Direct naar de inhoud van deze pagina

Groene handen?

Titel:
Groene handen?
Plaats:
Delft
Categorie:
Gezelschap, Tuin & natuur, (Huis)dieren
Geschikt voor jongeren:
Ja
Beschikbaarheid:
regelmatig
Bekeken:
304 keer
Tip anderen via:

Beschrijving van de hulpvraag

Wil jij onze bewoners een gelukkige oude dag bezorgen en meehelpen in de tuin of met natuurlijke activiteiten?

Pieter van Foreest wil de komende jaren een plek creëren waar haar bewoners een gelukkige, groene dag kunnen beleven. Een plek waar je je ‘derde jeugd’ kunt doorbrengen. Een plek speciaal voor senioren die het graag anders zien, die samen met elkaar vorm willen geven aan een nieuwe toekomst.

Deze toekomst ziet er rooskleurig uit. Samen met IVN gaan we in april 2018 een tuin aanleggen voor de deur van Pieters Kamerhuis en groene activiteiten opzetten. Op deze manier kunnen we onze bewoners de positieve effecten van natuur laten ervaren. IVN wil met haar project Grijs, Groen en Gelukkig 100 zorginstellingen in Nederland vergroenen en 10.000 ouderen in contact brengen met de natuur. Wij zijn trots koploper te zijn in dit mooie project.

Meer natuur in en rond Pieters Kamerhuis
Op het plein van Pieters Kamerhuis is nog niet veel te beleven. Op dit moment kleuren vooral auto’s het uitzicht. Maar dit gaat veranderen. Samen met bewoners gaan we een geheel nieuwe tuin opzetten. Een tuin waar je naar hartenlust kunt (moes)tuinieren, van de vogels kunt genieten, een lekker kopje koffie kunt drinken of een spel kunt doen. De inhoud van de tuin wordt samen met bewoners en de buurt bepaald.

Kalender Groene Activiteiten
Ook onze activiteiten nemen we de komende jaren onder de loep. Dit betekent dat bestaande activiteiten vergroend worden maar er ook nieuwe natuurlijke activiteiten worden toegevoegd. Ook deze activiteitenkalender wordt gecreëerd door de wensen van onze bewoners. Denk bijvoorbeeld eens aan een dagje lekker vissen, even (moes)tuinieren, natuurschilderen of het maken van een fijne wandeling.

Geluk zit in kleine dingen
In de tuin werken, stilstaan bij de schoonheid van natuur, (natuur)herinneringen van vroeger ophalen, een praatje maken met de buren of de geur van bloeiende lavendel: het zijn kleine dingen die een bijdrage leveren aan het welzijn van de mens. Met een gevarieerd aanbod aan natuurbelevingsactiviteiten en samen met onze medewerkers, mantelzorgers en omwonenden, willen we onze bewoners iets extra’s bieden. Groen zet aan tot beweging in de frisse buitenlucht en bevordert het sociale contact. Een knuffelkip op schoot of een groene wand met zuurstofrijke planten in het gebouw: wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat de natuur bijdraagt aan de gezondheid en het welzijn.

Wat wij vragen
De komende tijd zoeken we gericht vrijwilligers voor specifieke activiteiten. We zoeken nu bijvoorbeeld al mensen die met de Natuurkoffer aan de slag willen en (moes)tuinvrijwilligers. Wil je je echter breder inzetten voor de vergroening van Pieters Kamerhuis in het algemeen of heb je specifieke ideeën voor nieuwe activiteiten of dingen die écht in de tuin moeten komen? Dan zoeken we jou!

(Moes)tuinvrijwilligers
Met je handen in de aarde om radijsjes, bonen, sla en worteltjes te verbouwen. Steeds meer mensen raken verslaafd aan deze trendy, rustgevende bezigheid. Maar voor iedereen zich massaal op de moestuintjes wierp zaten onze ouderen al op hun knieën in de aarde te poten en te wieden. Wil jij bewoners van Pieter van Foreest weer een leuke, groene dag in de moestuin bezorgen? Duik met ze onze nieuwe tuin is of zaai binnen vast voor.

Iets met je eigen handen zaaien en zien groeien van klein plantje tot volwassen plant vol vruchten. Een ervaring dat voor veel ouderen in verzorgingshuizen niet vanzelfsprekend is. Voor hen is een eigen moestuin vaak te veel werk of te ver weg. Daarom brengen we bij Pieters Kamerhuis de moestuin naar onze bewoners toe. Samen met bewoners gaan we bij de entree van Pieters Kamerhuis een geheel nieuwe tuin aanleggen. Een tuin waar je naar hartenlust kunt (moes)tuinieren, van de vogels kunt genieten of een spel kunt doen. De inhoud van de tuin wordt samen met bewoners en de buurt bepaald.

