Direct naar de inhoud van deze paginacsrf
NLvoorelkaar logo
NLvoorelkaar

Praathuis via Zoom zoekt Praatmaatjes

Veel mensen willen Nederlands leren. Ze zitten vaak op een cursus, maar kennen weinig mensen die Nederlands spreken om mee te oefenen. Of ze hebben onregelmatig werk en werken alleen met mensen die slecht Nederlands spreken. Oekraïners zijn hier nu ook, zij willen graag praten met de familie waar zij verblijven of Nederlands leren om werk te vinden. Soms zijn ze al lang hier en durven niet te praten met hun collega’s. Ze zijn bang dat ze fouten maken. Of hebben kleine kinderen thuis en kunnen niet oefenen. Ook hebben ze bijvoorbeeld een verblijfsvergunning maar zitten nog steeds in een Asielzoekerscentrum tussen andere mensen die geen Nederlands spreken omdat ze geen huis kunnen vinden. Mensen willen naar hun partner in Nederland, maar moeten eerst de taal leren. Ook mensen die geëmigreerd zijn naar Canada of Australië doen soms mee. Ze kunnen dan Nederlands oefenen om met de kleinkinderen in Nederland te praten. Daarom ben ik Het Praathuis begonnen. Een taalcafé online. Gratis voor iedereen. Het werkt op een computer, een tablet of een telefoon. Het Praathuis is elke dinsdag open van 10.00 tot 13.00 en van 19.00 tot 22.00 uur. Op maandag en tussen 13 en 19 uur op dinsdag geven we les aan Oekraïense vluchtelingen. We zijn met het Praathuis gestart in september 2021 en er kwamen na 5 weken al rond de 100 bezoekers per dag. Nu rond de 200. Een jaar lang is er een wachtlijst voor deelnemers. Bij het Oekraïneproject zijn nu wekelijks rond de 250 deelnemers en er staan er nog veel op de wachtlijst. Ik zoek vrijwilligers die een of twee uurtjes op maandag of dinsdag kunnen helpen. Langer mag natuurlijk ook. Je hoeft er niet elke week te zijn. Je krijgt dan een groepje van 5 tot 7 mensen om mee te praten. Alleen maar praten, het is geen les. Iedereen die Nederlands spreekt kan het. Zoom is niet moeilijk. Het is een soort app. Deelnemers die het nooit hebben gebruikt, kunnen het ook snel. En ik zoek mensen die na een les willen oefenen met Oekraïners die een beetje Nederlands spreken. Wil je het een keer proberen? Graag! Er zijn nu soms groepjes zonder begeleiding. Kom een keer vrijblijvend kijken. Groet Rita

Lees meer

structureel

Kan online / via de telefoon

Taal & lezen

Beschrijving

Veel mensen willen Nederlands leren.
Ze zitten vaak op een cursus, maar kennen weinig mensen die Nederlands spreken om mee te oefenen. Of ze hebben onregelmatig werk en werken alleen met mensen die slecht Nederlands spreken. Oekraïners zijn hier nu ook, zij willen graag praten met de familie waar zij verblijven of Nederlands leren om werk te vinden.
Soms zijn ze al lang hier en durven niet te praten met hun collega’s. Ze zijn bang dat ze fouten maken. Of hebben kleine kinderen thuis en kunnen niet oefenen.
Ook hebben ze bijvoorbeeld een verblijfsvergunning maar zitten nog steeds in een Asielzoekerscentrum tussen andere mensen die geen Nederlands spreken omdat ze geen huis kunnen vinden. Mensen willen naar hun partner in Nederland, maar moeten eerst de taal leren. Ook mensen die geëmigreerd zijn naar Canada of Australië doen soms mee. Ze kunnen dan Nederlands oefenen om met de kleinkinderen in Nederland te praten.

Daarom ben ik Het Praathuis begonnen. Een taalcafé online. Gratis voor iedereen.
Het werkt op een computer, een tablet of een telefoon.
Het Praathuis is elke dinsdag open van 10.00 tot 13.00 en van 19.00 tot 22.00 uur.
Op maandag en tussen 13 en 19 uur op dinsdag geven we les aan Oekraïense vluchtelingen. We zijn met het Praathuis gestart in september 2021 en er kwamen na 5 weken al rond de 100 bezoekers per dag. Nu rond de 200. Een jaar lang is er een wachtlijst voor deelnemers. Bij het Oekraïneproject zijn nu wekelijks rond de 250 deelnemers en er staan er nog veel op de wachtlijst.

