Vacature voorzitter Stichting PAC
Eenmalig · 3 tot 5 uur Stichting PACOnze prachtige Stichting PAC (People, Art, Culture) is op zoek naar een creatieve en kunst liefhebbende voorzitter. Wij als Stichtin...
Wist je dat bijna de helft van Nederland minstens 1x per jaar vrijwilligerswerk doet? En nog meer mensen maken impact: door buren te helpen, iets goeds te doen voor het klimaat en meer.
Op deze pagina vind je alles over vrijwilligerswerk en impact maken. Of klik snel door naar: definitie vrijwilligerswerk | geschiedenis vrijwilligerswerk | soorten vrijwilligerswerk | voor wie is vrijwilligerswerk | motivatie om te vrijwilligen | vrijwilligersvergoeding | uitkering & vrijwilligerswerk | minimale leeftijd | rechten & plichten | overzicht alle vrijwilligerswerk.
De definitie van vrijwilligerswerk is simpel: vrijwilligerswerk is alle vormen van onbetaalde arbeid die niet voor je eigen huishouden zijn. Het maakt dus niet uit wat je doet, als de 'beloning' maar maar nul euro is. In Nederland doet ongeveer de helft van de bevolking ouder dan vijftien jaar minstens een keer per jaar vrijwilligerswerk. Er zijn dus zo'n 6 tot 7 miljoen vrijwilligers in Nederland per jaar (bron: CBS).
Vrijwilligerswerk kan in allerlei vormen en op allerlei manieren plaatsvinden. Sommige mensen doen vrijwilligerswerk bijvoorbeeld bij een organisatie of vereniging, terwijl anderen vrijwilligerswerk doen in hun vrije tijd, bijvoorbeeld door mensen te helpen die hulp nodig hebben of door zich in te zetten voor het milieu. Ook hulp aan buren, actievoeren bij een demonstratie, plandelen of ploggen (wandelend/joggend zwerfvuil oprapen), scheidsrechter zijn bij een sportclub of op school helpen als luizenvader of leesmoeder vallen onder vrijwilligerswerk. NLvoorelkaar verzamelt alle vrijwilligerswerkactiviteiten, ontdek waar je in jouw buurt kunt vrijwilligen >
"Je maakt niet alleen het verschil voor een ander, ook voor jezelf"
- Anne (34) over vrijwilligerswerk
Bekijk alle do good ervaringen
Gemiddeld 49 procent van de Nederlandse bevolking ouder dan 15 jaar doet vrijwilligerswerk (CBS).
Gemiddeld besteden Nederlanders iets meer dan 4 uur per week aan vrijwilligerswerk.
Nederland staat in de top 5 van landen in de EU met de meeste vrijwilligers
Nederland is echt een vrijwilligerswerk land. Ongeveer de helft van alle Nederlanders ouder dan vijftien jaar vrijwilligt één keer per jaar of meer. Daarmee behoort Nederland tot de top 5 van Europa met de meeste vrijwilligers per inwoners.
Onze cultuur van vrijwilligerswerk komt voort uit de verzuiling die Nederland tot ver in de jaren zestig kenmerkte. Bij de verzuiling ontstonden groepen in de samenleving, verdeeld op basis van levensbeschouwing of sociaal- economische achtergrond. Per zuil ontstonden er verschillende organisaties, verenigingen en stichtingen. Deze veelvoud aan organisaties, verenigingen en stichtingen werd allemaal draaiende gehouden door vrijwilligers (bron: Prof. dr. Lucas Meijs, Erasmus Universiteit).
Hoewel vrijwilligerswerk geworteld zit in onze cultuur, is de uitingsvorm wel onderhevig aan de tijd. Technische innovatie zorgt bijvoorbeeld voor dat grote organisaties die vrijwilligerswerk organiseren minder nodig zijn. Je kunt bijvoorbeeld binnen 5 minuten een funding pagina opzetten om geld in te zamelen voor jouw goede doel naar keuze. Grote collecte acties die landelijk georganiseerd worden komen minder voor. Ook het marktplaats model van vraag en aanbod van NLvoorelkaar is een voorbeeld van technische innovatie die de uitingsvormen van vrijwilligerswerk beïnvloedt.
Ook is er tegenwoordig vaker een derde partij bij betrokken: een bedrijf dat iets met vrijwilligers gaat doen, een school met een maatschappelijke stage, de huisarts die welzijn op recept voorschrijft ‘ga eens vrijwilligerswerk doen’. Tenslotte is de 'fun factor' de laatste jaren steeds belangrijker geworden. Leuke activiteiten worden gecombineerd met vrijwillige inzet om zo een win win te creëren.
