Ongekend forse stijging hulpvragers in Nederland
Woensdag 28 september - Het aantal mensen dat op zoek is naar hulp steeg de afgelopen twee maanden fors met 43%. Dit signaleert vrijwilligersplatform NLvoorelkaar.nl. Sociaal contact, taalhulp en praktische hulp blijkt het meest nodig. “Deze stijging is een duidelijk signaal dat door de huidige maatschappelijke uitdagingen steeds meer mensen het water aan de lippen staat”.
Duidelijk signaal
Vrijwilligersplatform NLvoorelkaar verzamelt alle hulpvragen en aanbod in Nederland. Per maand komen daar meer dan 2.000 nieuwe hulpvragen bij. De vragen zijn afkomstig van zowel maatschappelijke organisaties en zorgprofessionals als mensen die zelf op zoek zijn naar hulp van vrijwilligers.
Jeroen de Punder, directeur van NLvoorelkaar: “De afgelopen twee maanden kwamen er meer dan duizend hulpvragers bij. Dat is 43% meer dan vorig jaar in deze tijd. Er is een sterke groei in vraag naar sociaal contact (eenzaamheid), taalhulp en praktische hulp. Daar zie je de maatschappelijke uitdagingen van nu in terug. De sterke stijging baart ons zorgen en zien we als een duidelijk signaal dat het water bij mensen aan de lippen begint te staan.”.
Kleine acties werken
“Gelukkig zien we het aantal mensen dat wil helpen ook stijgen. Afgelopen maand meldden zich 10% meer vrijwilligers. Daar zijn we blij mee, want dat is tegenovergesteld aan de groeiende tekorten waarmee veel vrijwilligersorganisaties nu kampen. Maar het compenseert natuurlijk niet voor die grote toename aan hulpvragers. Veel mensen melden zich bij ons aan omdat ze via NLvoorelkaar makkelijk iets kleins kunnen doen voor een ander of hun buurt. Dat haalt de drempel tot iets goeds doen weg. En alle kleine gebaren samen maken óók het verschil.” aldus de Punder.
Samen Ommetje challenge in Week tegen Eenzaamheid
“Een van die kleine acties die je kunt doen, is het maken van een ommetje met iemand in je buurt die dat niet alleen kan. We organiseren deze activiteit voor de Week tegen Eenzaamheid, in samenwerking met de Ommetje-app van de Hersenstichting. Als je meedoet aan de challenge, matchen we je aan iemand in je buurt. Het is een leuke eenmalige activiteit waardoor je nieuwe contacten legt én gezond beweegt. Win win voor iedereen dus”.
Video: Lily en Joke's gelukswandeling is onderdeel van de Week tegen Eenzaamheid campagne
Meedoen
Aan voorgaande challenges tegen eenzaamheid deden meer dan 7.000 mensen mee. De Punder hoopt op nog meer animo. “1 op de 10 Nederlanders voelt zich erg eenzaam. Oud én jong. Met deze challenge kan echt iedereen stappen zetten naar nieuwe contacten en verbinding. En als een ommetje lopen niks voor je is, dan zijn er nog meer dan 13.500 andere actuele manieren op ons platform om iets te betekenen voor een ander. Alleen samen kunnen we zorgen voor een mooier Nederland, juist in deze tijd”.
NLvoorelkaar is deelnemer van de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid.
Afbeelding: Lily en Joke, die samen ‘gelukswandelen’ via NLvoorelkaar
Lily: “Ik doe soms mee met de Gelukswandelingen, die ik vond via NLvoorelkaar. Daar ontmoette ik Joke. Ik merk dat het soms juist de kleine dingen zijn die mensen blij maakt, zoals een keer lekker buiten wandelen.”
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Voor meer informatie of foto/video in hoge resolutie kunt u contact opnemen met Anne van Roosmalen, Marketing NLvoorelkaar.
✉️ [email protected]
☎️ 06 112 997 06
Over NLvoorelkaar
NLvoorelkaar is het grootste vrijwilligersplatform van Nederland. Jaarlijks wordt het platform meer dan 2 miljoen keer bezocht door iedereen die iets wil betekenen of zelf vrijwillige hulp kan gebruiken. Een boodschapje voor de buurman met gebroken been, vrijwilligerswerk bij een non-profit in de buurt, een project voor KIKA of een kerstkaartje schrijven voor eenzame ouderen: je vindt altijd iets wat bij je past in de 10.000+ actuele doing good activiteiten en hulpvragen. Met de grootste keuze, slimme e-matching en innovatieve campagnes vernieuwen we het vrijwilligerswerk in Nederland. Zo is de helft van onze vrijwilligers jonger dan 40 jaar en realiseerden we ruim 13.5 miljoen uur vrijwillige inzet. Kijk voor meer informatie: www.NLvoorelkaar.nl.
Week tegen Eenzaamheid
Door het hele land is er tijdens de Week tegen Eenzaamheid extra aandacht voor het thema eenzaamheid en sociaal isolement. In veel plaatsen zijn er speciale activiteiten waar mensen elkaar ontmoeten en nieuwe contacten kunnen leggen. Iedereen kan deelnemen aan de Week tegen Eenzaamheid door het bezoeken of organiseren van een activiteit. Want eenzaamheid aanpakken begint met in contact komen.
De Samen Ommetje challenge wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Actieprogramma Eén tegen eenzaamheid
De Week tegen Eenzaamheid 2022 wordt in het kader van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid georganiseerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Meer dan 250 gemeenten en zo’n 170 landelijke bedrijven en maatschappelijke organisaties zijn bij het programma aangesloten. Samen zetten zij zich in om de trend van eenzaamheid te doorbreken.
Over de Hersenstichting
Meer dan 4 miljoen Nederlanders hebben een hersenaandoening. Hersenaandoeningen zijn helaas hard op weg de grootste ziekte van Nederland te worden. Dit moet stoppen. Want een hersenaandoening zet je leven op z’n kop. En vroeg of laat raakt het ons allemaal. Daarom zet de Hersenstichting alles op alles voor gezonde hersenen voor iedereen. Om dat te bereiken, investeert de Hersenstichting in baanbrekende oplossingen. Oplossingen om de hersenen gezond te kunnen houden, hersenaandoeningen beter te behandelen en mensen met een hersenaandoening helpen mee te doen in de maatschappij. Om dat mogelijk te maken, financieren we innovaties en onderzoek, geven we voorlichting en zetten we het belang van onze hersenen op de publieke en politieke agenda. Kijk voor meer informatie: www.hersenstichting.nl.