Forse stijging hulpvragen in Nederland
Woensdag 24 mei, Breda - Het aantal stichtingen én mensen op zoek naar vrijwilligers stijgt fors, signaleert het grootste vrijwilligersplatform van Nederland. De afgelopen maand is er bijzonder veel vraag naar hulp bij de administratie, vluchtelingenondersteuning en praktische hulp in huis en tuin. In veel gemeenten werd er een aantal maanden een tekort gevoeld aan nieuwe vrijwilligers wat leidt tot een “zorgwekkende situatie: de maatschappelijke uitdagingen zijn echt voelbaar”.
Duidelijk signaal
Vrijwilligersplatform NLvoorelkaar verzamelt alle hulpvragen en aanbod in Nederland. De laatste maand zag het platform daar een flinke groei in. In april kwamen daar ruim 2.700 hulpvragen bij, 19% meer dan normaal.
Administratie, hulp voor vluchtelingen en klusjes
De vragen zijn afkomstig van zowel maatschappelijke organisaties en zorgprofessionals, als inwoners die zelf op zoek gaan naar vrijwillige hulp. Jeroen de Punder, directeur van NLvoorelkaar: “We zien de sterkste groei bij administratie/financiële vragen, vluchtelingenondersteuning en praktische hulpvragen in huis en tuin. Je ziet de maatschappelijke uitdagingen van nu daar duidelijk in terug. Deze stijging is sterker dan we in jaren gezien hebben”.
Tekort
De Punder “Veel stichtingen en inwoners geven al een tijdje aan dat ze een tekort aan vrijwilligers ervaren. Wij zien dat de instroom ook dalend is. Gecombineerd met de flinke groei in de behoefte aan hulp, gaan veel Nederlanders dit echt voelen”.
TeamUp, een psychosociaal programma van Save the Children, UNICEF Nederland en War Child, is zo’n initiatief dat naarstig vrijwilligers zoekt die in opvanglocaties (azc’s) wekelijks sport, spel en beweging aan gevluchte kinderen willen bieden.
“Gevluchte kinderen zijn vaak blootgesteld aan ingrijpende en stressvolle ervaringen die op het eerste gezicht ongezien blijven. TeamUp pakt deze onzichtbare littekens aan en helpt kinderen omgaan met hun gevoelens en ervaringen. Kinderen zijn bijzonder veerkrachtig, maar moeten wel de kans krijgen om hun nare ervaringen te verwerken. Sport en beweging helpen daarbij. Het is een grote uitdaging om nieuwe vrijwilligers te vinden die wij trainen tot TeamUp begeleiders”, aldus Jantsje Koopman van Save the Children.
Oproep
NLvoorelkaar roept daarom iedereen op om een handje mee te helpen. “Elk uurtje maakt het verschil als er hulp nodig is. Met je handen, hoofd, vaardigheden, spullen of netwerk. Kijk om je heen waar je kan helpen, of kijk op platformen die alles verzamelen zoals NLvoorelkaar” aldus de Punder.
Impact
“Met vrijwilligerswerk maak je impact op een ander, de wereld én jezelf” vertelt de Punder. “Dat verklaart waarom vrijwilligers vaak blijven ‘plakken’ en meer gaan doen dan ze van te voren dachten. Een stuk zingeving, je nuttig voelen, jezelf ontwikkelen. Helpen maakt écht happy!”. Een vrijwilliger bij TeamUp beaamt dit: "Wat mij het meest bijblijft na een TeamUp-sessie zijn die ontzettend blije koppies. Dat ze die interactie met je zoeken, hun energie eruit kunnen gooien en even helemaal kind kunnen zijn. Het is zo fijn dat je er voor die kinderen kan zijn, al is het maar een paar uurtjes in de week. Ik ga na TeamUp met een voldaan gevoel naar huis!".
Video: Kirsten is vrijwilliger bij TeamUp. In deze video krijg je een beeld van de activiteiten die zij doet samen met gevluchte kinderen.
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Voor meer informatie of foto/video in hoge resolutie kunt u contact opnemen met Anne van Roosmalen, Marketing NLvoorelkaar.
✉️ [email protected]
☎️ 06 112 997 06
Over NLvoorelkaar
NLvoorelkaar is het grootste vrijwilligersplatform van Nederland. Jaarlijks wordt het platform meer dan 2,5 miljoen keer bezocht door iedereen die iets wil betekenen of zelf vrijwillige hulp kan gebruiken. Een boodschapje voor de buurman met gebroken been, vrijwilligerswerk bij een non-profit in de buurt, een project voor KIKA of een kerstkaartje schrijven voor eenzame ouderen: je vindt altijd iets wat bij je past in de 14.500+ actuele doing good activiteiten en hulpvragen. Met de grootste keuze, slimme e-matching en innovatieve campagnes vernieuwen we het vrijwilligerswerk in Nederland. Zo is de helft van onze vrijwilligers jonger dan 40 jaar en realiseerden we ruim 18 miljoen uur vrijwillige inzet. Kijk voor meer informatie: www.NLvoorelkaar.nl.
Over TeamUp
TeamUp is een gezamenlijk programma van Save the Children, UNICEF Nederland en War Child. De organisaties bundelden in 2016 hun jarenlange expertise in een programma voor gevluchte kinderen. TeamUp biedt psychosociale steun aan gevluchte kinderen van 6 tot 18 jaar door middel van sport-, spel- en bewegingsactiviteiten. Door de activiteiten voelen kinderen zich veilig en beschermd, meer verbonden met hun leeftijdsgenoten en optimistischer. Spelenderwijs leren zij omgaan met hun emoties. TeamUp wordt in Nederland gegeven op ongeveer 40 opvanglocaties in en op bijna 30 nieuwkomersscholen. Inmiddels is het programma ook in 26 landen wereldwijd actief. TeamUp wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Asiel, Migratie en Integratie (AMIF). Kijk voor meer informatie op : www.savethechildren.nl/teamup