Goed om te weten: de wet (en daarmee de Belastingdienst en andere overheidsinstanties) hanteren drie voorwaarden bij het identificeren van vrijwilligerswerk:
Er zijn nog meer voorwaarden bij bijzondere vormen van vrijwilligerswerk, hier lees je er meer over.
Soorten vrijwilligerswerk
Er zijn talloze manieren waarop je vrijwilligerswerk kunt doen. Sommige voorbeelden van vrijwilligerswerk zijn: sociaal vrijwilligerswerk, natuur en milieuvrijwilligerswerk, cultureel vrijwilligerswerk, gezondheidszorg vrijwilligerswerk, educatief vrijwilligerswerk en sport & recreatie. Maar er zijn nog vele andere manieren om vrijwilligerswerk te doen, afhankelijk van je interesses en vaardigheden. Wat denk je van met je professionele expertise (pro bono of skillbased vrijwilligerswerk) of met je kennis en netwerk?
Wat je ook kiest: doe iets wat je leuk vindt. Een beetje een dooddoener misschien maar juist bij dit werk wat je met je hart doet, is het belangrijk om je hart dus ook te volgen. Bekijk alle soorten vrijwilligerswerk hier >
Hoeveel tijd je als vrijwilliger aan de slag gaat bepaal je helemaal zelf! Kies wat bij jouw agenda en voorkeuren past:
Lees hier meer over alle mogelijke tijdsbestedingen van vrijwilligerswerk. Het is natuurlijk wel fijn dat als je een afspraak hebt gemaakt over je inzet, dat je die probeert na te komen. Vrijwilligerswerk is vrijwillig maar niet vrijblijvend. Het kiezen voor vrijwilligerswerk brengt verplichtingen met zich mee, zowel voor de vrijwilliger zelf als voor de organisatie. Goed over nadenken dus voordat je kiest dus!
Vrijwilligerswerk & geld
Vrijwilligerswerk is werk dat mensen doen zonder daarvoor betaald te worden. Mensen doen vrijwilligerswerk uit eigen vrije wil, omdat ze het leuk vinden of omdat ze iets willen betekenen voor anderen. Dit betekent dat vrijwilligers geen salaris of loon ontvangen voor het werk dat ze doen.
Vaak ontvang je als vrijwilliger bij een organisatie wel een kostenvergoeding, zoals reiskosten of verblijfskosten. Dit heet een vrijwilligersvergoeding. Of je een vrijwilligersvergoeding krijgt en hoe hoog de vergoeding is, is afhankelijk van de organisatie waarbij je wilt vrijwilligen en van de afspraken die je met hen maakt.
De overheid stelt elk jaar de maximale vrijwilligersvergoeding vast. Dit is het bedrag dat je als vrijwilliger maximaal belastingvrij mag ontvangen. Deze vind je hier op de website van de Belastingdienst >
Er is geen wettelijk maximum aan het aantal uur dat mensen als vrijwilliger mogen werken. Dit betekent dat mensen zoveel uren vrijwilligerswerk kunnen doen als ze willen of kunnen.
Het is wel belangrijk om rekening te houden met je eigen grenzen en met het feit dat vrijwilligerswerk vrijwillig is. Als je te veel uren vrijwilligerswerk doet, kan dit leiden tot vermoeidheid of burn-out, en kan het je andere verplichtingen in de weg staan. Maak daarom duidelijke afspraken over het aantal uren vrijwilligerswerk dat je wilt doen. Zo blijft het haalbaar en leuk!
Vrijwilligerswerk kan een goede manier zijn om werkervaring op te doen of om sociale contacten te onderhouden. Maar als je een uitkering ontvangt dan mag vrijwilligerswerk de zoektocht naar betaald werk of re-integratie niet in de weg staan. Zorg dat je met de vrijwilligersvergoeding niet boven het toegestane maximum uitkomt, dan heeft het geen invloed op de hoogte van je uitkering. Lees hier verder over vrijwilligerswerk en een uitkering >
De vergoedingen voor vrijwilligerswerk (vrijwilligersvergoeding of onkostenvergoeding) worden vaak betaald door de organisatie waarbij je wilt vrijwilligen. Dit kan bijvoorbeeld een lokale vereniging, een non-profitorganisatie of een overheidsinstelling zijn. Soms worden de vergoedingen ook betaald uit fondsen of subsidie die beschikbaar zijn voor vrijwilligerswerk. De organisatie is echter niet verplicht om een vergoeding te betalen. Als alternatief kan een organisatie de mogelijkheid bieden de vergoeding aftrekbaar te maken.
