
Motivatie & voordelen
Vrijwilligerswerk
Wat bezielt ze toch, die 7 miljoen mensen die gratis het verschil maken? Hieronder zetten we het wetenschappelijk onderzoek op een rijtje over:
- Motivatie voor vrijwilligerswerk
- De voordelen of impact dat het op jou als vrijwilliger maakt
- Waarom we zo graag helpen of vrijwilligen
Veel leesplezier en mocht je deze info gebruiken: vergeet de bronvermelding niet!
Motivatie voor vrijwilligerswerk
Mensen hebben uiteenlopende redenen waarom ze vrijwilligerswerk doen. De meest voorkomende redenen (bron: Movisie) zijn:
1. Omdat ze het leuk vinden om iets betekenisvols te doen
2. Om nieuwe vaardigheden te leren
3. Om ervaring op te doen in een bepaald vakgebied
4. Om contacten te leggen
5. Om de eigen tijd te besteden
met vrijwilligerwerk maak je impact op de wereld én jezelf
Wetenschap: de voordelen van vrijwilligerswerk
Vrijwilligerswerk biedt diverse voordelen die goed worden ondersteund door recent wetenschappelijk onderzoek. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:
1. Verbeterde fysieke en mentale gezondheid:
- Vrijwilligerswerk kan leiden tot een betere lichamelijke gezondheid, inclusief lagere sterftecijfers en grotere functionele vermogens (bron). Dit effect is sterker bij ouderen en mensen met een lagere sociaal-economische status.
- Verbeterde mentale gezondheid: vrijwilligerswerk vermindert stress en verhoogt positieve gevoelens door de afgifte van dopamine. Dit kan helpen om het risico op aandoeningen zoals hartziekten, beroertes, depressie en angst te verminderen (bron). Het effect bij jongeren is iets sterker maar bij hen is het wel belangrijker dat er voldoende ondersteuning is.
- Algemeen welzijn: vrijwilligers vinden het leven leuker en voelen zich beter (bron). Dit effect is matig maar wel consistent. Belangrijk is wel dat een vrijwilliger zich gewaardeerd voelt om dit effect op te laten treden.
2. Verhoogd gevoel van betekenis en zelfwaardering:
- Vrijwilligerswerk leidt tot een sterk gevoel van doel, betekenis en voldoening. Wanneer mensen hun tijd en talenten in gebieden kunnen inzetten die zij betekenisvol vinden, is dit effect sterker (bron).
- Vrijwilligerswerk draagt ook significant bij aan een hogere hogere zelfwaardering, zelfvertrouwen, gevoel van trots, positieve gevoelens en gevoelens van 'empowerment' (bron).
- Vrijwilligerswerk biedt ook de mogelijkheid om waardevolle vaardigheden te leren en te gebruiken. Dit draagt bij aan zelfwaardering, persoonlijke en professionele groei (bron).
3. Verbeterde sociale interacties en relaties:
- Vrijwilligerswerk vergroot de sociale cohesie in gebieden (buurt/wijk/gemeente). Het helpt een ondersteunend netwerk of sociaal 'vangnet' op te bouwen en een gevoel van 'samenheid' in een community (buurt/wijk/gemeente etc.) te creëren (bron).
- Goed doen is ook een effectieve manier om nieuwe mensen te ontmoeten, vrienden te maken of sociale eenzaamheid te voorkomen of verminderen (bron).
- De diversiteit onder vrijwilligers kan helpen om sociale vaardigheden te verbeteren (bron). Dit effect is wat minder sterk omdat hier meerdere factoren een rol spelen.
4. Brede maatschappelijke betrokkenheid en altruïsme:
Vrijwilligerswerk dat gericht is op het helpen van anderen, zoals in de gezondheidszorg, het onderwijs en religieuze groepen, draagt bij aan de gemeenschapszin en verhoogt het algemene welzijn van zowel de vrijwilligers als de mensen die ze helpen (bron).
nog meer
redenen nodig?
