrijwilliger Humanitas Tandem Op zoek naar betekenisvol vrijwilligerswerk en lijkt het jou leuk om een ander te ondersteunen in het opbouwen van een sociaal netwerk? Als vrijwilliger bij Tandem word jij gekoppeld als maatje aan een deelnemer die graag nieuwe, sociale contacten wil opbouwen maar dit zelf erg lastig vindt. Dit kan komen doordat het netwerk van de deelnemer door omstandigheden is weggevallen, of doordat de deelnemer is verhuisd en het spannend vind om alleen nieuwe contacten te maken. Met z'n tweeën durf je en doe je meer! Deelnemers vinden het ontzettend fijn dat zij in het Tandem traject samen met een vrijwilliger bezig kunnen gaan met het opbouwen en onderhouden van sociale contacten. Als vrijwilliger geef je de deelnemer het plezier en het zelfvertrouwen terug om weer volwaardig mee te doen met de samenleving. De regie laat je zoveel mogelijk bij de deelnemer liggen, samen kijken jullie naar passende activiteiten die jullie samen kunnen ondernemen en help je de deelnemer bijvoorbeeld bij het vinden van vrijwilligerswerk of groepsactiviteiten in de buurt. Wij koppelen altijd op basis van raakvlakken, zodat jouw toekomstige vrijwilligerswerk niet alleen heel waardevol is maar ook erg gezellig! Als vrijwilliger bij Humanitas krijg jij: interessante (thema)bijeenkomsten, reiskostenvergoeding, een direct aanspreekpunt en beland jij in een gezellige groep vrijwilligers. Tip: lijkt dit jou mooi om te doen maar is jouw beschikbaarheid beperkt? Samen met een vriend of familielid kunnen jullie gekoppeld worden aan één deelnemer, zo is er voldoende tijd en aandacht voor beide partijen!

Structureel
Jongeren
Winterswijk, Doetinchem, Berkelland, Oost Gelre, Aalten, Bronckhorst

Humanitas Vriendschappelijk Huisbezoek

Humanitas Graafschap

Heb jij wat tijd over in de week en zou je die tijd willen gebruiken om bij iemand te komen buurten? Deelnemers binnen de activiteit Vriendschappelijk Huisbezoek zijn vaak door omstandigheden aan huis gebonden, bijvoorbeeld doordat zij minder mobiel zijn of omdat zij het spannend vinden om alleen de deur uit te gaan. Doordat zij veel thuis zitten, kunnen de dagen lang duren en kunnen zij gevoelens van eenzaamheid ervaren. Als vrijwilliger bij Vriendschappelijk Huisbezoek bezoek jij 1x per week of 1x per twee weken een deelnemer. Jij komt bij de deelnemer thuis langs en biedt een luisterend oor, drinkt een kop koffie, bezoekt met de deelnemer het centrum of maakt samen een wandeling. Het is maar net waar jullie behoefte aan hebben. Het belangrijkste is dat jij zorgt dat de ander zich weer gezien voelt. Het vriendschappelijk huisbezoek duurt gemiddeld een paar maanden tot een jaar, afhankelijk van de behoefte. Tip: lijkt dit jou mooi om te doen maar is jouw beschikbaarheid beperkt? Samen met een vriend of familielid kunnen jullie gekoppeld worden aan één deelnemer, zo is er voldoende tijd en aandacht voor beide partijen!

Structureel
Jongeren
Overbetuwe, Nijmegen, Zutphen, Zwolle, Arnhem, Deventer, Berkelland, Harderwijk, Zevenaar, Steenwijkerland, Hardenberg, Rheden, Ermelo, Nunspeet, Ede, Oude IJsselstreek, Doetinchem, Bronckhorst, Westervoort

