Geven is mooier dan krijgen
Aan het woord is Monique Mentjox van SNS. SNS is met ASN, Regiobank en BLG Wonen onderdeel van de Volksbank. Dit verhaal is afkomstig van het doing good platform van de Volksbank. Hier lees je de impact stories van andere Volksbank collega's.
"Vrijwilligerswerk doe ik heel lang, maar toen in onze taakomschrijving bij SNS stond dat we gestimuleerd worden om meer vrijwilligerswerk te doen, nam het voor mij serieuze vormen aan. Het had de voorkeur om te helpen in de buurt waar we werkten. Ik heb toen aan klanten hier in de Bijlmer gevraagd of zij een mooi project wisten waar ik een steentje kon bijdragen. Zo ben ik terechtgekomen bij een crisisopvang voor kinderen in Amsterdam Zuid Oost. Een opvang voor kinderen die plotsklaps uit huis moeten omdat het niet veilig is. En dat maakt indruk als je daar voor het eerst binnenkomt.


In stilte ontvangen
Je kan het op televisie zien, je kan erover lezen… Maar als je daar loopt, raakt het je aan alle kanten. Ik zal nooit vergeten dat ik daar een meisje van 8 ontmoette. Zij had helemaal niks. Geen kamer, geen knuffel. Alleen twee paar sokjes. Toen wij een kerstdiner organiseerden voor deze kinderen, kreeg ze een cadeaubon van 50 euro zodat ze zelf iets moois kon uitzoeken in de speelgoedwinkel. Dan verwacht je dat zo’n meisje heel blij is, maar ze was juist heel gelaten. Ze heeft het cadeau in heel veel stilte ontvangen en aan het einde zei ze alleen maar: “Ik weet het niet. Ik heb nog nooit zo’n groot cadeau gehad.” En daar word je zelf ook stil van. Wat voor ons een kleine moeite kan zijn, is soms een enorm gebaar voor een ander.
ik ontmoette een meisje van 8 dat alleen maar 2 sokjes had. Dat vergeet je nooit meer
Verliefd op je buurt
We hebben veel gedaan voor de crisisopvang. Met meerdere teams hebben we alle buitenruimtes opgeknapt zodat het er gezellig uitzag. Een prachtig kerstdiner georganiseerd waarbij we alle winkeliers in de Bijlmer zijn afgegaan voor sponsoring. Er was een kokkin die zich enorm had uitgesloofd, alles was prachtig versierd, supermarkten en slagers doneerden eten en uiteindelijk heeft elk kind zelfs een nieuwe fiets gekregen. Het was enorm veel werk. Maar het was echt Kerst voor die kinderen. Door dit soort projecten leer je de buurt goed kennen. En ik ben inmiddels verliefd op deze buurt. De mensen, de verschillende culturen, de vriendelijkheid, maar ook de saamhorigheid. Er zijn hier zoveel mooie projecten. Bijvoorbeeld onze winkel die we elk jaar rond Kerst openen. Hier kunnen gezinnen die onder bijstandsniveau leven gratis winkelen. Voor speelgoed. Of een nieuwe winterjas. Of andere mooie kleding. Want we hebben echt mooie spullen, geen rommel.
Door dit soort projecten leer je de buurt goed kennen, daar ben ik inmiddels verliefd op
LAPTOPS INZAMELEN
Een tijd geleden hebben we laptops ingezameld voor kinderen die niet mee konden doen met online lessen. Geen enkel kind geloofde dat ze de laptop mochten houden. Ze dachten dat ze hem mochten lenen. Of ze vroegen of ik er iets voor wilde hebben. En toen zei ik: “Wat ik er graag voor terug wil hebben is dat als jij ooit iemand kan helpen, dat je dan aan je laptop terugdenkt. Toen was er een prachtige jongen van 14 en die zei: “Maar dat doe ik al…” Ik krijg er nu nog kippenvel van. Deze jongen had een praatgroep. En sprak met jongens uit de buurt, maakte muziek met ze, hielp ze met huiswerk. En dan ben je 14 jaar. En hoe blij hij ervan werd, om gewoon iemand te helpen, zo blij word ik er ook van. Het ontroert me soms zelfs een beetje.
IN HET BLOED
Het voelt voor mij natuurlijk om mensen te helpen en naar ze te luisteren. Dat zit in mijn werk, maar ook in mijn bloed. Als je een relatie met mensen aan wilt gaan, moet je met ze praten. Dat geldt niet alleen voor klanten, maar voor iedereen. Dus als ik klaar ben met werken, zorg ik nog voor een rondje thee voor de daklozen of ik plaats een oproep als ik zie dat iemand geen warme jas heeft. Het hoeft niet altijd groot te zijn. Vaak zeggen mensen: “Wat goed dat je dit allemaal doet.” Maar dan zeg ik: “Loop eens een dagje met me mee en dan zie je wie de echte helden zijn.” Dat is de oma die van 33 euro per week rond moet komen. Ik ben geen held, ik stop er slechts een paar dagen werk in. De mensen uit de buurt, dat zijn de echte helden. En ik doe dit niet alleen. Ik krijg zoveel steun en hulp van mijn teamleden en mijn manager. We doen het echt samen.
Vaak zeggen mensen: “Wat goed dat je dit allemaal doet.” Maar dan zeg ik: “de echte held is de oma die van 33 euro per week rond moet komen"
Ook ik heb een periode gekend waar alles tegen zat. En dat kan iedereen overkomen. We draaien heel vaak ons hoofd weg, maar als je luistert naar iemands verhaal, maakt dat echt een verschil. Voor mij is het ’t waard wanneer iemand zich gezien voelt. Ooit zei een dakloze tegen mij: “Ik ben alles wat iemand niet wil zijn. En daarom word ik nooit gezien. Maar vandaag ben ik gezien.” Iedereen verdient het om gezien te worden."
Monique Mentjox, SNS Bank
Geef ook een uurtje!
Wil jij net als Monique iets goeds doen? Met een uurtje kun je al het verschil maken voor een ander, de wereld én jezelf. Ontdek hier alle openstaande vragen, of plaats jouw eigen aanbod.