csrf
NLvoorelkaar logo
NLvoorelkaar

Waken bij terminaal zieke mensen thuis

WAKEN BIJ TERMINAAL ZIEKE MENSEN THUIS ”Vrijwillige, palliatieve terminale zorg” is de zorg voor mensen voor wie geen genezende behandeling meer mogelijk is en die zich in de laatste drie tot zes maanden van hun leven bevinden. Het verzorgen van een geliefde in deze emotionele periode kan zwaar zijn. Om verlichting aan te brengen kunnen vrijwilligers worden ingezet in de thuissituatie. Als vrijwilliger help je bij de persoonlijke verzorging en waak je aan bed bij de zieke. Je geeft bijvoorbeeld drinken aan, je luistert of praat met degene die ziek is of je bent juist simpelweg in stilte aanwezig. Verder waarschuw je de familie indien nodig. ‘Er zijn’, van mens tot mens, is het belangrijkst. Je verricht geen medische of huishoudelijke taken. Door de aanwezigheid van jou als vrijwilliger kan de situatie voor een partner of familie dragelijker worden. Zo kan een naaste even een boodschap doen, een boek lezen of met een gerust hart gaan slapen. Vaardigheden Gevoel en aandacht voor mensen en een groot hart zijn de belangrijkste vaardigheden om vrijwilliger te worden. Je hoeft geen specifieke vooropleiding te hebben of uit de zorg te komen. Tijden en locatie De inzet van vrijwilligers kan ’s nachts of overdag plaatsvinden en op verschillende locaties. Meestal waken we thuis, maar soms ook in het ziekenhuis of in een instelling. We zijn actief in de regio Kampen, Zwartewaterland, Zwolle en/of Hattem. Zelf bepaal je waar, hoe vaak en wanneer je ingezet zou willen worden. Het kan variëren van een paar keer per week tot een paar keer per jaar. Wat jij fijn vindt. Alles gaat in goed overleg. Start Voordat je aan de slag gaat, maken we eerst met elkaar kennis en kijken we of het van beide kanten goed voelt. Daarnaast doen we navraag bij een referent en vragen we een VOG aan. Ook volg je een basistraining van 4 dagdelen. Naast dat dit vrijwilligerswerk je waarschijnlijk veel voldoening gaat geven, kun je de volgende dingen van ons verwachten: Een basistraining van 4 dagdelen Een training transfertechnieken van 2 dagdelen Individuele begeleiding Periodieke bijeenkomsten waarbij we de 'inzetten' bespreken Themabijeenkomsten over bijvoorbeeld ziektebeelden of hulpverleningsinstanties Bijscholing Onkostenvergoeding en verzekering Er is jaarlijks een uitje en een nieuwjaarsbijeenkomst

Lees meer

structureel

Kampen

Maatje, buddy & gezelschap
Begeleiding & coaching

Beschrijving

WAKEN BIJ TERMINAAL ZIEKE MENSEN THUIS
”Vrijwillige, palliatieve terminale zorg” is de zorg voor mensen voor wie geen genezende behandeling meer mogelijk is en die zich in de laatste drie tot zes maanden van hun leven bevinden. Het verzorgen van een geliefde in deze emotionele periode kan zwaar zijn. Om verlichting aan te brengen kunnen vrijwilligers worden ingezet in de thuissituatie.

Als vrijwilliger help je bij de persoonlijke verzorging en waak je aan bed bij de zieke. Je geeft bijvoorbeeld drinken aan, je luistert of praat met degene die ziek is of je bent juist simpelweg in stilte aanwezig. Verder waarschuw je de familie indien nodig. ‘Er zijn’, van mens tot mens, is het belangrijkst. Je verricht geen medische of huishoudelijke taken. Door de aanwezigheid van jou als vrijwilliger kan de situatie voor een partner of familie dragelijker worden. Zo kan een naaste even een boodschap doen, een boek lezen of met een gerust hart gaan slapen.

Vaardigheden
Gevoel en aandacht voor mensen en een groot hart zijn de belangrijkste vaardigheden om vrijwilliger te worden. Je hoeft geen specifieke vooropleiding te hebben of uit de zorg te komen.

