csrf
NLvoorelkaar logo
NLvoorelkaar

Voorlezer

Hou je van voorlezen? Dan is dit echt wat voor jou. Als voorlezer ga je twintig weken langs bij een gezin in de buurt. Je doet dit één keer per week op een vaste middag of avond. De ouders hebben zich vrijwillig aangemeld en zijn gemotiveerd, maar hebben zelf moeite om hun kinderen te stimuleren in de taalontwikkeling. Je gaat het kind/de kinderen voorlezen, maar ook breder kijken op welke manier kinderen thuis meer gestimuleerd worden in taal. Daarbij ben je een coach voor de ouders, en streef je ernaar dat zij zelf blijvend hun kinderen meer stimuleren in de taalontwikkeling. Je zoekt samen naar de mogelijkheden en kansen in dit specifieke gezin. Je doet dit één keer per week op een vaste middag of avond. je bent gemiddeld één uur aanwezig bij het gezin. Waarom voorlezen zo goed is; Voorkomen van laaggeletterdheid Bijna 15% van de jongeren heeft een taalachterstand en heeft grote moeite met het begrijpen van de inhoud van hun schoolboeken. Sinds 2003 is het percentage laaggeletterden in Nederland significant toegenomen van 12% naar 18%. Om te voorkomen dat jongeren en volwassenen laaggeletterd worden, moet je investeren in preventie. Een jong kind is enorm gevoelig voor taal. Als een kind drie jaar is kun je al zien dat er een groot verschil is in de woordenschat, tussen kinderen die veel in aanraking komen met taal en kinderen die weinig taal horen. Dit verschil in taalontwikkeling halen kinderen later moeilijk in.

Lees meer

structureel

Lelystad

Taal & lezen

Beschrijving

Hou je van voorlezen? Dan is dit echt wat voor jou.
Als voorlezer ga je twintig weken langs bij een gezin in de buurt. Je doet dit één keer per week op een vaste middag of avond. De ouders hebben zich vrijwillig aangemeld en zijn gemotiveerd, maar hebben zelf moeite om hun kinderen te stimuleren in de taalontwikkeling. Je gaat het kind/de kinderen voorlezen, maar ook breder kijken op welke manier kinderen thuis meer gestimuleerd worden in taal. Daarbij ben je een coach voor de ouders, en streef je ernaar dat zij zelf blijvend hun kinderen meer stimuleren in de taalontwikkeling. Je zoekt samen naar de mogelijkheden en kansen in dit specifieke gezin.

Je doet dit één keer per week op een vaste middag of avond. je bent gemiddeld één uur aanwezig bij het gezin.

Waarom voorlezen zo goed is;
Voorkomen van laaggeletterdheid
Bijna 15% van de jongeren heeft een taalachterstand en heeft grote moeite met het begrijpen van de inhoud van hun schoolboeken. Sinds 2003 is het percentage laaggeletterden in Nederland significant toegenomen van 12% naar 18%.
Om te voorkomen dat jongeren en volwassenen laaggeletterd worden, moet je investeren in preventie. Een jong kind is enorm gevoelig voor taal. Als een kind drie jaar is kun je al zien dat er een groot verschil is in de woordenschat, tussen kinderen die veel in aanraking komen met taal en kinderen die weinig taal horen. Dit verschil in taalontwikkeling halen kinderen later moeilijk in.

Praktische informatie

Locatie

Lelystad

Impact

Impactgebied

Onderwijs & educatie

Categorie

Taal & lezen
Delen:
Bewaar:
Print:

Anderen bekeken ook

Lelystad

Nestkasten controleren in Lelystad

Stichting Landschapsbeheer Flevoland

Met nestkasten helpen vogels bij de bestrijding van de eikenprocessierups. In het najaar worden de kasten nagekeken of er in gebroed is en schoongemaakt. Wil jij samen met vrijwilligers die in het broedseizoen gekeken hebben naar activiteit rond de kasten de kasten nakijken en schoonmaken? Kun je goed met een ladder werken en hou je van vogels, dan is dit een klus voor jou. Je maakt gebruik van materiaal van ons en krijg een goede uitleg over veilig werken en gebruik van gereedschap.

