Doing-good op je cv
Voor de zoveelste keer op rij scroll je door een vacaturesite. Maar dit keer valt jouw oog ineens op een wel hele leuke vacature. Dit kan wel eens jouw droombaan zijn.. Wat wil je dan? Opvallen natuurlijk!
Met jouw CV wil je laten zien dat jij perfect bent voor deze vacature. De manier waarop jouw CV opgebouwd is en welke ervaring jij erop hebt staan is dan ook heel belangrijk. Maar wist jij, dat het vermelden van vrijwilligerswerk een hele goede manier is om op te vallen met je CV. Lees hier hoe jij jouw vrijwilligerswerk het beste op je CV kan vermelden.
De voordelen van doing-good op je cv
Als je solliciteert op een nieuwe baan, dan wil je graag het beste van jezelf laten zien. Misschien twijfel je, net als veel mensen die gaan solliciteren, over de informatie die je moet vermelden op je curriculum vitae, oftewel je CV. In de meeste gevallen is het verplicht dat je een dergelijke 'levensloop' meestuurt. Maar soms heb je nog niet veel werkervaring in betaalde banen, of je vindt je vakantiebaan uit je schooltijd niet representatief genoeg voor de functie waarop je gaat solliciteren. Wat dan?
Het kan heel verstandig zijn om wat breder te kijken naar alle ervaring die je hebt, en ook eventueel vrijwilligerswerk op te nemen in het overzicht. Je cv gaat tenslotte over werkervaring, en het feit of je hiervoor betaald werd staat er eigenlijk los van. Wat je toekomstige werkgever wil weten, is waar jij goed in bent en welke activiteiten hij/zij aan jou zou kunnen overlaten. De beschrijving van een vrijwilligersfunctie kan aantonen dat je verantwoordelijkheidsgevoel hebt, en niet bang bent jezelf moe te maken. Als vrijwilliger heb je je ook verbonden aan bepaalde beloften. Misschien heb je zelfs relevante trainingen gevolgd.
Wat je toekomstige werkgever wil weten, is waar jij goed in bent en welke activiteiten hij/zij aan jou zou kunnen overlaten.
Wins
- Je laat een stukje van jezelf zien;
- Je kunt aannemelijk maken dat je bepaalde vaardigheden die gevraagd worden voor de functie beheerst;
- Het kan bepaalde 'witte vlekken' in je tijdlijn verklaren;
- Werkgevers hebben vaak een positief beeld van mensen die bereid zijn om zich in te zetten voor 'de goede zaak'.

Hoe vermeld ik het dan op mijn CV?
In principe vermeld je vrijwilligerswerk op dezelfde manier als betaalde banen. Je geeft aan gedurende welke periode je het werk deed en wat de werkzaamheden waren. Daarnaast vertel je eventueel kort over de organisatie waarvoor je het vrijwilligerswerk deed. Tenslotte kun je nog de link leggen naar de ervaring die je hiermee hebt opgedaan, bijvoorbeeld vaardigheden en competenties, of een specifieke training die de organisatie je liet volgen. Hoe je dit precies organiseert in de tekst hangt ook af van de verdere opbouw die je gebruikt voor het document. Maak je deze bijvoorbeeld met CVmaker , dan zijn er verschillende templates waar je uit kunt kiezen. Je kunt het bijvoorbeeld als volgt vermelden:
Vrijwillig IT-medewerker
Stichting Harkamp l 2012 - 2014
Voor Stichting Harkamp heb ik op vrijwillige basis, voor enkele uren per week, programma’s geschreven die het beheer van het computernetwerk en de databases bevorderen.
Vrijwilligerswerk als hobby
Hopelijk heb je met behulp van deze informatie een goed beeld kunnen vormen van het nut om je ervaring als vrijwilliger op te nemen bij het opstellen van je CV. Zeker aan het begin van je loopbaan kan dit je CV veel interessanter maken voor de lezer, omdat ze een beeld krijgen wat jij allemaal kunt. Ervaring als vrijwilliger verdient in de meeste gevallen een plek op je CV. Mocht je al veel betaalde werkervaring hebben, dan kun je het ook altijd nog los vermelden onder een kopje 'vrije tijd' of 'hobby'. Werkgevers hebben veel waardering voor mensen die zich inzetten als vrijwilliger. Daarnaast biedt het altijd een prettige conversatiestarter als je wordt uitgenodigd voor een gesprek!