Tijden en locatie
De inzet van vrijwilligers kan ’s nachts of overdag plaatsvinden en op verschillende locaties. Meestal waken we thuis, maar soms ook in het ziekenhuis of in een instelling. We zijn actief in de regio Kampen, Zwartewaterland, Zwolle en/of Hattem.
Zelf bepaal je waar, hoe vaak en wanneer je ingezet zou willen worden. Het kan variëren van een paar keer per week tot een paar keer per jaar. Wat jij fijn vindt. Alles gaat in goed overleg.

Start
Voordat je aan de slag gaat, maken we eerst met elkaar kennis en kijken we of het van beide kanten goed voelt. Daarnaast doen we navraag bij een referent en vragen we een VOG aan. Ook volg je een basistraining van 4 dagdelen.

Naast dat dit vrijwilligerswerk je waarschijnlijk veel voldoening gaat geven, kun je de volgende dingen van ons verwachten:
Een basistraining van 4 dagdelen
Een training transfertechnieken van 2 dagdelen
Individuele begeleiding
Periodieke bijeenkomsten waarbij we de 'inzetten' bespreken
Themabijeenkomsten over bijvoorbeeld ziektebeelden of hulpverleningsinstanties
Bijscholing
Onkostenvergoeding en verzekering
Er is jaarlijks een uitje en een nieuwjaarsbijeenkomst

Praktische informatie

Eenmalig 1 tot 32 uur

Het mag ook elke maand of een aantal keer! Geef je voorkeur aan in je bericht!

Locatie

Kampen

Impact

Voor wie

Mantelzorgers

Ouderen

Impactgebied

Sociaal & welzijn
Religie & zingeving
Zorg

Categorie

Maatje, buddy & gezelschap
Begeleiding & coaching
Delen:
Bewaar:
Print:

Anderen bekeken ook

Raalte, Ommen, Zwolle, Deventer, Dalfsen, Hardenberg, Kampen, Staphorst, Zwartewaterland, Olst-Wijhe, Hellendoorn

Gastdocent voor t basisonderwijs (vrijwillig)

Rode Kruis Overijssel

Kom in actie voor het Rode Kruis Vind jij het leuk om gastlessen te verzorgen in het basisonderwijs, heb je door de week wat tijd beschikbaar en draag je graag iets bij aan een maatschappelijke organisatie? Dan zoeken we jou! In ons team is plaats voor gastdocenten die samen met andere vrijwilligers onderwijsactiviteiten verzorgen. De door het Rode Kruis ontwikkelde activiteiten voor basisscholen behandelen onderwerpen als droogte, overstromingen, extreme hitte en EHBO. Ons educatieteam houdt zich bezig met het geven van gastlessen en het verzorgen van activiteiten, met als doel: het vergroten van respect, zelfredzaamheid en hulpbereidheid onder zoveel mogelijk kinderen en jongeren. Wat ga je doen? Je gaat één of meer van de volgende soorten lessen verzorgen: “Woeste Wereld” (over natuurrampen), “Help! EHBO-skills voor jou” en de “Pleisterrace”. Kijk voor een indruk van onze gastlessen op onze website: lesmateriaal voor het basisonderwijs • Je verzorgt minimaal 8 gastlessen per jaar in jouw regio. • Je geeft de lessen op scholen voor basisonderwijs, samen met een collega-vrijwilliger. Wie ben jij? • Je wordt blij van lesgeven en je hebt affiniteit met kinderen van 4-12 jaar. • Je bent tijdens schooltijden voldoende beschikbaar. • Je bent digitaal vaardig; in de lessen wordt gebruik gemaakt van online lesmateriaal. • Je onderschrijft de zeven grondbeginselen van het Rode Kruis. Wat kun je van ons verwachten? Om je vertrouwd te maken met het lesmateriaal en met ons gedachtengoed volg je eerst enkele online modules, een training over de gastles(sen) en - afhankelijk van jouw opleiding en ervaring - eventueel een cursus didactiek. Het Rode Kruis biedt een reiskostenvergoeding en zal voor deze functie een VOG aanvragen. Ieder kwartaal vinden er regiobijeenkomsten plaats met de andere vrijwilligers uit het team. Solliciteren of eerst meer informatie? Klik op de button "Ik wil helpen". Het Rode Kruis Het Rode Kruis helpt mensen in nood. Dat doen wij om de hoek – en ver weg. Dat doen we vanuit ons hart en met de mouwen opgestroopt. En dat doen wij met vele vrijwilligers die zich met passie inzetten. Wij werken wereldwijd vanuit onze zeven grondbeginselen: menslievendheid, onpartijdigheid, neutraliteit, onafhankelijkheid, vrijwilligheid, eenheid en algemeenheid.