Project
Lelystad

Hulp gezocht bij reuzenberenklauwbestrijding

Stichting Landschapsbeheer Flevoland

Dit voorjaar wordt opnieuw op diverse locaties de reuzenberenklauw bestreden. Door de inspanning van de werkgroep staan er elk jaar minder dan het vorige jaar. Wil je meedoen om op een aantal plaatsen mee te helpen de reuzenberenklauw te bestrijden, neem dan contact op met Petra. Zij vertelt je alles over de plant en hoe je zo veilig mogelijk deze kunt bestrijden. Het benodigde gereedschap is aanwezig tijdens de werkdag. Deze locatie bevindt zich aan de Bosweg 30.

02-07-2024 en 5 meer
(kleine) groepen
Lelystad

Batavialand Allround Publieksmedewerker

Batavialand

allround publieksvrijwilliger ben je onderdeel van de publieksontvangst bij Batavialand. Een dagteam regelt de gehele publieksontvangst. Van de verkoop van tickets en producten tot informatieverstrekking aan de bezoekers. Dit gebeurt op verschillende plekken zoals in het museum, op de werf, op de steiger en op de Batavia. Gastheren/vrouwen, gidsen en verhalen vertellers wisselen gedurende de dag van plek. Zo is je dag bij Batavialand altijd afwisselend en werk je met verschillende mensen. VRIJWILLIGER AAN HET WOORD: ''DE GEZELLIGHEID ONDER VRIJWILLIGERS EN INTERACTIEVE ONTMOETINGEN MET BEZOEKERS VIND IK HEEL LEUK'' Rol en afdeling Als allround publieksvrijwilliger ben je zowel inzetbaar bij de publieksontvangst als op een plek om verhalen te vertellen. Het is eigenlijk een combinatie van bezoekers verwelkomen, tickets scannen, uitleg geven en rondleidingen geven. Wat verwachten we van jou? • We verwachten van jou inzet 1 á 2 x per 4 weken een weekenddag en/of 1x per week doordeweeks. Dit zal tijdens de kennismaking besproken worden. Werktijden zijn van 10:30 tot 17:00 uur. • Jij weet als geen ander de gasten zich welkom te laten voelen en het verhaal van Batavialand tot leven te brengen. • Je hebt een spontane en gastvrije houding. • Je kunt zowel zelfstandig als in een team werken. • Engels en/of Duits spreken is een pre maar niet noodzakelijk. • Je bent zowel inzetbaar voor de werf als het museum en houdt ervan om je breed in te zetten in de organisatie. Lijkt het je leuk? Neem dan contact op met Miki de vrijwilligerscoördinator voor meer informatie.

Structureel
Lelystad

Vrijwilligers Bouw Waterschip

Batavialand

Wij zijn op zoek naar doeners met hart voor ambacht en cultuur. VRIJWILLIGERS AAN HET WOORD: “ IK VIND HET PRACHTIG OM SAMEN TE WERKEN AAN DE RECONSTRUCTIE VAN EEN 16DE -EEUWS WATERSCHIP OP AMBACHTELIJKE WIJZE” Afdeling en rol: We zoeken vrijwilligers die goed met hun handen kunnen werken en het ontzettend leuk om in onze unieke werkomgeving aan de slag te gaan. De werkzaamheden vinden veelal buiten plaats. Er is een enorme diversiteit aan werk: hout aftekenen, hout pasmaken, allerhande houtbewerkingen en mallen maken. Dit alles voor zowel kleine als grote bouwklussen. We gebruiken elektrisch gereedschap, stationaire machines (vlak-/vandiktebank) en handgereedschap zoals beitels etc. Wat verwachten we van jou? • Kennis en ervaring met werkzaamheden op het gebied van houtbewerking. Heb je hier geen ervaring mee, maar ben je handig ook dan kun je reageren. • Je bent minimaal 1 dag per week aanwezig; Je bent bereid in de nabije toekomst ook af en toe in het weekend te werken. • Je het een goede fysieke conditie en kan goed in een team werken. Lijkt het je leuk? Neem dan contact op met Miki de vrijwilligerscoördinator voor meer informatie.