Ik zoek vrijwilligers die een of twee uurtjes op maandag of dinsdag kunnen helpen.
Langer mag natuurlijk ook. Je hoeft er niet elke week te zijn.
Je krijgt dan een groepje van 5 tot 7 mensen om mee te praten.
Alleen maar praten, het is geen les.
Iedereen die Nederlands spreekt kan het.
Zoom is niet moeilijk. Het is een soort app.
Deelnemers die het nooit hebben gebruikt, kunnen het ook snel.
En ik zoek mensen die na een les willen oefenen met Oekraïners die een beetje Nederlands spreken.
Wil je het een keer proberen?
Graag! Er zijn nu soms groepjes zonder begeleiding. Kom een keer vrijblijvend kijken.
Groet Rita

Praktische informatie

Tijdsinvestering

Eenmalig 1 tot 4 uur

maandag

dinsdag

Het mag ook elke week of een aantal keer! Geef je voorkeur aan in je bericht!

Locatie

Kan online / via de telefoon

Impact

Voor wie

Nieuwkomers & vluchtelingen

Impactgebied

Onderwijs & educatie
Sociaal & welzijn

Categorie

Taal & lezen
Rita
100% profielsterkte

Over Rita

Ik woon in Dordrecht, werk sinds twee jaar alleen als vrijwilliger. Momenteel uitsluitend online.

  • Deze vraag is gecheckt door de helpdesk
  • Niland is ingeschreven op INZETvoorelkaar sinds 25-01-2021
  • Meerdere positieve matches gemaakt
  • Aanbeveling ontvangen
  • Bedankje ontvangen
Het systeem is prachtig. Ik raad het iedereen aan die mee wil doen.
Yusuf ( JOSEPH )
Delen:
Bewaar:
Print:

Anderen bekeken ook

Vers bloed gezocht - word bloeddonor
Online / via de telefoon

Vers bloed gezocht - word bloeddonor

Eenmalig · 0 tot 1 uur
NLvoorelkaar

Wil jij levens redden? Word bloeddonor bij Sanquin. Met één donatie help je 3 patiënten! Van bloedtransfusies voor mensen met kanker tot het redden van iemand na een auto-ongeluk. En van het ontwikkelen van medicijnen tot het in leven houden van een te vroeg geboren baby. Met jouw bloed redden en verbeteren we levens. 25% van alle Nederlanders heeft in z'n leven wel eens extra bloed nodig. Daarom zoeken we vers bloed voor Sanquin. Help jij mee levens redden in een uurtje? 🩸Dit ga je doen Een bloeddonatie duurt gemiddeld 1 uur, inclusief invullen vragenlijst en medische keuring. Het bloed geven zelf duurt 10 minuten. Mannen mogen tot 5 keer per jaar bloed doneren. Vrouwen maximaal 3 keer. In een paar uurtjes per jaar kun je dus écht levens redden! Je doneert je bloed via Sanquin. Klik op 'Ik doe mee', dan vertellen we je hoe het werkt!

Challenge
(kleine) groepen
Buurt Cleanup [15+ minuten]
Online / via de telefoon

Buurt Cleanup [15+ minuten]

Eenmalig · 1 tot 1 uur
NLvoorelkaar

Plastic verpakkingen, zwerfafval... bah, niet zo goed voor de dieren en natuur in jouw buurt. Help een kwartiertje of meer mee, samen houden we Nederland schoon! Je kunt in je eentje in actie komen. Of samen met buren, vrienden, je team, school of sportclub. En ook hoe vaak jij/jullie aan de slag willen: ✔️ Ga een keer op pad door je buurt en raap tijdens je ommetje het afval op ✔️ Adopteer een stukje buurt (en krijg gratis schoonmaakspullen!) ✔️ Haak aan bij een actie in de buurt. Klik op 'ik doe mee', dan sturen we je een mailtje over hoe het werkt en hoe je mee kunt doen (natuurlijk vrijblijvend) Alvast super bedankt voor je hulp! #klimaat #natuur #duurzaam #makkelijk

Jongeren
Challenge
(kleine) groepen
Doneer fietsen voor het kinderfietsplan
Online / via de telefoon

