verkiezingen: Vrijwilligers (werk)
Op woensdag 22 november 2023 is de Tweede Kamerverkiezing. Veel gemeenten zijn nog op zoek naar mensen die als vrijwilliger op een stembureau willen helpen. Belangrijk werk, want zo maak je het mogelijk dat iedereen zijn stem kan laten horen!
Volgens de VNG zijn er tot 50.000 vrijwilligers nodig dus jouw hulp is heel erg welkom. Hieronder lees je meer over het wat en hoe van vrijwilligen op een stembureau. Of meld je meteen aan >
Vrijwilligerswerk bij verkiezingen: dit doe je
Als vrijwilliger kun je veel betekenen bij de verkiezingen. Het wisselt per gemeente wat je precies kunt doen en in hoeverre er nog hulp nodig is. Over het algemeen zijn stembureau's ontzettend blij met extra handjes rondom:
- Ontvangen: de inwoners die komen stemmen welkom heten en in goede banen leiden. Je controleert de identiteit van de kiezers en de echtheid van de stempas en het stempasnummer. Daarna deel je de officiële stembiljetten uit. Tenslotte beantwoord je nog eventuele vragen en zie je toe op het correct 'deponeren' van het stembiljet.
- Regelen: het stembureau ontvangt veel mensen én er zijn veel vrijwilligers aan de slag. Er is genoeg te regelen: van de planning tot de catering.
- Stemmen tellen: de belangrijkste taak die het mogelijk maakt dat wij een democratie hebben. Het tellen gebeurt op de verkiezingsavond vanaf 21.00 uur. Hoe lang dit duurt, ligt aan het aantal uitgebrachte stemmen en het aantal tellers. Als teller krijg je meestal op de avond zelf een werkinstructie, of ontvang je een digitale training vooraf.
- Reserve: je wordt alleen opgeroepen als je stembureau collega's ziek zijn op de verkiezingsdag. Fijn als er dan reserve vrijwilligers zijn die de druk kunnen opvangen.
Zo ziet je dag eruit als vrijwilliger bij een stembureau
Op een verkiezingsdag zijn de stembussen officieel geopend tussen 07:30 en 21:00. Ga je aan de slag op het stembureau? Dan ben je al voor de starttijd aanwezig: voor een gezellige koffie of thee, maar vooral om alles klaar te zetten.
Veel gemeenten werken met afwisselende diensten, om te voorkomen dat je erg lange dagen moet maken en daardoor eventueel scherpte verliest. Natuurlijk is er ook tijd voor pauze. Vaak inclusief een lekkere lunch of diner, verzorgd door de gemeente.
Ga je aan de slag als teller? Dan begint je dag juist als de stembussen bijna gesloten zijn. Vanaf 21.00 uur mag er geteld worden dus kort daarvoor maak je kennis met elkaar en wordt er een plan gemaakt. Hoelang het tellen duurt, is afhankelijk van het aantal uitgebrachte stemmen en het aantal tellers. Reken erop dat het tot middernacht kan duren. In sommige gemeenten wordt er ook de volgende ochtend nog geteld.
Vergoeding
Als je op een stembureau aan de slag gaat, dan krijg je mogelijk een vrijwilligersvergoeding. De hoogte van die vergoeding hangt af van de taken en verantwoordelijkheden bij het stembureau. Ook zijn er kleine verschillen per gemeente (bron: Rijksoverheid).
Vraag 'jouw' stembureau naar de mogelijkheden wanneer je hier gebruik van wil maken.
"iedereen telt mee, daarom tel ik stemmen"
Aanmelden als vrijwilliger
Enthousiast geworden en wil je je aanmelden om als vrijwilliger te helpen bij een stembureau bij jou in de buurt? Op dit platform vind je alle vrijwilligerswerk in jouw buurt en ontdek je dus ook welke verkiezingsbureau in jouw buurt vrijwilligers nodig heeft.
Let op: NLvoorelkaar toont alleen actieve oproepen. Mogelijk is er niks (meer) in jouw buurt. Check daarom ook de website van jouw gemeente. Vaak kun je je daar direct aanmelden!
Veelgestelde vragen over vrijwilligerswerk bij verkiezingen:
Over NLvoorelkaar
Wij denken dat iedereen impact kan én wil maken. Impact op de wereld, een ander én zichzelf. Want helpen maakt je happy! Door te inspireren en slim te matchen, zetten we tijd en talent om in social impact. Zo realiseren we samen de samenleving van de toekomst. Samen komen we verder. Samen helpen we iedereen!