Structureel
Lelystad

Medewerker afd. Seizoen

Stichting Kringloopwinkel De Groene Sluis

Op de afdeling Seizoen van kringloopwinkel De Groene Sluis komt er dagelijks van alles binnen zoals spullen voor kerst, paas en carnaval maar ook buitenspeelgoed, tuinartikelen en dierbenodigdheden, elke keer is het weer een verassing wat er gebracht wordt. Voordat het in de winkel komt te liggen wordt er bekeken of het verkoopbaar is. Als dit het geval is, dan worden de artikelen geprijsd, en gepresenteerd in de winkel. We zoeken nog een paar mensen die ons willen helpen op de afdeling Seizoen. Wij zijn voor alle openingsdagen (dinsdag t/m zaterdag) op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die 2 of meerdere dagdelen ons willen helpen op de afdeling Seizoen. De ochtenduren zijn van van 9.30 tot 13.30 en de middaguren van 13.00 tot 17.00 uur. We hebben een gezellig Seizoenen team, en de werkwijzen staan goed omschreven op papier. er is iemand die je zal inwerken.

Structureel
Jongeren
Lelystad

Zoeken vrijwilligers voor Patiëntsupport

Welzijn Lelystad Zorgvrijwilligers

Als vrijwilliger bij Patiëntsupport begeleid je mensen die naar het ziekenhuis moeten of een andere zorgafspraak hebben. Sommige mensen ervaren een hoge drempel. Jij stelt ze op hun gemak en helpt hen om alle informatie te begrijpen en geeft (als dat nodig is) terugkoppeling aan de zorg en/of familie. Patiëntsupport van Welzijn Lelystad bestaat uit een groep van enthousiaste en betrokken vrijwilligers. Kom jij ons team versterken? Janette is consulent zorgvrijwilligers. Zij vertelt je graag wat deze mooie vrijwilligersfunctie inhoudt. Je kunt haar bereiken via een bericht.

Structureel
Lelystad

Technische vrijwilliger(s)

Radio Lelystad

Radio Lelystad is de lokale omroep van Lelystad. Wij zijn een publieke omroep die samenwerkt met de NOS en Omroep Flevoland. De omroep bestaat uit 35 vrijwilligers en 3 fulltime journalisten. Radio Lelystad is op meerdere mediaplatformen actief zoals: Radio, website, Facebook, Instagram en YouTube. Wij maken muziekprogramma's maar vooral ook informatieve programma's gericht op Lelystad. Uiteraard krijg je eerst een goede uitleg/cursus hoe de radiostudio werkt, Na de cursus ga je onder begeleiding al direct techniek doen. Een programmatechnicus is de spil in het radioprogramma. Jij draagt zorg dat de presentator en zijn gasten zo goed mogelijk op zender overkomen. Je start de muziek in, zorgt dat de juiste radiojingle gestart word bij het juiste programma-item, communiseert met de presentator over waneer welke muziekstuk, hoeveel tijd de presentator nog heeft enz... Jij bent voor de presentator het baken in het radioprogramma. Je bent dus eigenlijk regiseur en technicus tegelijk. Via het mengpaneel zorg jij dat alles prima klinkt en te horen is op zender. Wij vragen van jou een inzet van gemiddeld 2 uur per week of op evenementen een middag of avond. De uren zijn meestal in de avond of op zaterdag. Voel jij je ook betrokken bij de stad en wil je samen in een leuk team van vrijwilligers meewerken aan nieuwsverspreiding, dan is deze vacature zeker iets voor jou. Wil je meer over Radio Lelystad weten? kijk of luister dan eens naar onze radioprogramma's of volg ons op de socialmediakanalen. Je kunt ingezet worden op studioprogramma's maar ook op leuke evenement in de stad, uiteraard altijd in overleg. Leuke maandelijkse live uitzendingen zijn bijvoorbeeld het Radio Café vanuit de Bibliotheek, of het Weekend Café wat een samenwerking is met Omroep Flevoland. Maar ook grote evenement zoals Jordaan in de Polder en Lelystart. Ook audiofragmenten digitaal monteren behoort bij je functie, dit kan door onze moderne automatisering ook vanuit huis gebeuren. Of gezellig met een journalist mee opstap voor een interview, camera bedienen, geluid, affijn jij en je collega zorgen ervoor dat het er prima opstaat.

Structureel