Stichtingen en verenigingen mogen altijd vrijwilligersvergoedingen geven. Is iemand volgens de Belastingdienst geen vrijwilliger, dan mag je geen vrijwilligersvergoeding bieden maar wordt het gezien als loon.
Vrijwilligerswerk is zeker niet gratis. Vrijwilligers krijgen veel terug voor hun ingezette tijd en talent:
Hoewel vrijwilligerswerk zelf gratis is, kan het organiseren van vrijwilligerswerk kosten met zich meebrengen. Dit komt omdat er vaak kosten zijn verbonden aan het coördineren van vrijwilligers en het aanbieden van de benodigde faciliteiten of middelen om het vrijwilligerswerk te kunnen uitvoeren.
Hier lees je meer over de voordelen van vrijwilligerswerk voor jou >
vrijwilligerswerk: voor wie
In principe kan iedereen vrijwilligerswerk doen, ongeacht leeftijd, gender, culturele achtergrond of andere factoren. Het enige wat nodig is om vrijwilligerswerk te doen, is de bereidheid om je tijd en vaardigheden te geven aan een goed doel, een organisatie die je belangrijk vindt of de personen die je wil steunen. Soms hanteren organisaties een minimumleeftijd voor vrijwilligers, zie de volgende vraag.
Sommige organisaties vragen ook om een verklaring omtrent gedrag (VOG) of een bepaald soort verzekering voordat ze mensen toelaten als vrijwilliger. Zo wordt gecontroleerd of er geen strafbare feiten zijn gepleegd op een voor het vrijwilligerswerk relevant gebied.
Voor vrijwilligerswerk gelden dezelfde regels als voor betaald werk voor jongeren onder de 18 jaar. Kinderen tot 16 jaar mogen in principe geen vrijwilligerswerk doen. Wel zijn op dit verbod een aantal uitzonderingen.
Vrijwilligers onder de 18 jaar behoren bovendien in de ARBO-wetgeving tot de kwetsbare groepen en zijn daarom niet uitgezonderd van zowel de arbeidsomstandighedenwet als de Arbeidstijdenwet. Toezicht en voorlichting zijn voor álle jongeren onder de 18 jaar noodzakelijk. Er is geen wettelijke maximum leeftijdsgrens voor het doen van vrijwilligerswerk.
Op NLvoorelkaar mag je zelfstandig vrijwilligen als je 16 jaar of ouder bent (zie onze Algemene Voorwaarden). Ben je jonger, dan kun je met je ouders of verzorgers samen iets goeds doen.
Mensen doen vrijwilligerswerk om verschillende redenen. De meest voorkomende redenen (bron) zijn:
1. Omdat ze het leuk vinden om iets betekenisvols te doen
2. Om nieuwe vaardigheden te leren
3. Om ervaring op te doen in een bepaald vakgebied
4. Om contacten te leggen
5. Om de eigen tijd te besteden
Er is veel onderzoek gedaan naar de motivatie voor vrijwilligerswerk. Hier lees je een fijne samenvatting over de motivatie van vrijwilligers en wat het hen oplevert >
Vrijwilligerswerk: juridisch
Als vrijwilliger ga je een samenwerking aan met een vrijwilligersorganisatie, stichting, vereniging of goed doel. Er is dus sprake van rechten en plichten. Maar anders dan voor mensen met betaald werk, is er wettelijk weinig voor vrijwilligers geregeld. Het is dus belangrijk samen duidelijke afspraken en deze bijvoorbeeld vastleggen in een vrijwilligersovereenkomst. Veel organisaties zullen die al in huis hebben. Bijvoorbeeld over:
Verder heb je net als bij betaald werk het recht op een veilige werkomgeving. Je plichten als vrijwilliger zijn in de wet ook nauwelijks vastgelegd, maar zijn o.a. de plicht om je aan gemaakte afspraken te houden, de plicht om professioneel te werken met respect voor anderen, de plicht om je veiligheid en die van anderen te waarborgen door je aan de veiligheidsvoorschriften te houden en alert te blijven op gevaar, en de plicht om je te houden aan de wet- en regelgeving in Nederland.