Vrijwilligers gezocht voor COSA

Reclassering Nederland

COSA staat voor Cirkels voor Ondersteuning, Samenwerking en Aanspreekbaarheid. Dit project van Reclassering Nederland richt zich op re-integratie van zedendaders. Het motto is: Geen nieuwe slachtoffers! Bij COSA werken vrijwilligers, beroepskrachten (zoals reclassering, hulpverleners en politie) samen om zedendelinquenten onder begeleiding terug te laten keren in de maatschappij. Wij zoeken enthousiaste en stevige vrijwilligers die aan dit doel mee willen werken. Werkzaamheden Hoe kun jij als medeburger een bijdrage leveren aan een veiligere samenleving? Geloof jij in een tweede kans? Kun jij de mens achter de dader zien? Als vrijwilliger bij COSA speel jij een belangrijke rol bij de herintreding van zedendelinquenten in de maatschappij. In een team (= cirkel) van drie tot vijf vrijwilligers begeleid je samen één cliënt. Door het contact te onderhouden met deze cliënt, voorkom je dat deze in een sociaal isolement terecht komt, waardoor een terugval voorkomen kan worden. Je biedt een luisterend oor en onderneemt samen activiteiten. Een ander belangrijk onderdeel van je taak is het bespreken van evt. signalen met de beroepskracht (=cirkelcoördinator COSA) door wie je ook ondersteund wordt. Voor je aan de slag gaat krijg je een grondige training en gedurende het proces word je bijgeschoold en gecoacht. Wensen/vaardigheidseisen Je bent onbevooroordeeld, betrouwbaar en hebt goede communicatieve vaardigheden. Je behandelt onze cliënten met respect en kunt bespreekbaar maken wat jou opvalt in het contact met de cliënt. Je bent ca vier uur per week beschikbaar voor een periode van minimaal anderhalf jaar. Gewenste leeftijd: Minimaal 18 jaar Bijzonderheden We starten altijd met een persoonlijk kennismakingsgesprek. Bij een wederzijdse klik nodigen we je uit voor een tweedaagse basistraining. Na deze training beslissen we definitief of je zal deelnemen als vrijwilliger aan COSA. Wij zoeken vrijwilligers o.a in de omgeving van Steenwijk, Zwolle, Hardenberg, Deventer, Zutphen, Arnhem, Nijmegen, Ede, Harderwijk, Tiel, Doetinchem en Twente. Gewenste dagdelen: * Werktijden in overleg. Bij aanvang wekelijks contact/activiteiten. * Tijdsinvestering: ca een dagdeel per week. Aanbod vanuit de organisatie Contract : Ja Scholing : Ja VOG gevraagd : Ja Begeleiding : Ja Onkostenvergoeding (zoals reiskosten) : ja Organisatie : Reclassering Nederland, COSA Locatieadres : Nieuwe Oeverstraat, 6801 JB Arnhem Postadres: Postbus 1054, 6801 BB Arnhem Contactpersoon : Steffan en Ivet Functie: Cirkelcoördinator COSA & Reclasseringswerker

Structureel
Nijmegen, Arnhem, Winterswijk, Doetinchem, Almelo, Zwolle, Epe, Utrecht, Amersfoort, Apeldoorn, Amsterdam, Alkmaar, Rotterdam, Haarlem, Nunspeet

Een magischeweek met Stichting VakantieKind!