Structureel
Kampen

Vrijwilliger voor de Dorcas voedselactie!

Dorcas

Vind jij het leuk om je handen uit de mouwen te steken om te helpen bij één van onze acties? Of wil je graag met ons meedenken over nieuwe acties om geld op te halen voor onze medemens in nood? Dan zoeken we jou! De Dorcas voedselactie vindt plaats in november. In het verleden werden er voedselpakketten ingezameld in de supermarkt voor de allerarmsten wereldwijd. Nu bedenken we verschillende acties in Kampen en IJsselmuiden om geld in te zamelen. Zodat onze medemens in nood nú, maar ook in de tóekomst geholpen wordt middels zaakpakketten, veevoerpakketten en de mogelijkheid tot een opleiding. De werkgroep Kampen/IJsselmuiden heeft in 2023 een doorstart gemaakt en zoekt vrijwilligers die mee willen denken en/of hand-en-spandiensten willen doen! De bedachte acties in winkels, op scholen en in kerken vinden plaats in oktober/november.

Structureel
Kampen

Gevraagd: technisch coördinator v/m

Energiebank Kampen

De stichting Energiebank Kampen wil energie als eerste levensbehoefte bereikbaar houden voor huishoudens die te weinig geld hebben om hun energierekening te betalen. Dat doen we onder de paraplu van de Energiebank: een landelijk initiatief dat inmiddels al in elf steden van start is gegaan. Werkzaamheden De technisch coördinator is de spil en het geweten van de energiecoaches. Niet dat je alles weet. Maar je kent de wegen om de vragen die er zijn op te lossen. Jij helpt de energiecoaches bij moeilijker coachtrajecten. Vooral bij bijzondere vragen, bijvoorbeeld over blokverwarming en energiemonitoring en -beheer. Je volgt de ontwikkelingen op de besparingsmarkt en bij de andere Energiebanken. Je adviseert het bestuur bij nieuwe initiatieven. Zoals recent ingevoerd: de subsidieregeling voor vervanging van energie slurpend witgoed. Maar het kan ook zijn dat de woningbouwvereniging samen met de Energiebank een project wil uitvoeren. In zulke projecten speel je als coördinator de initiërende en begeleidende rol. Het opleiden van nieuwe coaches behoort ook tot je aandachtsgebied. Je hoeft het niet zelf te doen maar je weet waar je met je vragen over opleiden terecht kunt en kunt met behulp van derden uit het landelijk verband zorgdragen voor de opleiding van coaches. Naast de eerste opleiding speelt ook het op peil houden van de kennis van coaches een belangrijke rol. De wereld staat immers niet stil en steeds komen er nieuwe mogelijkheden. Regelmatig worden de coaches over de nieuwste ontwikkelingen geïnformeerd. Dit hoort ook tot het takenpakket van de coördinator. Je kunt als je wilt bestuurslid worden van de Energiebank. Zeker als je wat meer ervaring hebt, kan dat een voordeel zijn. Het huidige bestuur staat hiervoor open. Maar het is niet noodzakelijk om dit direct vanaf het begin te doen. Je dient eerst goed ingewerkt te zijn in je rol als coördinator. Het komende winterseizoen kun je nog samen optrekken met Wim Westendorp, de huidige coördinator. Zo kan de overdracht geleidelijk plaatsvinden. De Energiebank is een nog jonge en ambitieuze stichting die nog in ontwikkeling is. Dat maakt het extra leuk en uitdagend, omdat je veel vrijheid hebt om met je eigen creatieve ideeën de Energiebank verder te helpen ontwikkelen. Met je inzet lever je een bijdrage aan armoedebestrijding én duurzaamheid. Meer achtergrondinformatie is beschikbaar bij Wim Westendorp, bereikbaar via [email protected] of telefonisch via 06 551 56 422. Werktijden Vrij in te delen. In de periode van mei tot september valt het werk grotendeels stil omdat het voor de huishoudens in deze periode moeilijker is gemotiveerd te blijven tot energiebesparing. Het gasverbruik is dan immers al laag.

