Fiona durft te vragen
De 25-jarige Fiona kwam via een kennis bij NLvoorelkaar terecht en durfde na vele jaren eindelijk haar vraag te stellen. Ze heeft soms wel 30 epileptische aanvallen op een dag waardoor de kleine dagelijkse dingen gewoon erg lastig zijn. Ze plaatste haar hulpvraag en kreeg enorm veel positieve, lieve reacties. "Er waren zo veel mensen die me wilden helpen. Het is zo mooi dat dat kan!", zegt Fiona dankbaar.
"Het kan zijn dat ik tussendoor even weg val door een aanval, maar dan kun je straks even terug bellen", zegt Fiona alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Fiona legt uit dat ze tot wel 30 epileptische aanvallen op een dag kan krijgen waardoor ze het eng vindt om alleen naar buiten te gaan. Boodschapjes doen, een luchtje scheppen of ergens naartoe gaan zijn gewoon heel spannend voor haar. Hierdoor leidt ze nu zelf haar hulphond Puk op om haar op te vangen, haar aanvallen te signaleren en haar te begeleiden, maar dit is nogal een grote klus.
Door soms wel 30 epileptische aanvallen per dag vind ik het eng om naar buiten te gaan
"Mijn familie woont wat verder weg en hebben natuurlijk ook hun eigen leven. Ik wil ze liever niet lastig vallen en heb vaak de neiging alles zelf te willen doen", zegt Fiona. Maar doordat haar relatie van 9 jaar uit is gegaan valt er een enorme hulp weg in Fiona's leven. Haar leven bestaat nu vooral uit thuis zitten en ze geeft aan erg eenzaam te zijn. Daarom zette ze de grote stap om hulp te vragen en ontving al meteen erg veel lieve reacties. "Als ik de berichtjes zo lees en zie dat er zo veel mensen bereidt zijn om te helpen denk ik dat ik veel eerder om hulp had moeten vragen. Ik vraag hulp om mijn leven weer op te pakken en dat is natuurlijk super spannend. Maar ik heb gewoon heel hard hulp nodig bij de dagelijkse dingen.", vertelt Fiona.
Fiona zou het heel mooi vinden als meer mensen dit zouden durven en hoopt dat ze door haar verhaal te vertellen iets voor een ander kan betekenen. "Ik hoop dat mensen dit ook gaan durven, ook al is het spannend. Ik zou zeggen vooral doen! Er kwam voor mij heel veel positiefs uit. Je kunt hulp zoeken bij jou in de buurt en zo hoef je niet alles bij je familie neer te leggen", sluit Fiona af.
Voorlezen maakt je happy!
Voorlezen maakt je happy! Heb jij vroeger altijd veel gelezen? Was er altijd tijd voor een verhaaltje voor het slapen gaan? Helaas is dit niet voor elk gezin in Nederland vanzelfsprekend. Veel kinderen verlaten de basisschool met het leesniveau van een kind van groep 6. Daarom is het super belangrijk dat kinderen veel in aanraking komen met boeken en lezen en dit een blijvend plekje geven thuis. De Voorleesexpress helpt kinderen die moeite hebben met de Nederlandse taal en laat ze ontdekken hoe leuk taal is. Een gezin wordt voor 20 weken gekoppeld aan een voorlezer die thuis komt om samen te lezen. Eveline is verantwoordelijk voor gezinnen en partners van de Noordoever en vertelt ons over dit mooie project. Eveline laat weten hoe belangrijk het is om zo jong mogelijk te beginnen met taal. Het is makkelijker om mee te komen met deze maatschappij en zo krijgt elk kind een eerlijke kans om mee te doen. "Door niet te focussen op school, strenge regeltjes of het moeten lezen, maar juist te kijken naar het leesplezier en iets samendoen, willen we het zo laagdrempelig mogelijk houden", legt ze uit. Een voorlezer komt een uur per week bij het gezin thuis, het kost niet veel tijd en het heeft een groot effect. Het is makkelijk om te doen en voor de kinderen is het ontzettend waardevol. "Vaak zie je dat sommige voorlezers na jaren nog steeds over de vloer komen, zij hebben zo'n mooie band opgebouwd dat ze dit met liefde blijven doen", zegt Eveline. Kinderen krijgen een uur per week 100% aandacht, de voorlezer neemt boekjes mee en ze vinden het superleuk wanneer de voorlezer weer komt. "Zelf geef ik ook voorlichtingen op scholen. Achteraf kwam er een keer een moeder naar me toe die zei dat ze helemaal gek werd thuis en haar zoontje alleen nog maar wilde lezen. Hij was zo blij en ijverig! Dan weet je dat je je doel bereikt hebt", zegt Eveline enthousiast. Vaak zie je dat sommige voorlezers na jaren nog steeds over de vloer komen, zij hebben zo'n mooie band opgebouwd dat ze dit met liefde blijven doen! De Voorleesexpress werkt ongeveer met zo'n 300 vrijwilligers en werft sinds kort ook via NLvoorelkaar. "We bereiken precies een doelgroep die we nog niet goed bereikten en hebben met meerdere medewerkers van de organisatie een gezamenlijk account", zegt ze. De vrijwilligers kunnen verschillen van Pedagogiek-studenten tot mensen met verschillende beroepen. Ze hebben wel twee belangrijke dingen gemeen en dat is dat iedereen van lezen en kinderen houdt. Dus heb jij een hart voor taal en kinderen? Geef je dan snel op! Deel deze verhalen en inspireer anderen om ook te helpen! Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Forward
Lees het verhaal