Wie biedt deze man (66) een luisterend oor?

Wie biedt deze man (66) een luisterend oor?

Regelmatig
Haarlemmermeer
  • Maatje, buddy & gezelschap
  • Sociaal & welzijn

Voor een man van zesenzestig jaar zoeken wij een maatje. De man heeft een zichtbare lichamelijke handicap. Hij kan wel lopen, maar buitenshuis gebruikt hij een rollator of driewieler. Hij is gewend om anders dan ‘normaal’ te zijn. Dat kan ermee te maken hebben dat hij er ook wat anders uitziet dan anderen.

De man groeide hij op in een dorp waar hij iedereen kende en waar hij aanspraak had. Sinds hij in Hoofddorp woont, ervaart hij dat hij géén aanspraak heeft en lijkt hij niet met de mensen om zich heen te kunnen mengen. Als hij zelf probeert om met iemand contact te maken, dan merkt hij dat er negatief gereageerd wordt. Dat vindt hij heel moeilijk.

De man houdt van gezelligheid en is graag onder de mensen, al bevindt hij zich weer niet graag in te grote groepen mensen. Hij heeft erge behoefte aan een luisterend oor. Hij wenst daarom een maatje bij wie hij zijn ei kwijt kan en met wie hij over ‘koetjes en kalfjes’ onderwerp kan praten. Voor zijn gevoel was vroeger alles beter. Hij vindt het bijvoorbeeld moeilijk dat mensen tegenwoordig veel via de telefoon communiceren. Hij heeft de behoefte om dit onderwerp te bespreken.

De man heeft de neiging om meer over zichzelf te praten dan naar een ander te luisteren. Hij zegt zelf ook: ‘als ik eenmaal contact heb met iemand, dan kan ik veel aan het woord zijn, aanwezig zijn en me snel uiten’. Mensen kunnen hem dus als druk ervaren. Hij hoopt dat hij wordt gekoppeld aan een maatje dat geduld met hem heeft en dat niet snel opgeeft, maar de tijd neemt om hem te leren kennen.

Het lijkt de man leuk om in de avonduren met een maatje wat te kletsen en een gezelschapsspelletje als yahtzee of rummikub, pesten, hartenjagen, poker of patience te spelen. Het zou leuk zijn als zijn maatje de omgeving kent en hem zo nu en dan ergens mee naar toe kan nemen. In dit maatjescontact is de activiteit van minder belang en draait het meer om de gezelligheid.

Heb je interesse om zijn maatje te worden? Lees hieronder hoe dat in zijn werk gaat.

Als vrijwilliger bij het Roads Maatjesproject koppelen wij je aan een vaste deelnemer: je maatje. We koppelen de deelnemer en de vrijwilliger o.a. op basis van gemeenschappelijke interesses. De functie van dit maatjescontact is het doorbreken of voorkomen van een sociaal isolement bij een deelnemer met een psychische kwetsbaarheid door samen op pad te gaan. Als vrijwilliger zorg je zo voor afleiding en een stukje gezelligheid.

Het is belangrijk dat je bereid bent om één keer per veertien dagen gedurende één jaar (langer is mogelijk) met je maatje af te spreken. Verder ben je bereid om ‘open’ de ontmoeting aan te gaan, zonder daarbij de ander te willen veranderen. Dat vergt soms wel aanpassingsvermogen.

Werktijden:
Overdag of `s avonds, doordeweeks of in het weekend: allemaal mogelijk. Worden jullie elkaars maatje dan ontmoeten jullie elkaar éénmaal per twee weken voor de duur van één jaar. Wanneer en waar jullie elkaar ontmoeten bepaal je altijd in onderling overleg met je maatje.

Aannameprocedure:
Contactpersoon Roads Maatjesproject: Jorise (ma, di, do).
Neem gerust contact op voor een kennismakingsgesprek. Als jij je definitief inschrijft als vrijwilliger, volgt een gesprek met een deelnemer. Na dit gesprek kun je, de volgende dag, aangeven of je samen een maatjeskoppel wilt worden.
Ja = start contact. Nee = nieuw gesprek met ander maatje.

  • De vraag van Chantal is bekeken door de helpdesk
  • Deze persoon staat ingeschreven op Amstelveenvoorelkaar
  • Chantal is eerder via deze website geholpen
  • Chantal heeft 10 aanbevelingen ontvangen
Laat Chantal weten dat je interesse hebt

Vul het veld in om te reageren op de hulpvraag: "Wie biedt deze man (66) een luisterend oor?" van Chantal.
Goed om te weten: om je veiligheid en die van andere NLvoorelkaar deelnemers te beschermen, hanteren we gedragsregels. Indien er een vermoeden bestaat van het overtreden van deze regels, dan kunnen wij verstuurde berichten inzien.

Ik wil helpen
Liever telefonisch contact? Toon telefoonnummer
Aangesloten bij:
organisatie logo Roads Maatjesproject
Geplaatst door:
Profielfoto van Chantal
95% profielsterkte
Geplaatst door:
Profielfoto van Chantal
  • De vraag van Chantal is bekeken door de helpdesk
  • Deze persoon staat ingeschreven op Amstelveenvoorelkaar
  • Chantal is eerder via deze website geholpen
  • Chantal heeft 10 aanbevelingen ontvangen

Meer vragen van Chantal namens Roads Maatjesproject

  Omschrijving van de vraag Plaats Categorie
  Jongeman wenst maatje voor afleiding Amstelveen Maatje, buddy & gezelschap
  Jongeman wenst maatje voor leuke uitjes Haarlemmermeer Maatje, buddy & gezelschap
  Man wenst actief en gezellig maatje Haarlemmermeer Maatje, buddy & gezelschap
  Vrouw (47) wil sámen koken of creatief doen Amstelveen Maatje, buddy & gezelschap
  Wie helpt deze man met sleutelen en rommelen? Haarlemmermeer Maatje, buddy & gezelschap
  Wie helpt deze jongeman (25) op weg? Amstelveen Maatje, buddy & gezelschap
  Wie brengt deze vrouw wat gezelligheid? Uithoorn Maatje, buddy & gezelschap
  Wie deelt een passie voor muziek? Amstelveen Maatje, buddy & gezelschap, Creativiteit & muziek
  Jongeman (24) in ziek lichaam wenst maatje Haarlemmermeer Maatje, buddy & gezelschap
  Wie komt deze vrouw (44) thuis bezoeken? Amstelveen Maatje, buddy & gezelschap