Stichting VakantieKind

🌟 Word Vrijwilliger bij KinderDorp en Creëer Magische Herinneringen! 🌈 Heb jij een passie voor het bezorgen van onvergetelijke ervaringen aan kinderen tussen 7 en 11 jaar oud? Grijp dan nu de kans om deel uit te maken van ons enthousiaste team bij KinderDorp! Wat houdt het in? Als vrijwilliger bij KinderDorp werk je gedurende een hele week samen met andere gepassioneerde leiders om actieve, creatieve en spannende activiteiten te organiseren voor een groep van maximaal 27 deelnemers. Denk aan avontuurlijke tochten in het bos, speurtochten op de heide en gezellige liedjes rond het kampvuur. Jouw Rol: - Samenwerken met mede-leiding om een stimulerende omgeving te creëren. - Begeleiden en ondersteunen van deelnemers tijdens activiteiten. - Bedenken en uitvoeren van leuke activiteiten - Bijdragen aan de magie van KinderDorp door enthousiasme en creativiteit. Wat Bieden Wij? - Een week vol plezier, avontuur en onvergetelijke momenten. KinderDorp week 2: Zaterdag 27 juli tot Zaterdag 3 Augustus KinderDorp week 3: Zaterdag 3 aug. tot Zaterdag 10 Augustus - De kans om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en bestaande te versterken. - Een geheel verzorgde kampweek met overnachting en eten en drinken. Hoe Doe Je Mee? Meld je aan als vrijwilliger bij KinderDorp en maak deel uit van een geweldige gemeenschap die het verschil maakt in het leven van kinderen. Samen bouwen we aan herinneringen die een leven lang meegaan! Interesse? Bezoek de website van Stichting VakantieKind of mail [email protected] voor meer informatie. We kijken ernaar uit om je te verwelkomen in ons KinderDorp-team! 🏕️ KinderDorp - Waar Avontuur en Vriendschap Samenkomen! 🌟

Eenmalig
Jongeren
Berkelland, Aalten, Bronckhorst

Vrijwilliger (m/v) Dierenvoedselbank

Dierenbuddy® - BVDD

Wat doen we: Eigenaren van dieren, die onder bewind staan of in de schuldhulpverlening zitten, kunnen vanaf 1 januari 2022 maandelijks een beroep doen op onze stichting om in aanmerking te komen voor een dierenvoedselpakket. Elk pakket wordt naar de persoonlijke wensen van de aanvrager samengesteld. Dit vindt plaats in ons bedrijfspand in Neede. Taken en verantwoordelijkheden: Het aanvullen van voorraden en het ompakken van diervoer Contact houden met chauffeurs bij laden en lossen Telefonisch contact met de klanten Vereisten: Je beheert de Nederlandse taal Je beschikt over goede communicatieve en sociale vaardigheden Je kan netjes werken en zorgt na het werk dat alles weer is zoals het was Je bent precies en flexibel beschikbaar Je bent wonende in de omgeving van Neede (Berkelland)

Structureel
Jongeren
Lochem, Zevenaar, Doetinchem, Winterswijk

Word jij onze Matchmaker in de Achterhoek?

Takecarebnb

Je krijgt er een wereld voor terug! Wij zijn op zoek naar een vrijwilliger die voor de regio de Achterhoek verantwoordelijk is voor het koppelen van particuliere gastgezinnen en statushouders. Statushouders zijn vluchtelingen met een verblijfsvergunning, wij noemen hen 'gasten'. Het logeren zorgt ervoor dat zowel gast als gastgezin op een laagdrempelige manier leren van elkaar. De gast krijgt zo een uniek kijkje in de Nederlandse cultuur en de kans zich de taal en gewoontes eigen te maken. Het gastgezin leert op haar beurt veel over de cultuur van de gast en zo goed als alle gastgezinnen ervaren deze periode als een verrijking. Het mooiste is als dit gebeurt in de gemeente waar de gast uiteindelijk een woning zal krijgen toegewezen, de zogenaamde Koppelgemeente. Zo geven we statushouders een goede start in hun nieuwe regio! Als Matchmaker interview je onze gasten op het AZC of elders en onze gastgezinnen bij hen thuis. Samen met de gast ga je kennismaken bij het gastgezin thuis als je inschat dat dit een succesvolle match kan worden. Daarnaast volgt en begeleidt de matchmaker de vluchteling en het gastgezin gedurende de gehele logeerperiode. Het kantoor van Takecarebnb staat jou als vrijwilliger met raad en daad bij. Als Matchmaker bezit je over de volgende vaardigheden: - Het kunnen voeren van gestructureerde gesprekken en goed kunnen doorvragen om verwachtingen duidelijk te krijgen - Situaties kritisch kunnen beoordelen en daarnaar handelen - Integer met vertrouwelijke informatie kunnen omgaan - Intercultureel en klantgericht kunnen werken - Goed Nederlands kunnen spreken en schrijven, minimale kennis van de Engelse taal - Zelfstandig en in teamverband kunnen werken - Zorgvuldig informatie kunnen vastleggen in onze database Wat bieden wij jou: - Relevante trainingen en masterclasses, zowel tweemaal per jaar fysiek als ieder kwartaal online - Periodieke intervisie-bijeenkomsten met collega Matchmakers - Vrijwilligersvergoeding onder bepaalde voorwaarden - Een plek binnen een hecht team in een inspirerende organisatie - Je werkt met name vanuit huis, bezoekt gastgezinnen en bent altijd welkom op ons kantoor in Amsterdam - De kans om echt een verschil te maken in het leven van zowel de gasten als de gastgezinnen Tot slot; heb je enige uren tijd per week (flexibel in te delen) en woon je in de Achterhoek? Stuur ons dan via deze site een berichtje met een korte motivatie. Jessica of Katelijne neemt zo snel mogelijk contact met je op. Ook als je nog vragen hebt over deze vacature kan je een bericht sturen.