Structureel
Kampen

Taalvrijwilligers gezocht

W en L Opleidingen

Heb jij tijd over en vind je het belangrijk dat iedereen kan meedoen in de maatschappij? Als taalvrijwilliger kan je hier een erg belangrijke bijdrage aan leveren. Onze missie W en L Opleidingen streeft er naar dat iedere inburgeraar naar vermogen participeert in de samenleving en dat wij voor degene die dat (nog) niet kan, ondersteuning bieden. Ons voornemen is om (alle) inburgeraars zelfvoorzienend te laten worden, waardoor zij een weg kunnen vinden binnen de Nederlandse samenleving. Bijvoorbeeld door te werken of een opleiding te volgen. We willen van waarde zijn voor onze cursisten en hun omgeving, zodat iedereen mee kan doen binnen onze maatschappij. Wat ga jij doen? Als taalvrijwilliger zet je je in om anderen te helpen met het verbeteren van de Nederlandse taal. Je begeleidt bijvoorbeeld een deelnemer een-op-een of geeft samen met een docent les aan een groepje. GEÏNTERESSEERD OM VRIJWILLIGER TE WORDEN? Bel of mail ons!

Structureel
Zwolle, Kampen

Gedachtebaas zoekt Podcast editer

Humanitas Match Kampen

Gedachtebaas is een podcast waarin jongeren gevoelige onderwerpen en taboes bespreekbaar maken. Jongeren delen bijvoorbeeld hun ervaringen met eenzaamheid, depressie of een eetstoornis. Momenteel wordt deze podcast gehost door twee enthousiaste vrijwilligers. Beide hebben nog niet heel veel ervaring met het editen van de opnames. Daarom zijn we opzoek naar een iemand die deze taak zou kunnen oppakken! Het is vrijwillig en zal niet heel veel tijd kosten. Eens in de maand wordt er ongeveer een aflevering opgenomen en zal er dus een aflevering ge-edit moeten worden. Heb jij enige ervaring met audiobewerking of wil je hier graag mee oefenen? En lijkt je dit tof om te doen voor een sociaal project dat bijdraagt aan een warmere maatschappij? Neem dan contact op! We kunnen vrijblijvend in een gesprek kijken naar de mogelijkheden. Gedachtebaas is een podcast van Humanitas Afdeling Zwolle. Als je je hiervoor wil inzetten schrijven we je in als vrijwilliger. Je kan dan eventueel onze trainingen en thema-avonden volgen die voor al onze vrijwilligers organiseren! Geïnteresseerd in de podcast zelf? Beluister Gedachtebaas dan op Spotify! Jouw verhaal delen? Dan mag je ook zeker contact opnemen!

Structureel
Jongeren
Zwolle, Kampen, Hardenberg, Staphorst, Raalte, Steenwijkerland, Deventer, Zwartewaterland, Olst-Wijhe, Ommen, Dalfsen

Bevolkingszorg-hulpverlener (vrijwillig)

