Direct naar de inhoud van deze pagina

Aniek tegen eenzaamheid

Ik ben mantelzorgster voor mijn oma geweest

Anderhalf jaar geleden ben ik mijzelf tijdens mijn minor gaan verdiepen in het maatschappelijke probleem: eenzaamheid. 'Eenzaamheid' is iets wat mij persoonlijk erg aangrijpt. Het gevoel van eenzaam zijn is gewoon niet fijn en zou met meer aandacht voor elkaar al iets verholpen kunnen worden.

Dat er veel mensen in Nederland eenzaam zijn wist ik wel maar dat meer dan een miljoen mensen zich sterk eenzaam voelt en een op de drie Nederlanders zich matig eenzaam voelt wist ik niet. Ik schrok van deze enorme aantallen. Vanaf dat moment wist ik zeker dat ik op een of andere manier mijn steentje wilde bijdragen.

Anderhalf jaar ben ik mantelzorgster geweest voor mijn Oma. Helaas is zij in januari overleden.

Er ontstond een gat en ik dacht: nu is het moment om mijzelf als vrijwilligster in te zetten voor iemand die eenzaam is. Ik heb een profiel aangemaakt op NLvoorelkaar en kreeg al snel vele hulpvragen binnen. De hulpvraag van stichting 'Present in Vriendschap' sprak me erg aan.

'Present in Vriendschap' geeft aandacht door het bieden van een luisterend oor aan de eenzame medemens. Gezelschap en een luisterend oor bieden, dat moet wel lukken is wat ik toen dacht.

Twee weken later had ik een afspraak met een vrijwilliger van Present in Vriendschap. Het was een erg prettig gesprek. Alles werd uitgelegd en er werd ook gekeken naar hoe jij als persoon bent om zo de kans op een geschikte match te vergroten. Het is namelijk belangrijk dat er vanuit beide kanten een klik is. Want als er een klik is dan heb je er beiden iets aan. Twee weken later ben ik voor het eerst bij mevrouw Z. geweest. Het klikte eigenlijk meteen. We hebben gezellig gekletst en thee gedronken.

Al snel kreeg ik vele hulpvragen binnen

Momenteel ga ik tweewekelijks langs. Dan kletsen we wat en drinken we koffie of thee. Ook hebben we wekelijks telefonisch contact. Vorige week zijn we samen naar een etentje gegaan bij het Witte Paard in onze woonstad Etten-Leur. Het etentje was georganiseerd voor de hulpvragers en vrijwilligers. De opkomst was groot. Dat eten verbindt, dat is wel gebleken. Het was een gezellige avond. Er werd veel gekletst en er zijn weer nieuwe contacten opgedaan. Binnenkort ga ik samen met mevrouw Z. een frietje eten, want dat wilde ze graag. En een lekker frietje eten, daar zeg ik geen nee tegen! Het is erg fijn dat ik op deze manier iets voor een ander kan betekenen. Het doet mij goed om iets goeds te doen voor een ander. Ik hoop dat er meer mensen zijn van mijn leeftijd die zich willen inzetten voor eenzame ouderen. Het kost enkel maar een paar uurtjes , eens in de twee weken en het is nog leuk ook!

Aniek (25)

Ook iets doen tegen eenzaamheid?
Klik dan hier.

Geïnspireerd...?
Meld je aan

Registreer hier

Meer inspiratie?

Bekijk alle verhalen