Doneer fietsen voor het kinderfietsplan

Eenmalig · 0 tot 1 uur
ANWB

Vind je het, net als de ANWB, belangrijk dat elk kind in Nederland toegang heeft tot een fiets? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken. Doneer een fiets of zet je eigen netwerk in om fietsen in te zamelen. Organiseer een inzamelactie op school, je werk, de sportclub of buurtvereniging. Lastig? Nee niet echt! Een actie staat in een handomdraai. Waarom? Helaas is een eigen fiets niet vanzelfsprekend voor elk kind. Niet alle ouders kunnen zich een fiets voor hun kind veroorloven. Kinderen staan hierdoor noodgedwongen stil. Letterlijk. Een fiets hebben, is noodzakelijk om mee te kunnen doen. Het vergroot de wereld van een kind op manieren die je niet kunt voorstellen. Inzamelen, zó gedaan ✅ Mee doen? Meld je aan en ontvang alle informatie om een inzamelactie te organiseren.

Challenge
(kleine) groepen
Middagje strand & impact maken
Online / via de telefoon

Middagje strand & impact maken

Eenmalig · 0 tot 1 uur
NLvoorelkaar

Breng het strandleven in kaart met een app en draag zo bij aan het behoud van onze kusten 🌊 De laatste jaren wordt het steeds drukker op de Nederlandse stranden. Helaas is er door de drukte op het strand weinig ruimte meer voor de natuur en biodiversiteit op het strand. Hier wil project Het Groene Strand iets aan veranderen. Met een speciale app breng je een stukje strand in kaart. Met de kennis die je verzamelt in de app, kan Het Groene Strand de biodiversiteit van het strand in kaart brengen en dit stukje unieke natuur van Nederland vergroenen. Je hebt gegarandeerd een leuke middag want: zee, strand en impact (de zon heb je zelf in de hand, kies een lekkere dag uit ;-)). Je leert er ook nog eens iets van want heb jij weleens gehoord van knotswier? Of een heremietkreeft gezien? Je ontdekt de verschillende planten en dieren die leven op het strand met de nieuwe zoekkaart en app van Het Groene Strand. Klik op 'Ik doe mee' en ga aan de slag! Tip: deel deze challenge met vrienden, familie of collega's want samen is leuker én verdubbelt de impact!

Jongeren
Challenge
(kleine) groepen
Heel Holland Wipt tegels
Online / via de telefoon

Heel Holland Wipt tegels

Eenmalig · 0 tot 1 uur
NLvoorelkaar

Het wip-seizoen is geopend: wip, Holland, wip! Van 21 maart tot en met 31 oktober speelt heel Nederland het NK Tegelwippen. Iedereen kan meedoen door tegels te vervangen voor groen in zijn eigen voor-, achter- of geveltuin. Jij dus ook! Laten we samen Nederland een stuk groener maken. Wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, wordt Nederland meer klimaatbestendig, behaaglijker voor insecten en dieren, koeler op warme dagen én veel mooier! Klik op de onderstaande ik doe mee knop en ontvang het aanmeldformulier, hoe het werkt en inspiratie!

Jongeren
Challenge
(kleine) groepen
Regenboogzebrapad om verschillen te vieren [Challenge]
Online / via de telefoon

Regenboogzebrapad om verschillen te vieren [Challenge]

Eenmalig · 0 tot 1 uur
NLvoorelkaar

Young Impact roept iedereen op een statement te maken voor een veiliger schoolklimaat. Samen worden er in Nederland 1.000 regenboogzebrapaden gekrijt om te laten zien dat iedereen zichzelf mag zijn. Want: niemand mag anders behandeld worden vanwege diens uiterlijk, seksuele voorkeur, gender, afkomst of iets anders. Doe je mee? Hoe het werkt: 1. Meld je aan en ontvang meer info over hoe je mee kunt doen, tips & tricks. Zo weten we ook dat je meedoet (en dus hoeveel zebrapaden er gemaakt worden). 2. Stoepkrijten maar! 3. Inspireer je vrienden om ook mee te doen.

Jongeren
Challenge
(kleine) groepen
Bijzzzondere impact: bijenhotel maken
Online / via de telefoon

Bijzzzondere impact: bijenhotel maken

Eenmalig · 0 tot 1 uur
NLvoorelkaar

Ken jij het verschil tussen honingbijen en wilde bijen? Honingbijen leven in een bijenkorf bij de imker en maken honing. Wilde bijen leven juist in de vrije natuur en nemen het stuifmeel van de planten en bloemen mee naar de volgende plant en bloem. Ze helpen daardoor de groei van groenten, fruit en andere eetbare gewassen. Er zijn 358 soorten wilde bijen in Nederland, maar ze hebben het erg moeilijk... gelukkig kunnen we daar makkelijk iets aan doen! Wil jij ze helpen en maak je een Bijenhotel of Bijen Bed & Breakfast in je tuin voor deze zoemende vrienden? Geef je op, dan vertellen we je hoe je makkelijk je eigen bijen B&B maakt. Deze challenge is ook super leuk om samen met kinderen te doen!