Het is belangrijk om te weten of je verzekerd bent tijdens het uitvoeren van vrijwilligerswerk, en wat de voorwaarden zijn van de verzekering. Als vrijwilliger ben je niet automatisch verzekerd bij een ongeval of schade.
Gemeenten en/of vrijwilligersorganisaties kunnen een collectieve verzekering hebben tegen de risico's die je als vrijwilliger loopt tijdens het vrijwilligerswerk. Vraag aan de vrijwilligersorganisatie of aan je gemeente of er een vrijwilligersverzekering geldt en wat er verzekerd is.
Daarnaast is het ook aan te raden om je eigen verzekeringen te controleren om te zien of je verzekerd bent voor ongevallen of schade bij een ander (aansprakelijkheidsverzekering).
We hebben al het vrijwilligerswerk en do good activiteiten in jouw buurt al voor je verzameld.
Onze prachtige Stichting PAC (People, Art, Culture) is op zoek naar een creatieve en kunst liefhebbende voorzitter. Wij als Stichtin...
Bijna een op de tien meisjes in Nederland heeft wel eens geen geld voor menstruatieproducten... Laten we eerlijk zijn: menstrueren...
Als 70 plus maar jong van geest kom ik vanuit het noorden van het land en woon nu in Enschede en was op zoek naar iemand die handig...
Ik ben op zoek naar een wandelmaatje voor mijn tante. Aangezien ik zelf te ver weg woon om regelmatig te komen zoek ik een wandelmaa...
Houd je van huisdieren en doe je graag iets voor ouderen/chronisch zieken? Dan is Dierenbuddy beslist iets voor jou. Dierenbuddy's...
Doe de test, ontdek jouw impact talent én welke activiteiten hier perfect bij passen ❤️
Doe de test >Hi, Voor ons Kindcentrum zoeken wij vrijwilligers voor in de keuken, huishouden en/of andere klussen. Wij werken met kinderen van...
Vind je het leuk om bedrijven te benaderen om hen te motiveren via advertenties en aandacht in onze krant hun bekendheid en omzet te...
Medewerker / Telefonist Wijkbus Alexander zoekt medewerkers en u wellicht leuk vrijwilligerswerk! Onze telefonisten vormen samen me...
Iemand die meerdere dagen per week de warme maaltijd kan verzorgen bij mijn schoonouders.
In november komt Sinterklaas weer aan in Utrecht. Ieder jaar wordt de intocht door 35.000 enthousiaste bezoekers meegevierd. Hiermee...
Wij, de Stichting Herbouw Wipkorenmolen Vianen, zijn op zoek naar iemand die thuis is in de wereld van subsidies of zich hierin wil...
Vrijwilligers gezocht voor Taalcafé in vestiging Alkmaar Centrum Wil jij volwassenen ondersteunen bij het leren van de Nederlands...
Ben een oudere mevr. Ik heb dringend hulp nodig met opruimen en inpakken. De spullen die meegaan inpakken en vervoeren naar nieuwe a...
Voor een vrijwilligersorganisatie cq onderwijsleerbedrijf welke heerlijke speciaalbiertjes brouwt zoeken wij een vrijwilliger, die é...
Vind je het leuk om met kinderen te werken en ben je graag met taal bezig? Dan is de VoorleesExpress misschien iets voor jou! De Vo...
Wereldwijd zitten mensenrechtenactivisten in de gevangenis. Een kaartje geeft moed en leidt soms tot betere behandeling in de gevang...
Buurtgezinnen – Opvoeden doen we samen! Onder het motto ‘Opvoeden doen we samen’, koppelt Buurtgezinnen gezinnen die steun kunnen g...
Ouderinitiatief Wonen in Goirle, of WIG genoemd, is ontstaan vanuit het besef dat ouders hun kinderen met een (ernstig meervoudige)...
Zou graag hulp willen met het aanpassen en opruimen van mijn voor en achtertuintje De voortuin wil ik graag een container opberging...
Wordt Maatschappelijk Begeleider van vluchtelingen die in IJsselstein komen wonen! Hulp bij integratie: Help jij vluchtelingen zich...
Wij zoeken medewerkers voor verschillende dagdelen. Daarnaast ook vrijwilligers voor periodieke werkzaamheden. Als barmedewerker ver...
Vind jij het leuk om één keer per week op de vrijdagochtend van 10.30-12.30 uur te assisteren bij een creativiteit in de centrale on...
De Jeugdnatuurwacht Vught organiseert elke zaterdagochtend van 9.30 - 12 uur een activiteit voor kinderen van 7-10 jaar. Activiteite...