Vrijwilligerswerk en een uitkering
Wat is vrijwilligerswerk volgens UWV?
Volgens het UWV gelden in het algemeen de volgende voorwaarden voor het doen van vrijwilligerswerk:
- Het is onbetaald (op een mogelijke onkostenvergoeding na).
- Je werkt voor een maatschappelijke organisatie (zoals een sportvereniging of een bejaardentehuis) of kerk/moskee of andere religieuze instelling
- Een ander of jij deed het werk niet eerder voor loon.
Klopt een van de punten niet? Dan gaat het niet om vrijwilligerswerk. Het UWV ziet je dan gewoon als werknemer. Dit kan gevolgen hebben voor de uitkering. Vraag dus voor de zekerheid aan uw arbeidsdeskundige of werkcoach of het UWVW jouw keuze voor vrijwilligerswerk goedkeurt.
HOEVEEL UUR MAG JE MET EEN UITKERING WERKEN ALS VRIJWILLIGER?
Vrijwilligerswerk kan een goede manier zijn om werkervaring op te doen of om sociale contacten te onderhouden. Maar als je een uitkering ontvangt dan mag vrijwilligerswerk de zoektocht naar betaald werk of re-integratie niet in de weg staan. De meeste UWV's hanteren daarom een maximum van 20 uur per week vrijwilligerswerk.
Zorg ook dat je met de vrijwilligersvergoeding niet boven het toegestane maximum uitkomt, dan heeft het geen invloed op de hoogte van je uitkering.
HOEVEEL GELD KRIJG JE ALS VRIJWILLIGER? Wat mag je maximaal extra ontvangen?
Vaak ontvang je als vrijwilliger bij een organisatie een kostenvergoeding, zoals reiskosten of verblijfskosten. Dit is afhankelijk van de organisatie waarbij je wilt vrijwilligen en van de afspraken die je met hen maakt. De overheid stelt de maximale vrijwilligersvergoeding vast. In 2023 mag je belastingvrij maximaal 5 euro per uur ontvangen, met een maximum van €190 per maand en €1900 euro per jaar. Maak je meer onkosten? Bewaar dan de bonnen goed want als je niet kunt aantonen dat het onkostenvergoedingen betreft, kan dit gevolgen hebben voor jouw uitkering. Meer info lees je hier.
Moet ik blijven solliciteren als ik vrijwilligerswerk doe?
Alleen bij een WAO-, WAZ- of Wajong-uitkering hoef je niet te solliciteren. In deze gevallen mag je een betaalde baan weigeren, ook als je wel vrijwilligerswerk kunt doen. In alle andere gevallen geldt dat je (bijna) altijd moet zoeken naar een betaalde baan. Als vrijwilligerswerk de kans op een baan vergroot, kunnen vrijwilligers soms ontheffing van de sollicitatieplicht krijgen. Dit omdat vrijwilligerswerk een goede manier kan zijn om werkervaring op te doen.
Betaalde baan aangeboden naast vrijwilligerswerk? Dan moet je die accepteren, ook als dat betekent dat je daardoor helaas moet stoppen met het vrijwilligerswerk. Als je dit niet doet, kan het gevolgen hebben voor jouw uitkering. Gelukkig valt het vaak heel goed te combineren.
Moet ik mijn vrijwilligerswerk aan UWV doorgeven?
Heb je een WAO-, WAZ- of Wajong-uitkering? Dan ben je niet verplicht om het vrijwilligerswerk te melden. Om misverstanden te voorkomen, is het slim dit wel te doen. Schrijf een email of brief naar jouw contactpersoon bij het UWV en vermeld: wat voor vrijwilligerswerk je gaat doen, hoeveel uur per week, de start en mogelijk ook einddatum.
Het is verplicht om vrijwilligerswerk te melden bij UWV als:
- als je een WW- of een WGA-uitkering hebt (geef het vrijwilligerswerk op via de werkcoach, arbeidsdeskundige)
- als je meer betaald krijgt dan maximale onkostenvergoeding die toegestaan is
- als het vrijwilligerswerk lijkt op het werk waarvoor je oorspronkelijk afgekeurd bent.
Is vrijwilligerswerk een sollicitatieactiviteit?
Helaas ziet het UWV vrijwilligerswerk niet als sollicitatieactiviteit. Wel vergroot je met vrijwilligerswerk de kansen op betaald werk. Je doet ervaring op met solliciteren, breidt je netwerk uit en doet kennis en ervaring op.
Niet gevonden wat je zocht?
Op de vorige pagina staat alle informatie over vrijwilligerswerk doen verzameld.