Structureel
Oude IJsselstreek

Gezellige, creatieve vrouw zoekt maatje!

IrisZorg

Als vrijwilliger bij IrisZorg kun je écht een verschil maken in het leven van onze cliënten. Vaak leven zij in een kleine wereld met weinig familie of vrienden. Eenzaamheid ligt op de loer. Maar als vrijwilliger kun je dit doorbreken en mensen weer laten meedoen. Simpelweg door samen leuke dingen te ondernemen en er 'te zijn'. Voor een lieve, zachtaardige en gezellige vrouw van 56 jaar zoeken we een maatje met een luisterend oor. Mevrouw heeft door veel tegenslagen een klein sociaal netwerk overgehouden en zou dit graag weer willen uitbreiden. Een maatje zou een stap voorwaarts zijn. Ze vindt het fijn om in contact te staan met anderen, van zich af te kunnen praten en dat iemand haar een luisterend oor biedt. Bij voorkeur een vrouwelijk maatje (+/- 10 jaar rondom haar leeftijd) die rustig en luchtig in de omgang is. Activiteiten die bijvoorbeeld ondernomen kunnen worden zijn wandelen met de hond in het bos, kopje koffiedrinken, markten/braderieën bezoeken en een boel creatieve dingen. De creatieve dingen die zij onderneemt zijn; haken (wandkleed), breien, puzzelen, kleuren, etc. De afspraken vinden één keer in de week plaats en ze is heel flexibel in de dagen en tijden waarop dit kan. Lijkt het je wat, meld je aan! Na je aanmelding als maatje volgt er een kennismakingsgesprek waarbij we graag horen wie je bent, wat je hobby’s zijn en waar je blij van wordt. We gaan dan samen kijken of bovenstaande cliënt goed bij je past. Daarna regelen we een eventuele eerste ontmoeting. Als het van beide kanten klikt, heb je je maatje gevonden! Wat krijg je ervoor terug? Natuurlijk krijg je ook veel terug voor je enthousiaste inzet. Je ontmoet interessante mensen met elk hun eigen bijzondere verhaal. Jij bent van grote betekenis voor hun herstel. Zo ervaar je hoe leuk en zinvol het is om je in te zetten voor onze cliënten. Maar daarnaast zorgen wij er ook voor dat jij je vrijwilligerswerk goed kunt uitvoeren. Wij bieden begeleiding, een training, een verzekering, duidelijke afspraken vastgelegd in een vrijwilligersovereenkomst en een vrijwilligersvergoeding. Wie ben jij? Je staat open in het leven. Zonder oordeel kun jij je inleven in anderen. Je bent betrouwbaar en bent in staat om een leuk contact aan te gaan met onze cliënten. Zo nodig kun je ook duidelijk zijn en je grenzen aangeven. Je weet op een natuurlijke manier iemand te activeren en te enthousiasmeren. Je bent minimaal één dagdeel per week beschikbaar. Wie zijn wij? IrisZorg is er voor jong en oud en voor alle lagen van de bevolking. We zijn er voor mensen die problemen hebben op het gebied van financiën, relaties, werk of (psychische) gezondheid. Meestal in combinatie met een verslaving en/of (dreigende) dakloosheid. Vanuit integrale verslavingsbehandeling en maatschappelijke begeleiding ondersteunen wij cliënten naar herstel. Daar kunnen we jouw hulp als vrijwilliger goed bij gebruiken. Enthousiast geworden? Ben je enthousiast geworden en wil je meer weten over deze functie? Neem contact met ons op!