Jongeren
Challenge
(kleine) groepen
Doneer je oude slaapzak voor daklozen
Online / via de telefoon

Doneer je oude slaapzak voor daklozen

Eenmalig · 1 tot 1 uur
NLvoorelkaar

Vannacht slapen tienduizenden mensen in de kou. Doneer oude slaapzakken en help daklozen de nacht door! Sheltersuit maakt er een wind- en waterdichte jas van met aanritsbare slaapzak, voor iedereen die noodgedwongen buiten moet slapen. ⚡Dit ga je doen Elke slaapzak telt als je letterlijk in de kou staat. Ruim dus je zolder op én die van anderen en verzamel alle oude slaapzakken. Deze kun je doneren bij alle kringloopwinkels van Het Goed in jouw buurt. Let op: niet elke slaapzak is bruikbaar. Deze zijn goed: • Synthetische dikke en dunne slaapzakken; • Liefst gewassen en moet er enigszins goed uitzien; • De rits mag kapot zijn; • De voering mag niet kapot zijn; • Donzen/wollen slaapzaken kun je NIET doneren helaas. Je kunt jouw oude slaapzakken inleveren bij elke aanname goederen bij één van de 28 kringloopwinkels van Het Goed. 🌙 Hiervoor maak je het verschil Sheltersuit helpt dak-, thuislozen en vluchtelingen die noodgedwongen buiten moeten slapen. Door de toenemende vraag van hulporganisaties uit binnen- en buitenland zijn er maar liefst 16.500 slaapzakken nodig. Door een slaapzak in te leveren bij Het Goed maak je het mede mogelijk dat onze sociale ateliers Sheltersuits kunnen blijven maken en daardoor blijvend werk te creëren. Help jij een handje mee? Je maakt er écht het verschil mee en je zolder wordt er ook blij van. Alvast bedankt!

Jongeren
Challenge
(kleine) groepen
Toegankelijkheid wandeling [vanaf 10 minuten]
Online / via de telefoon

Toegankelijkheid wandeling [vanaf 10 minuten]

Eenmalig · 0 tot 1 uur
NLvoorelkaar

Vind jij het ook belangrijk dat iedereen 'rollend de deur uit' kan? Help dan mee met deze Wheelmap challenge, waarbij je in kaart brengt waar dat kan (of juist niet). 🦽 Waarom is dit belangrijk Naar de wc, een winkel, restaurant, evenement of zelfs gewoon de straat over steken... het is niet voor iedereen vanzelfsprekend of zelfs mogelijk. Als je letterlijk rollend door het leven gaat, bijvoorbeeld met een rollator, kinderwagen of rolstoel, dan kom je verschillende soorten drempels tegen. Die letterlijke drempels zijn ontzettend zonde: die kunnen we samen voorkomen. 📍Wat kun jij doen De Wheelmap app brengt in kaart welke plekken toegankelijk zijn, of juist niet. Zo weten gebruikers van de app waar ze naar toe kunnen en welke (of hoe) juist te omzeilen. Jij kunt helpen door de Wheelmap app te updaten. Dat is super makkelijk: maak een wandeling en log wat niet toegankelijk is. Super simpel! klik op 'Ik doe mee' zodat we weten dat jij de challenge aan wil gaan. Dan sturen we je ook de informatie toe hoe het werkt. Veel succes alvast en dankjewel!

Challenge
(kleine) groepen
Help de Dierenbescherming
Online / via de telefoon

Help de Dierenbescherming

Eenmalig of wekelijks · 0 tot 1 uur
NLvoorelkaar

Een diervriendelijke maatschappij, waarin mens en dier in harmonie met elkaar leven en dieren als zelfstandige wezens met gevoelens worden behandeld. Daar staat de Dierenbescherming voor. Zij hebben jouw hulp nodig. Alleen zo kunnen zij hulp bieden die de dieren nodig hebben. 🐰🐗🦉🐷🦇🐶🦋🐢🦔 Zo kun jij je eigen actie starten of haak bij een andere actie aan. Schrijf je in voor deze challenge en zie wat jij kan doen om dierenleed te voorkomen!

Jongeren
Challenge
(kleine) groepen