Marjolein verspreidt kennis over autisme
Als moeder van een zoon met autisme heb ik de nodige kennis en ervaring. Vorig jaar ben ik begonnen als vrijwilliger bij de Nederlandse Vereniging voor Autisme. Ik ben coördinator van de regio Rijnmond, waar ik ook gespreksgroepen organiseer. Ik vind het belangrijk dat mensen met autisme en mensen die iemand in hun omgeving hebben met autisme elkaar vinden. Dat zorgt voor kracht en erkenning.
In de gespreksgroepen breng ik lotgenoten bij elkaar. Ik organiseer een groep voor ouders met een kind met autisme en een groep voor partners van iemand met autisme. In deze gespreksgroepen ben ik gespreksleider, maar de deelnemers delen hun ervaringen. Ik vind het belangrijk dat mensen weten dat ze niet alleen zijn en er vooral niet alleen voor staan. Er ontstaan vaak mooie en open gesprekken. Ik krijg er soms zelfs kippenvel van. Er zijn herkenbare situaties die men met elkaar deelt. Bijvoorbeeld dat de zorg voor iemand met autisme vaak wordt vergeten. Of dat als je weet dat een bepaalde reactie vanuit iemands autisme komt, dat je het dan beter kunt accepteren. Deelnemers begrijpen elkaar ook vaak zonder het hoeven uit te leggen. Het is mooi als er een groep wordt gevormd waarin iedereen er voor elkaar is.
"Als je 1 persoon met autisme kent, dan ken je er 1"
Vanuit mijn persoonlijke situatie heb ik de noodzaak gezien om meer kennis te verspreiden over autisme. In sommige situaties accepteren of begrijpen mensen een persoon met autisme niet. Daar wil ik graag verandering in brengen. Mijn/ons doel is om de wereld autismevriendelijk te maken. Als coördinator ben ik eindverantwoordelijk voor mijn regio. Buiten de gespreksgroepen geef ik persoonlijke adviesgesprekken, verspreid ik informatie, ga ik langs bij gemeentehuizen of scholen en organiseer ik activiteiten voor mensen met autisme. Er is zelfs een wachtlijst, omdat er zoveel behoefte aan is. Daarom zijn wij altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Je hoeft hiervoor geen professional te zijn, als je maar ervaring affiniteit hebt met autisme. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een eigen gespreksgroep te organiseren of een activiteit te regelen. Hier word je uiteraard in begeleid tijdens intervisies en gesprekstrainingen. Alles wordt afgestemd op de agenda van de vrijwilliger. Als je maar een hart hebt voor autisme.
een verbindende passie
Zihao gebruikt zijn passie om te helpen Zihao speelt al vanaf dat hij 7 jaar is viool en wilde graag iets terugdoen voor de muziek community. Want onderdeel uitmaken van een community is voor hem het belangrijkste wat er is. Daarom besloot hij vrijwilliger te worden bij Muziekschool Plus, een muziekschool waar iedereen welkom is. Muziekschool Plus is een van de initiatieven van De Muzikale Octopus, een stichting gericht op verbinding door muziek. Eigenaresse Wilma geeft naast reguliere muziekles ook les aan kinderen en volwassenen met een beperking. Die verscheidenheid aan leerlingen is wat Muziekschool Plus zo bijzonder maakt. Labels maken hier plaats voor een gevoel van saamhorigheid. Dat is de kracht van muziek! Labels maken hier plaats voor een gevoel van saamhorigheid. Dat is de kracht van muziek! Muziek verbindtDat muziek verbindend werkt, blijkt volgens Zihao ook uit het feit dat de leerlingen zich als één grote familie gedragen. Dit merkte hij vooral tijdens het optreden afgelopen april waarbij hij niet alleen met de organisatie hielp maar waar hij ook zelf met zijn viool op het podium verscheen.Naast organisatorische hulp beheert Zihao ook de social media kanalen van de muziekschool. “Iets wat voor mij heel makkelijk is kan voor iemand anders heel veel betekenen. Zo kost het maken van een post mij misschien 5 minuten terwijl Wilma er een uur mee bezig is. Nu kan ze die tijd gebruiken om samen met studenten muziek te maken", vertelt Zihao. het geeft me een completer gevoel DankbaarWat vrijwilligerswerk doen volgens Zihao zo waardevol maakt? “Ik ontmoet niet vaak mensen met een fysieke of mentale beperking. Dus je denkt dat het leven wat je hebt heel vanzelfsprekend is, maar dat is niet het geval. Er zijn namelijk heel veel mensen die in een kwetsbare situatie zitten. Door hen te helpen ben ik me bewuster van wat ik heb en ben ik daar veel dankbaarder voor.” “Het vrijwilligerswerk geeft mij een completer gevoel", aldus Zihao. Ook aan de slag met muziek?Stichting De Muzikale Octopus en haar Muziekschool Plus zijn nog op zoek naar vrijwilligers. Als je geïnteresseerd bent om mensen samen te brengen met muziek, bekijk dan hun vacatures. Deel deze verhalen en inspireer anderen om ook te helpen! FacebookTwitterLinkedInWhatsappForward
Lees het verhaal