Rode Kruis Overijssel

Sta jij klaar om een helpende hand toe te steken? Wat je gaat doen ? Bij een ramp of crisissituatie in jouw regio word je opgeroepen als hulpverlener van ons team Bevolkingszorg bij de zorg voor getroffenen, bijvoorbeeld bij een ontruiming van een zorginstelling. Onder leiding van een teamleider staat het team klaar om mensen op te vangen in een opvanglocatie. Je bent voor de betrokkenen op dat moment het eerste aanspreekpunt, je biedt praktische hulp én een luisterend oor. Daarnaast kan ook het zorgen voor eten, sanitaire voorzieningen en/of een slaapplaats tot je taken behoren. Wat krijg jij? • Veel voldoening omdat je hulp biedt waar en wanneer het echt nodig is; • Trainingen om je voor te bereiden: 1. Bevolkingszorg; theorie en praktijk van 3 dagdelen 2. E-modules Welkom, 'Mentale Eerste Hulp' en 'Op pad met de portofoon'; 3. EHBO • De kans om ervaring én contacten op te doen in een Noodhulp-organisatie; • Een vergoeding voor gemaakte reiskosten. Wat vragen wij? • Je bent lichamelijk én geestelijk in goede conditie; • Je beschikt over eigen vervoer om bij een oproep naar de locatie in jouw regio te komen; • Je bent sociaal en communicatief vaardig en je weet van aanpakken; • Een EHBO-certificaat of de bereidheid deze te behalen; • Je onderschrijft de zeven grondbeginselen van het Rode Kruis. Solliciteren of eerst meer informatie? Klik op de button "Ik wil helpen". Het Rode Kruis Het Rode Kruis helpt mensen in nood. Dat doen wij om de hoek – en ver weg. Dat doen we vanuit ons hart en met de mouwen opgestroopt. En dat doen wij met vele vrijwilligers die zich met passie inzetten. Wij werken wereldwijd vanuit onze zeven grondbeginselen: menslievendheid, onpartijdigheid, neutraliteit, onafhankelijkheid, vrijwilligheid, eenheid en algemeenheid. Onze hulpverlening is voortdurend in ontwikkeling.

Structureel
Kampen

Gevraagd: energiecoaches v/m (vrijwilligers)

Energiebank Kampen

De stichting Energiebank Kampen wil energie als eerste levensbehoefte bereikbaar houden voor huishoudens die te weinig geld hebben om hun energierekening te betalen. Dat doen we onder de paraplu van de Energiebank: een landelijk initiatief dat inmiddels al in elf steden van start is gegaan. Werkzaamheden Onze energiecoaches ondersteunen de deelnemers (zo noemen we de bovengenoemde huishoudens) van de Energiebank Kampen door hulp te bieden bij bewustwording en bij besparing. Denk bij bewustwording aan soms voor de hand liggende mogelijkheden als de thermostaat een graadje lager zetten, deuren en ramen dichthouden in de winter, stand-by apparaten zo vaak mogelijk uitzetten enzovoort. En denk bij besparing aan bijvoorbeeld het verstrekken van ledlampen, radiatorfolie, tochtstrips, isolatiemateriaal, energieverbruikmeters en slimme thermostaten. Ook kent onze stichting een zogenoemde ‘witgoedregeling’. Oud witgoed (>10-12 jaar) verbruikt vaak aanzienlijk meer energie dan het witgoed dat nu op de markt is. Door het vervangen van oud witgoed bespaart een huishouden energie en geld. De energiecoach is het directe aanspreekpunt voor de deelnemer. Hij zorgt voor terugkoppeling over de contactmomenten en stemt waar nodig af met het bestuur van de Energiebank Kampen. De energiecoach is in staat om zijn hulp aan te passen aan de situatie van de deelnemer, zonder hierbij het doel uit het oog te verliezen. De energiecoach deelt zijn ervaringen met collega energiecoaches en volgt (waar nodig en gewenst) verdiepende trainingen. De energiecoach begeleidt minimaal één deelnemer. Je stemt je werkzaamheden af met de deelnemers van de Energiebank Kampen, je inzet kan dus flexibel zijn en is niet gebonden aan vaste tijden. Ben je enthousiast, heb je een hands-on mentaliteit en wil je huishoudens met het nodige geduld en empathie graag adviseren hoe zij energie en dus kosten kunnen besparen? Dan past het vrijwilligerswerk als energiecoach bij jou. De Energiebank is een nog jonge en ambitieuze stichting die nog in ontwikkeling is. Dat maakt het extra leuk en uitdagend, omdat je veel vrijheid hebt om met je eigen creatieve ideeën de Energiebank verder te helpen ontwikkelen. Met je inzet lever je een bijdrage aan armoedebestrijding én duurzaamheid. Meer achtergrondinformatie is beschikbaar bij Wim Westendorp, bereikbaar via [email protected] of telefonisch via 06 551 56 422. Werktijden In overleg met onze deelnemers. In de periode van mei tot september valt het werk van onze energiecoaches grotendeels stil omdat het voor de deelnemers in deze periode moeilijker is gemotiveerd te blijven tot energiebesparing. Het gasverbruik is dan immers al laag.

Structureel