DE 15 RICHTLIJNEN BIJ BOODSCHAPPENHULP
Wat fijn dat jij voor iemand boodschappen wil doen! Boodschappen doen kan voor iemand een lastige taak zijn op het moment wegens ziekte of uit bescherming. Heel goed dus dat jij er iemand wel kan helpen. Veiligheid voorop, dus zorg dat jij je aan onderstaande richtlijnen houd om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen
- Maak telefonisch afspraken over wanneer en waar de boodschappen worden gedaan. Zorg dat je duidelijke dagen afspreekt en houd je aan deze datum. Iemand rekent op je hulp wanneer je een afspraak hebt gemaakt, dus kom deze na en laat iemand niet zitten.
- Bespreek op voorhand of je een vergoeding wilt voor eventuele reiskosten en spreek ook af wanneer en hoe deze verrekend worden.Voorkom onenigheid of onvoorziene kosten achteraf.
- Degene voor wie je boodschappen doet gaat (tijdens de Corona-crisis) niet mee naar de winkel. Beschem de kwetsbare mensen door ze vooral thuis te laten blijven én ga niet met meerdere mensen naar de supermarkt. Doe zo veel mogelijk alleen boodschappen en vermijd boodschappen als gezinsuitje.
- Hou bij de deur en in de winkel gepaste afstand (minimaal 1,5 meter). Houd rekening met het winkelpersoneel en zorg dat ook zij veilig hun werk kunnen doen.
- Neem bij voorkeur van tevoren het boodschappenlijstje telefonisch door. Zo zorgen jullie er samen voor dat er niks vergeten zal worden.
- Maak duidelijk afspraken over financiën. Wij adviseren dat degene die de boodschappen doet een afgerond bedrag aan geld meekrijgt (liefst in een envelop). Dat bedrag zou hoger moeten zijn dan de te verwachten kosten voor de boodschappen. Denk eventueel ook aan een munt voor de boodschappenkar.
- Neem nooit een betaalpasje of creditcard van de persoon waar je boodschappen voor doet mee en pin ook niet voor hem of haar. Mocht er geen contant geld aanwezig zijn, stuur dan een betaalverzoek of tikkie.
- Overhandig het geld niet in de hand, maar leg het op een plat oppervlak.
- Noteer voor jezelf hoeveel geld je hebt meegekregen en vraag degene waarvoor je dit doet om hetzelfde te doen.
- Vraag degene waar je de boodschappen voor doet meteen na het boodschappen doen de bon en het wisselgeld na te kijken.
- Als er iets niet klopt, meld dit dan meteen aan elkaar.
- Bij het brengen van de boodschappen kan je eventueel buiten wachten. Als je wel naar binnen gaat, houd dit bezoekje kort en blijf op afstand. Zo nodig kun je helpen met het opbergen van de boodschappen.
- Geef geen hand, was je handen regelmatig of ontsmet deze vooral na het vastpakken van winkelkarretjes of mandjes goed.
- Als jij je niet goed voelt, draag deze taak dan aan iemand anders over. Neem geen risico en kom vooral niet bij risicogroepen wanneer je zelf klachten ervaart.
- Telefonisch contact achteraf is natuurlijk altijd leuk, het sociale aspect is ook belangrijk!
Voor meer informatie kun je altijd kijken op de website van de rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19 of van de website van het RIVM met de algemene richtlijnen: https://www.rivm.nl/coronavirus
Klaar voor actie?
Nu je weet hoe je coronaproof boodschapjes kunt doen, sta je natuurlijk te trappelen om te beginnen. Daarom hebben we de nieuwste boodschappen vragen alvast voor je verzameld. Handig!