Als moestuinvrijwilliger laat je onze bewoners het moestuinieren weer beleven. Samen deel je de tuin in, zaai je voor, verspeen en verpot je. Veel van onze bewoners hebben vroeger een eigen tuin gehad of hebben op een andere manier ervaring in de moestuin. Ze weten precies hoe alles moet. Je gunt hen weer de ervaring zelf groente, kruiden of bloemen te kweken. Bewoners die niet actief mee kunnen of willen doen hebben ook iets toe te voegen. Want tips en trucs zijn altijd welkom. Maar het alleen ophalen van herinneringen kan natuurlijk ook. Moestuinieren kan als onderwerp worden gebruikt om met elkaar in gesprek te gaan.

Vrijwilligers voor ‘de Natuurkoffer’
Wil jij bewoners van Pieter van Foreest een leuke, groene dag bezorgen? De natuurkoffer zit boordevol ideeën om met ouderen de natuur te beleven zonder dat zij de deur uit hoeven.

Ken je dat heerlijke gevoel na een dagje in de natuur? Je hoofd is weer fris, en je bent helemaal tot rust gekomen. Voor ouderen in veel verzorgingshuizen is dat gevoel niet vanzelfsprekend. Zij kunnen vaak niet meer naar buiten. Daarom brengen we bij Pieters Kamerhuis met de natuurkoffer de natuur van buiten naar binnen.

Als begeleider ga je met de koffer op groene visite bij bewoners van Pieters Kamerhuis om hun zintuigen te prikkelen: de geur van dennennaalden, het zien van natuurbeelden, het voelen aan een ruwe bolster van een kastanje, het proeven van zelfgemaakte bramenjam. Hierdoor komen herinneringen naar boven die aanleiding zijn voor een gesprek. De natuur wordt ingezet als middel om herinneringen op te halen en gesprekken te stimuleren. Zo bied je ouderen een prachtige natuurbeleving, zonder de deur uit te gaan.

Een van de eerste nieuwe natuurlijke activiteiten die we gaan aanbieden is de Natuurkoffer. Daarom leiden wij mensen op die aan de slag willen met de IVN Natuurkoffer. Tijdens de workshop wordt ingegaan op datgene waarmee je te maken krijgt tijdens het geven van een natuurkofferactiviteit. Wat werkt er en wat werkt er niet. De koffer is o.a. gevuld met foto’s, een spel en natuurlijk materiaal (uit de eigen omgeving). Aan de workshop zitten geen kosten verbonden.

“Met het ruiken, zien, proeven, horen en voelen van natuur komen herinneringen naar boven waarover gesproken wordt. De natuur wordt ingezet als krachtig middel om herinneringen op te halen, gesprekken te stimuleren en het sociaal isolement te doorbreken”

Vrijwilligers Pieters Tuin Algemeen
Misschien heb jij wel een kwaliteit die goed van pas komt in en rondom Pieters Tuin. Vind je het leuk om jouw kwaliteiten in te zetten voor bewoners en omwonenden van Pieters Kamerhuis? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Wat wij bieden:
Opleidingen
Een vrijwilligersverzekering en reiskostenvergoeding
Samenwerking met de vrijwilligerscoördinator en werknemers van Pieters Kamerhuis
Actieve ondersteuning
Je bepaalt in overleg hoe vaak je beschikbaar bent

Vaardigheden:
Motivatie voor het verbinden van ouderenzorg met natuur
Interesse in de natuur
Veel kennis van de natuur of de zorg is niet nodig, enthousiasme is belangrijker!

Informatie en vragen
Bent u geïnteresseerd in deze vacature? U kunt een bericht sturen.

  • Deze hulpvraag is geplaatst door een organisatie
  • De hulpvraag van Kim is bekeken door de helpdesk
  • Kim is eerder via deze website geholpen
Laat Kim weten dat je interesse hebt Stuur een bericht
Liever telefonisch contact? Toon telefoonnummer
Aangesloten bij:
organisatie logo Pieter van Foreest
Geplaatst door:
Profielfoto van Kim
Geplaatst op 04.07.2018
40% profielsterkte