Structureel
Utrecht, Maassluis, Schiedam, 's-Gravenhage, Delft, Gouda, Alphen aan den Rijn, Opsterland, Amsterdam, Rotterdam, Assen, Zoetermeer, Westland, Huizen, Heerde, Eindhoven, Nieuwegein, Purmerend, Nieuwkoop, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Alkmaar, 's-Hertogenbosch, Maastricht, Zutphen, Zwolle, Nijmegen, Haarlem, Dordrecht, Tilburg, Enschede, Leeuwarden, Groningen, Den Helder, Almelo, Wageningen, Middelburg, Arnhem, Breda, Leiden, Deventer, Súdwest-Fryslân, Apeldoorn, Amersfoort, Roermond, Lelystad, Bronckhorst, Zandvoort, Zeist, Harderwijk, Roosendaal, Hilversum, Oldenzaal, Heeze-Leende, Dijk en Waard, Ede, Hoorn

Help jij Shahed (17) de Havo afronden?

OpenEmbassy

Shahed (17) wil graag de Havo afronden. Help jij haar met het Nederlands? Dankzij hulp van een ander thuisonderwijsmaatje, kon Shahed met goede cijfers haar Vmbo afronden. Nu zit ze in 4 Havo en kan ze opnieuw wat extra ondersteuning gebruiken. Ze is op zoek naar een online TOMaatje die haar wil helpen om haar middelbare school tot een succesvol einde te brengen. Wil jij iemand helpen om haar potentie waar te maken? We zoeken voor Shahed een vrijwilliger die: - Eens per week online les wilt geven. - Een goede beheersing heeft van de Nederlandse taal. - Niet bang is om de leerstof van bovenbouw middShahed om te zorgen dat jullie goede afspraken kunnen maken. In overleg spreek je een moment in de week af waarop je online kunt ondersteunen. Daarna is het zorgen voor leuk contact met elkaar en vooral veel samen huiswerk maken. Hoe ondersteunen wij je? Vanuit TOMaatjes ontvang je begeleiding aan de start, met tips voor lesinhoud en toegang tot de community met andere TOMaatjes erin. Elke 1-2 maanden is er een online intervisie met lezingen van professionals of kan je in groepjes bespreken hoe je meer uit de bijlessen kunt halen. Wat heb ik ervoor nodig? - Openstaan voor een andere cultuur. - Voordat je kunt starten, vragen we kosteloos een Verklaring Omtrent Gedrag voor je aan. Als die binnen is, kan je zo snel mogelijk beginnen. - Zin om te helpen met wat er in de bovenbouw van de Havo allemaal aan bod komt. Thuisonderwijsmaatje zijn is echt een hele dankbare taak. Het begint met bijles, maar veel van onze vrijwilligers bouwen echt een band op met het gezin waar ze werken. Het vorige TOMaatje van Shahed schreef dit over haar: "Tot afgelopen zomervakantie heb ik (als TOMaatje) een Syrisch meisje 3 jaar lang begeleid, hierin is ze omgestroomd van kader naar theoretisch met als eindresultaat een t-diploma met een gemiddelde boven de zeven. Een prachtig resultaat waar ik zeer veel voldoening aan heb overgehouden, en nog altijd mag ze op mij terugvallen. Mijn beloning was haar gezichtsuitdrukking en die van haar ouders toen ik onverwacht op de diplomering verscheen." We hopen je snel te verwelkomen als TOMaatje voor Shahed of één van de vele andere kinderen hulp kunnen gebruiken.

Structureel