Nog meer motivatie om te vrijwilligen
1- Geloofs- of politieke overtuiging: dit is al van oudsher een reden om aan vrijwilligerswerk te doen. Om minderbedeelden te helpen, de (eigen) gemeenschap te ondersteunen of een overtuiging te helpen uitdragen.
2- Onbaatzuchtigheid; je wilt iets doen voor een ander zonder daar zelf enig belang bij te hebben. In de meeste gevallen houd je aan het ‘goed’ doen op zijn minst een goed gevoel over. Mogelijk is dat het deel waar jij zelf baat bij hebt. En in dat geval is van onbaatzuchtigheid eigenlijk al geen sprake meer.
3- Hulp voor eigen club of vereniging; Jij of een van je gezinsleden is lid van een hobbyclub, sportclub of vereniging. Om bijvoorbeeld de club of vereniging in stand te houden, het niveau te verbeteren, dicht bij je gezinsleden te zijn of de contributie laag te houden , steek je graag vrijwillig de handen uit de mouwen.
4- Om je nieuwe woonomgeving te leren kennen; je bent net verhuisd en je kent nog niemand uit je nieuwe buurt of je kent zelfs de stad nog niet. Vrijwilligerswerk is een prima manier om kennis te maken met je buurt en buurtgenoten of om je bekend te maken met de stad en de stadsgenoten.
5- Om je netwerk te vergroten; als je op zoek bent naar contact of je bent op zoek naar betaald werk, is vrijwilligerswerk een prima manier om andere mensen te ontmoeten en je netwerk te vergroten.
6- Om een gat in je CV te voorkomen; je bent werkeloos geworden of je bent klaar met je studie en je hebt nog geen zicht op ander werk. Om te voorkomen dat er een gat in je CV ontstaat ga je vrijwilligerswerk doen. Hiermee laat je aan toekomstige werkgevers zien, dat je ook tijdens een periode van tegenslag een positieve werkhouding houdt.
7- Om werkervaring op te doen; tijdens of na je studie doe je werkervaring op door vrijwilligerswerk te doen in je eigen studierichting of je doet ervaring op die iets extra’s toevoegt aan je studie (bijvoorbeeld bestuurservaring). Hiermee heb je een streepje voor op anderen, die dezelfde papieren kunnen overleggen, maar geen werkervaring hebben.
8- Om een dag-/weekroutine te houden of op te bouwen; er kunnen verschillende redenen zijn waardoor je geen vaste invulling van je dag of week meer hebt. Soms is het juist heel goed om wel een vaste routine te hebben of te krijgen. Dan is het goed om op vaste momenten in de week vrijwilligerswerk te gaan doen.
9- Om actief te blijven; je hebt geen zin om thuis achter de spreekwoordelijke geraniums te gaan zitten. Of je nu met pensioen bent, de kinderen uit huis zijn of om een andere reden, ook dan is vrijwilligerswerk een prima manier om actief te blijven.
10- Je hebt af en toe nog wat tijd over, maar je wilt je niet structureel inzetten; je hebt al genoeg te doen, maar je vindt het ook belangrijk om je af en toe in te zetten voor een maatschappelijk doel. Structureel vrijwilligerswerk zit er echter door je drukke leven niet in. Als je soms nog een uurtje of een dagdeel over hebt, kun je ervoor kiezen om een korte klus te gaan doen. Dat kan zijn door een collecte te lopen of achter de schermen mee te werken aan een cultureel evenement. Ook voor dit soort vacatures worden vaak vrijwilligers gezocht.
11. Omdat het gewoon leuk is!
Soms zijn er projecten of klussen waar je zo enthousiast over bent, dat het gewoon leuk is om hier aan mee te werken.
MEER WETEN?
In onze gratis e-books en whitepapers delen we nog veel meer toffe vrijwilligerswerk feitjes en weetjes!