Direct naar de inhoud van deze pagina

Welkom thuis

Een welkom thuis is niet voor iedereen vanzelfsprekend

Stel je voor, je bent net gevlucht uit Syrië en je komt na een lange zoektocht in een AZC terecht. De hele dag woon en leef je met mensen die net als jij nieuw zijn in Nederland, veel hebben meegemaakt en de taal ook niet begrijpen. Dit schiet natuurlijk niet op. Toch verwachten wij dat deze mensen mee gaan draaien in onze maatschappij en gaan inburgeren.

Takecarebnb vraagt daarom gastgezinnen om een vluchteling voor 3 maanden in huis te nemen en uit te nodigen om te komen logeren. Zo leren vluchtelingen sneller de taal, hebben ze iemand om op terug te vallen en bouwen een sociaal netwerk op in de buurt waar ze uiteindelijk ook gaan wonen. Je ziet vaak dat de beeldvorming over de 'buitenlander' niet klopt. Als mensen elkaar eenmaal leren kennen wordt het vaak een heel ander verhaal en wordt het niet meer zo geproblematiseerd. Zo komen gezinnen er bijvoorbeeld achter dat Syriërs ontzettend gastvrij zijn en altijd veel en lekker koken, het liefst voor de hele buurt! En dit kan erg aanstekelijk werken

Syriërs zijn ontzettend gastvrij en koken het liefst voor de hele buurt!

Ook bieden gastgezinnen vaak een veilige en prettige leefomgeving voor bijvoorbeeld een jongen, die door zijn seksuele geaardheid erg naar behandeld werd in het AZC. Hij was ontzettend opgelucht toen hij daar weg kon en kwam bij een gastgezin terecht waar hij zich helemaal op zijn gemak voelde. Een welkom thuis waar je jezelf kunt zijn is blijkbaar niet voor iedereen vanzelfsprekend.

Veel vluchtelingen zien het AZC niet als een leuke leefomgeving waardoor de motivatie om ergens anders te wonen groter is dan het 'durven te vragen'. Vaak nemen ze het voor lief omdat ze er ontzettend veel op vooruit gaan. De stap zetten om een vraag te stellen wordt hierdoor bijna noodzakelijk. Dit kunnen wij ons soms moeilijk voorstellen.

Het matchen tussen gezinnen en vluchtelingen kan erg intensief zijn, maar brengt veel schoonheid met zich mee. Het creëert vaak een band voor het leven en er ontstaat een hele mooie vriendschap. Het matchmaking proces is het moeilijkste onderdeel van het hele proces en Takecarebnb is ook nog hard op zoek naar matchmakers die ergens in Nederland aan de slag kunnen. Lijkt dit jou wat? Geef je dan snel op!

Geïnspireerd...?
Meld je aan

Registreer hier

Meer inspiratie?

Bekijk alle verhalen