Gevluchte kinderen helpen
Kirsten (33 jaar) is al meer dan 4 jaar vrijwilliger bij TeamUp. Iedere week faciliteert zij samen met een team van andere vrijwilligers een middag vol sporten, spelen en bewegen voor gevluchte kinderen op een asielzoekerscentrum. En het enthousiasme spat er vanaf!
Ik ga na TeamUp altijd met zoveel energie naar huis!
Plezier en psychosociale steun
Wie de activiteiten van TeamUp ziet, ziet gelijk veel plezier en overal lachende gezichten, maar er zit meer achter dit programma van Save the Children, UNICEF Nederland en War Child. TeamUp biedt psychosociale steun aan gevluchte kinderen van 6 tot 18 jaar door middel van sport, spel en beweging. Spelenderwijs leren kinderen omgaan met emoties zoals stress, spanning en verdriet. De activiteiten van TeamUp hebben altijd een thema en een doel. De vaardigheden die zij hierbij opdoen komen weer van pas in hun dagelijks leven.
Kirsten: “Ik vind TeamUp belangrijk omdat wij kinderen een veilige omgeving bieden waarin ze zichzelf kunnen zijn en kunnen ontwikkelen en ze echt even hun stress en spanning kunnen loslaten”.
Ze groeien heel snel, ze kruipen uit hun schulp, ze krijgen meer zelfvertrouwen. Heel bijzonder om te zien
Een bijdrage aan een positievere wereld
Alhoewel Kirsten zelf bewegingscoach is, was ervaring opdoen in dit vakgebied niet haar belangrijkste drijfveer om zich aan te melden als vrijwilliger. “Ik ben TeamUp-vrijwilliger geworden omdat ik heel graag mijn steentje bijdraag aan een positievere en gezondere wereld. Omdat ik uit eigen ervaring weet hoe belangrijk het is dat je als kind al leert omgaan met je gevoelens, zodat je op latere leeftijd niet vastloopt met beperkende overtuigingen en gedachten. En echt je gevoelens kan herkennen en daar beter mee om kan gaan”.
Je leert zelf ook heel veel van deze kinderen
Kinderen groeien door TeamUp
TeamUp zorgt voor nieuwe vriendschappen en kinderen ontwikkelen meer zelfvertrouwen tijdens de sessies. “Wat ik tijdens TeamUp bij de kinderen zie is, helemaal deze doelgroep die hun rugzakje meedragen, dat ze echt enorme veerkracht hebben. Ze groeien heel snel, ze kruipen uit hun schulp, ze krijgen meer zelfvertrouwen, pakken soms de leiding en dat is echt heel bijzonder om te zien”.
Kirsten vervolgt: “Ik ga na TeamUp altijd met zoveel energie naar huis, als ik die blije gezichtjes zie nadat ze bij ons geweest zijn. Helemaal als je sommige kinderen eerst ziet struggelen. Als ze het bijvoorbeeld heel spannend vinden om bij TeamUp te komen en dat ze dan op een gegeven moment helemaal ziet openbloeien en genieten van de sessie. Ja daar word ik echt super blij van”.
Waarom vrijwilliger worden?
Volgens Kirsten zou iedereen vrijwilliger bij TeamUp moeten worden. “Het is gewoon fantastisch is om te doen, al die glimlachjes elke week en het plezier dat ze hebben. Daar word je gewoon zelf super blij van. Daarnaast krijg je er heel veel liefde voor terug en je kan gewoon zelf heel veel van deze kinderen leren. Het is echt een cadeautje voor jezelf om dit te gaan doen”.
Wil je ook net zoals Kirsten gevluchte kinderen in Nederland helpen? Meld je dan hier aan als vrijwilliger bij TeamUp!
Jeandra helpt rekenen
Jeandra helpt bij de thuisadministratie Sinds vorig jaar ben ik budgetmaatje bij Budgetmaatjes 010. Als budgetmaatje help ik mensen om hun financiën in kaart te brengen. Zo wordt de situatie weer overzichtelijk en kunnen ze vooruit. Ik help mensen bijvoorbeeld met hun schulden of administratie. Het doel is om hen weer zelfredzaam te maken. Dat geeft me ontzettend veel voldoening. Via BM010 word ik gematcht aan een hulpvrager. Ze houden hierbij rekening met mijn beschikbaarheid en de wensen van de hulpvrager. Zodra ik word gekoppeld aan iemand die bij mij past, ga ik bij die persoon thuis langs. In het begin is er vaak veel om uit te zoeken en kom ik elke week langs. Als mensen overzicht krijgen, beseffen ze vaak pas wat er aan de hand is. Ik vind het daarbij belangrijk om een vertrouwensband te creëren. Het gaat immers wel over financiën. Vaak zijn mensen opgelucht dat ze hulp of advies krijgen of neemt het bijvoorbeeld angst weg om de post open te maken. Ik help ze om alles op een rij te zetten, maar de regie blijft altijd in hun handen. Ik leer ze alleen hoe ze overzicht kunnen behouden. Naarmate ze meer grip krijgen op de situatie, kom ik minder regelmatig langs. Ik help ze lang genoeg om zelfredzaam te worden. Dat duurt maximaal twee jaar. “Het doet mij goed om te zien dat ze vooruit gaan'' In principe ben je gekoppeld aan één hulpvrager, maar je kunt het altijd aangeven als je meer mensen kunt helpen. Als budgetmaatje krijg je eerst een basistraining om aan de slag te kunnen. Ook daarna kun je nascholing volgen om up to date te blijven. Verder heb je een coördinator die je altijd kunt raadplegen en er wordt om de zoveel weken een intervisie georganiseerd met andere budgetmaatjes. Het is prettig om dan anoniem met elkaar te kunnen sparren. Ik heb zelf een financiële achtergrond, dus het gaat mij eigenlijk heel goed af. Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers en vooral naar vrouwelijke budgetmaatjes. Als je goed bent in iets, dan is het mooi om dat te delen met anderen. Wil jij ook aan de slag als vrijwilliger bij Budgetmaatjes 010? Bekijk hier de openstaande vragen op Zorgzaam010. Deel deze verhalen en inspireer anderen om ook te helpen! Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Forward
Lees het verhaal