Tips voor vrijwilligers
Wil jij iets goeds doen? Via dit platform ontdek je alle mogelijke manieren in jouw buurt: van vrijwilligerswerk bij een maatschappelijke organisatie tot het helpen van de buurvrouw om de hoek. Van een keer helpen, flexibel vrijwilligen of impact challenges doen tot een vrijwilligersproject of regelmatige klus.
1. KIES IETS WAT BIJ JE PAST
Vrijwilligerswerk gaat over passie. Waar wil jij impact voor maken? Op welke manier? Vaak heb je geen opleiding nodig. Enthousiasme is wél belangrijk. Klik eens rond in het nieuwste vrijwilligerswerk en kijk wat jou aanspreekt. Of kijk het nieuws en wordt je bewust van welke maatschappelijke problemen jij 'aan' gaat. Nog steeds geen idee? Doe de vrijwilligerswerk test en ontdek jouw talenten en welk vrijwilligerswerk daarbij past.
2. BEDENK HOEVEEL TIJD JE HEBT
Wat je ook doet en hoeveel tijd je ook hebt - alles wat je doet heeft impact. Maar houdt de tegeltjeswijsheid wel in je achterhoofd: 'Vrijwilligerswerk is vrijwillig, niet vrijblijvend'. Als je ergens aan de slag gaat, rekenen er vaak mensen op je. Des te slim dus als je van te voren nagedacht hebt hoeveel tijd je wil besteden. En dan dit samen bij een kennismaking bespreekt. Dan kom jullie beiden niet voor verrassingen te staan.
3. LAAT DE MATCHES NAAR JOU KOMEN
Dit platform werkt als een marktplaats: je kunt zowel vraag als aanbod plaatsen en ons e-match systeem matcht beide. Dus heb je geen zin om naar een match te zoeken in het overzicht van actueel vrijwilligerswerk? Plaats dan een hulpaanbod met wat je wil doen zodat iedereen met een vraag jou kan benaderen. Je maakt hiervoor vrijblijvend een profiel aan. Op het moment dat je een match gevonden hebt, kun je jouw aanbod weer uit zetten. Totdat je klaar bent voor je volgende match natuurlijk!
4. HOUD HET VEILIG
Let goed op jezelf én een ander als je gaat vrijwilligen. Van elkaar voor het eerst ontmoeten tot voorzichtig oversteken en je houden aan de coronamaatregelen en alle andere situaties ertussen in. Hier lees je meer over alle onderwerpen die te maken hebben met veiligheid (van AVG tot veilig afspreken tot verzekeringen).
5. (BEELD)BEL KENNISMAKING
Een particuliere hulpvrager op zoek naar hulp via NLvoorelkaar voelt zich vaak kwetsbaar. Hulp vragen is nooit gemakkelijk en een internet platform is voor velen een redelijk onbekende manier. Probeer rekening te houden met mogelijke gevoelens van onveiligheid en onzekerheid. Dit kun je doen door bijvoorbeeld eerst een bel afspraak te maken om alvast telefonisch kennis te maken. Of om het kennismakingsgesprek te laten begeleiden door een van onze samenwerkingspartners in jouw gemeente. Deze partners kunnen je begeleiden bij het selecteren van een geschikte aanbieder.
6. IDENTITEIT BEVESTIGEN
Elkaar helpen is best persoonlijk. Voordat je elkaar echt ontmoet, kun je met wat onderzoek relatief makkelijk achterhalen wat voor vlees je in de kuip hebt. Kijk bijvoorbeeld of iemand een referentie heeft van anderen op dit platform. Zoek iemand op op LinkedIn. Vraag bij contact om een wettig legitimatiebewijs of een Verklaring Omtrent Gedrag. Lees meer over de VOG op de website van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Meer tips over hoe jij en hoe wij de veiligheid borgen, lees je hier.
7. OPENBARE KENNISMAKING
Voor de eerste kennismaking kun je in een openbare gelegenheid, zoals de bibliotheek of een café in de buurt afspreken. Laat vrienden of familie weten dat je een afspraak hebt gemaakt of neem gezellig iemand mee.
8. AFSPRAKEN MAKEN
Maak tijdens het kennismakingsgesprek duidelijke afspraken over wat jullie gaan doen, hoe jullie contact houden, hoe vaak jullie afspreken, wanneer het stopt, hoe je evalueert of het jullie allebei nog happy maakt en eventuele vergoedingen en verzekeringen. Indien gewenst kun je samen een contract opstellen en ondertekenen.
9. HOUD ONS OP DE HOOGTE
Heb je het gevoel dat een bepaalde persoon verkeerde intenties heeft? Neem contact met ons op, we helpen je graag verder.
Ervaringen
Lindy
"Het is zo leuk om iets voor een ander te betekenen en ik leer er zelf ook super van."
JEANNE
"Met NLvoorelkaar kan ik vrijwilligen wanneer het mij uitkomt en bij wat ik leuk vind."
Rick
"Ik heb allemaal doing good dingen in mijn buurtje ontdekt die ik nog niet kende."
ANTWOORD OP AL JE VRAGEN
In ons helpcentrum vind je antwoorden op al je vragen, tips en tricks of kun je gewoon direct contact met ons opnemen.